'Mesleki eğitimin desteklenmesi gerekiyor'
KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişiklikleri çıraklık eğitiminin teşvik edilmesi açısından yararlı bulduklarını ancak farklı düzenlemelerin de hayata geçirilebileceğini belirtti.
Rabia Korkmaz
KONYA-Esnaf ve sanatkarların mesleki eğitimle ilgili sorunlarını değerlendiren Konya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KONESOB) Başkanı Ali Osman Karamercan, 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununda yapılan değişiklikleri çıraklık eğitiminin teşvik edilmesi açısından yararlı bulduklarını ancak farklı düzenlemelerin de hayata geçirilebileceğini belirtti.
Gençlerin ve ailelerinin genel eğitimi tercih ettiklerini hatırlatan KONESOB Başkanı Ali Osman Karamercan, tüm ülkede Anadolu lisesi enflasyonu yaşandığını, bu okullara giden gençlerin üniversite kapısında yığıldıklarını, ancak sanayide ve hizmet sektöründe çalışacak eleman bulamadıklarına vurgu yaptı. Başkan Karamercan açıklamasında, "Gelişmiş ülkelerde olduğu gibi gençlerimiz ilgi ve becerilerine göre ilkokuldan itibaren mesleklerine yönlendirilmesi, okul başarısına göre öğrencilerin gidecekleri okulların farklılaştırılması gerekiyor. Bu hem kalifiye eleman ihtiyacına cevap verir hem de sektörlerin gelişmesine yardımcı olur" dedi.
"Doğrudan mesleki eğitime yönlendirilmeli"
TEOG puanı 250’nin altında olup mesleki eğitim dışındaki okullara yönelen gençlerin istihdama katılma ve ülke ekonomisine katkı sağlama ile ilgili durumlarının incelenmesini öneren Karamercan, "Bakanlık tarafından belirlenecek belli bir puanın altında kalan öğrencilerin doğrudan mesleki eğitime, dolayısıyla iş hayatına yönlendirilmesi gençler başta olmak üzere ailelerine ve eleman arayan işletmelere kadar her kesime çok daha yararlı olur" diye konuştu.
Gençlere ve ailelerine işyerlerine giderek esnaf ve sanatkarlarla meslek öğrenme hakkında konuşmalarını, mesleki eğitim veren okulları ziyaret etmelerini öneren Başkan Karamercan, iyi öğrenilen her mesleğin gençlerin koluna altın bilezik takmak olduğunu, meslek sahibi gençlerin her yerde iş bulabileceğini ya da kendi işyerini açabileceğini sözlerine ekledi. Karamercan, "Böylelikle işsizlik sorununun çözümünün yanında sanayi ve hizmet sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünün çok daha verimli olarak karşılanabilmesi sağlanır" dedi.