Mayısta bilim sokağa inecek
Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi (BTM), bu yıl 3’üncüsünü düzenleyeceği Bilim Şenliği ile toplumun tüm kesimlerine ulaşarak bilimi karnaval havasında sokağa indirmeyi hedefliyor. Şenlikte bu yıl 180 proje standı kurulacak
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi'nin 3’üncüsünü düzenlediği ‘Bilim Şenliği’, ‘Yenilenebilir Enerji’ ana temasıyla, 2 - 4 Mayıs tarihleri arasında Merinos Parkı’nda gerçekleştirilecek. Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü ve Proje Koordinatörü Rıfat Bakan, ‘Başımıza İcat Çıkarın’ fikriyle faaliyetlerine yön veren BTM’nin Bilim Şenliği’yle toplumun tüm kesimlerine ulaşarak bilimi sokağa indirmeyi hedefl ediğini söyledi.
Geçen yıl şenliği 100 bin kişinin ziyaret ettiğini hatırlatan Bakan, bu yıl 180 proje standı, 100 ilköğretim ve endüstri meslek lisesi projesi, 45 üniversite kulübü, 30 patentli mucit, 20 güneş, hidrojen ve elektrikli araçlar, 25 atölye ve mesleki yönlendirme çadırı ile hareketli bir şenlik planladıklarını kaydetti.
Türkiye genelinde bilim merkezi olmak isteyen illerle de şenlikte toplantılar düzenleyeceklerini belirten Bakan, faaliyetteki 10 bilim merkezinin yanı sıra İngiltere, Hollanda, Fransa ve İtalya’dan 4 yabancı bilim şovu ekibini ağırlayacaklarını aktardı. Şenlik alanından gündüz güneş ve 3 Mayıs gecesi BTM’den Saturn gezegeni ve ay gözlemi yapılabileceğini kaydeden Bakan, “geleceğin otomobilleri” konsepti kapsamında Gaziantep, Konya, Trabzon, Çorum, İzmir, Kütahya, Manisa, İstanbul, Sakarya olmak üzere 9 ilden 6 tır ile 20 otomobilin sergileneceğini vurguladı.
Çocuk müzesi kurma çalışmaları başladı
Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin müze konseptinden farklı olarak, “Bilime Dokun” sloganlarıyla tasarlandığını anlatan Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ Genel Müdürü Rıfat Bakan “25 Ocak’ta yeni kompleksine taşınan BTM 2 ayda 50 binden fazla ziyaretçi ağırladı. Bu ayki rezervasyonumuz 29 bin. Bundan sonra aylık ziyaretçi ortalamamız 40 bine ulaşacak gibi görünüyor. Çevre illerden çok sayıda ziyaretçimiz var. Öte yandan Bursa’ya gelen yabancı turistlerin ziyaret listesinde üst sıralarda yer alıyoruz. Benzerleri Köln, Münih, Amsterdam, Belçika, Manchester, Kuveyt gibi önemli merkezlerde bulunan BTM olarak dünyanın sayılı bilim merkezlerinden biri konumuna kısa sürede yükseldik” dedi. Bakan, ek bina ile uzay havacılık ve savunma sanayi ile kimya, biyoloji, tıp ve genetikler ilgili birimler kurulacağını, anaokulu çocuklarına yönelik “çocuk müzesi” kurma çalışmalarının da başladığını anlattı.
Güvenli deney düzenekleri üretiyoruz
Bursa BTM’nin ikinci etabının da 2016 ortalarında faaliyete gireceğini aktaran Rıfat Bakan, projenin toplam maliyetini yaklaşık 75 milyon lira olarak açıkladı. Uzay ve havacılıkla konseptin bulunduğu ikinci etabın iç donanımını Bursa Büyükşehir Belediyesi adına TÜBİTAK karşılarken, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) da hedefl eriyle paralellik gösterdiği için bina inşaatını yapacak. TÜBİTAK’ın Türkiye’nin 81 ilinde bilim merkezi kurulması için 1 milyar liranın üzerinde kaynak ayırdığını ve Bursa’nın bu süreçte Türkiye’ye örnek olduğunu hatırlatan Bakan, sürdürdükleri Ar-Ge çalışmaları kapsamında çocuklar için öğretici, eğlenceli, mukavemetli ve güvenli deney düzeneklerini Bursa’da ürettiklerini söyledi.