Milli Tarım Politikası kararları sevindirdi

  BTB Başkanı Matlı: "Türk tarımı için büyük yenilik olacak, çiftçi ürününden para kazanacak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA-Türk tarım ve hayvancılığında önemli iyileştirmelerin ilk adımı olarak hazırlanan Milli Tarım Politikası kararları, işlemlerinin büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla ilgili olan Bursa Ticaret Borsası üyeleri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bursa Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Özer Matlı, Milli Tarım Politikası kararlarının uygulanmaya başlanmasıyla Türkiye’nin kanayan yarası durumunda olan tarım ve hayvancılık sorunlarının giderilmeye başlayacağını ve hem çiftçi hem de tüketici kazançlı çıkacağını söyledi.

Özer Matlı; “Havza bazlı modelle üretimin desteklenmesi yıllardan beri arzu edilen üretim planlaması demek oluyor ki, Türk tarımı için büyük bir yenilik olacaktır. Talebe göre arz belirlenecek, ayrıca çiftçi de artık ne ekeceğini kaça satacağını bileceği için ürününden para kazanacaktır. Mazot desteği ise çiftçinin ana girdilerinden birisi olan akaryakıt giderlerinin yarı yarıya azalması demek oluyor ki geçmiş zamanlarda pek çok kez söylenen ama bir türlü gerçekleştirilemeyen bir destek olacaktır. Böylece çiftçinin giderleri ve ürün maliyetlerinde önemli ölçüde azalma yaşanacaktır" dedi.

Mera hayvancılığında ise atıl olan bölgelerin de desteklenmesiyle daha ucuz bölgelerde katma değerli hayvancılık yapılmaya başlanacağına işaret eden Matlı, "Yine hayvancılıkla ilgili olarak buzağı başına verilecek 750 liralık destekleme de yavruların ölü doğma ihtimalini azaltıp yeni doğanların bakımında ciddi bir etken olacaktır. Arazi toplulaştırması ise uzun yıllardır gündemdeki bir konu olarak bekliyordu. Hükümetimiz bu konunun da çözüme kavuşturulması konusunda çok önemli adım atmıştır" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir