'Marka'nın kenti Gaziantep'te, halkla ilişkilerin Anadolu buluşması yapıldı
Bu yıl 45. Yaşını kutlayan Türkiye Halkla İlişkiler Derneği’nin Anadolu Buluşmaları’nın ilk durağı Gaziantep oldu.
M. TEKİN ÇİÇEK- HÜSNÜGÜL ŞURGUN
GAZİANTEP- Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD) tarafından düzenlenen ana teması “iletişim” olan TÜHİD Anadolu Buluşmaları Gaziantep Divan Otel’de gerçekleşti. Toplantıda iş, iletişim ve gastronomi sektörlerinden ünlü isimler, bilgi ve deneyimini katılımcılarla paylaştı. Toplantıda, “İş Dünyası ve İletişim”, “Medya ile İletişimin Sırrı”, “Gaziantep Markası Şimdi Gaziantep Zamanı” ve “UNESCO Gastronomi Şehri’ Gaziantep” konuları masaya yatırıldı.
TÜHİD Yönetim Kurulu Başkanı Gonca Karakaş yaptığı açılış konuşmasında, TÜHİD Anadolu Buluşmaları Projesi’nin amacının İstanbul dışındaki iş dünyası, meslektaşlar ve genç iletişimcilerle buluşmak olduğunu belirterek, “Bu kapsamda da ilk durağımız Gaziantep oldu” dedi.
Karakaş, TÜHİD’in, Türkiye adını da taşıyan, bu yıl 45. yılını kutlayan iletişim sektörünün en eski ve hatta birçok iş dünyası örgütünden de önce kurulmuş bir meslek örgütü olduğunu belirterek, “Sektörümüzün en güçlü sesi ve uluslararası platformlarda mesleki referans noktası olan TÜHİD olarak çok çalışıyoruz. Ama daha yapacak çok şey var. Mesleğimizin bir yönetim bilimi olarak benimsenmesini sağlamak ve hak ettiği itibara ulaşması hedeflerimizin özünü oluşturuyor” diye konuştu.
Ünverdi: Ülkemizde iyi bir örnek
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkan Yardımcısı Adnan Ünverdi Gastronomi kenti Gaziantep’in marka değerine değer katmak amacıyla GSO olarak yaptıkları başvuru sonucunda, “Antep Katmeri”ne de coğrafi işaret tescili aldıklarını vurgulayarak şöyle devam etti: “Kentimiz yoğun iç ve dış göç almasına rağmen, sanayide ve ticarette önemli istihdam olanakları sunuyor. Bu anlamda, ülkemize iyi bir örnek olarak, GSO-Mesleki Eğitim ve Danışmanlık Merkezi’ni (GSOMEM) kurduk. Merkezde mesleği olmayan vatandaşlarımıza ve göçle gelenlere mesleki eğitimler veriyoruz. Daha sonra eğitim verdiğimiz kursiyerleri sanayiye yönlendiriyor ve istihdam imkanı sunuyoruz” dedi. Ünverdi ayrıca konuşmasında rekabetin artığı bir dönemde halka ilişkilerin öneminin daha çok öne çıktığını söyledi.
İletişim sektörünün iş dünyasına önerileri
Medya ve iletişimin sırrı :Güçlü öyküleri olanlar ön plana çıkar
TÜHİD Yönetim Kurulu Üyesi Fügen Toksü’nün moderatörlüğünü yaptığı “Medya ile İletişimin Sırrı” konulu oturumda konuşan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, konuşmasında “Yapılan işlerin hikayesinin olması çok önemli. Hikayesi olan işler televizyon ve gazetelerde mutlaka yer buluyor, hedef kitle nezdinde de karşılık buluyor, bu çok önemli” dedi. Güldağ, “İnsan sosyal bir beyin. Bu beyin bazı yöntemlerle besleniyor. Temel duyguların olduğu her öykü dikkat çekiyor. Bilgi ve haberler çabuk unutuluyor. Öyküler kalıcı oluyor. Firmalar bunu dikkate almalı” diye konuştu. Güldağ ayrıca “Gazetecilik teknoloji ne kadar ilerlerse ilersin sürdürülebilir bir meslek olarak devam edecek” ifadelerini kullandı. Hürriyet Gazetesi Ekonomi Köşe Yazarı Vahap Munyar da “Kriz iletişiminde medyayı doğru kullanabilmek, kamuoyu ile ilişkileri iyi tutmak gerekiyor” diye konuştu. Munyar şöyle devam etti: “Biz yüreğimizi koymazsak yaptığımız haberler manşet olsa dahi güçlü olmaz.” Dijitalleşmenin günümüzde çok geliştiğine dikkat çeken Vodafone Türkiye Kurumsal İletişim Kıdemli Müdürü Sevil Wittmann konuşmasında “Bütün iletişimimizi içeride ve dışarıda dijitale taşıyoruz. Mobil dünya iletişimi farklı bir boyuta taşıyor. Dijitalleşiyoruz, bunu anlamakta ve takip etmekte zorlanıyoruz. Yaş ortalamamız 28. Bütün iletişimi içeride dışarıda dijitale taşıyoruz. 5G teknolojileri ile kazasız bir trafik söz konusu olacak mesela. Gelecek çok heyecan verici olacak. Kullandığımız lisanı iyi kullanmamız gerekiyor. Hikayeniz ne kadar gerçekse takip ediliyorsunuz” vurgusunu yaptı.
Gaziantep markası şimdi gaziantep zamanı: İletişim çalışmasıyla olumsuz gündem aşıldı
Bilgi Üniversitesi Next Academy Başkanı Levent Erden’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği ‘Gaziantep Markası: Şimdi Gaziantep Zamanı’ konulu oturumun panelistleri Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Marka Danışmanı ve BrandMap Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Bülent Fidan, MediaCat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni ve Bilgi Üniversitesi Marka Okulu Eş Başkanı Pelin Özkan oldu.
Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuşmasında Gaziantep’in gastronomi alanındaki çalışmalarına ve başarılarına değindi. Şahin, Gaziantep’in markalaşma sürecinde iletişime çok önem verdiklerinin altını çizerek, “Bir işin tekniği yüzde 20, iletişimi yüzde 80 olmalı” dedi. Şahin konuşmasının devamında, “Çok zor bir coğrafyada yaşıyoruz. Çok riskli bir sınır coğrafyasındayız. Geçen yıl iki patlamayla dip yaptık. Yine medya üzerinden şehrin sanayisi ve üretimiyle ilgili negatif gündeme gelmeye başladığımız an bizim başka bir şey söylememiz gerektiğini arkadaşlarla konuştuk. Şehirde bir sinerji, bir enerji ve büyük bir misafirperverlik var.
Şehrin insanı ve üretkenliği aslında bütün soruların cevabı. Çok sayıda insanı buraya getirdiğimiz zaman, kentin aleyhine yazılan çizilenlerin, şehir üzerindeki negatif algının yanlışlığını ve tüm dünyada yaşanabilecek terör olayların burada da yaşanabileceğini anlatarak pozitif gündem oluşturmamız, bunu bir kampanyaya dönüştürmemiz gerektiğini gördük. ‘Şimdi Gaziantep Zamanı’, ‘Gaziantep’i keşfet’ ve ‘Dört mevsim Gaziantep’ ismiyle kampanyalar başlattık. Kenti aşağıya çekecek dönemsel olumsuzluktan sıyırıp, şehri yukarılara taşıdık. Sadece Zeugma Müzesine gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 40 artış sağladı” ifadelerini kullandı. BrandMap Bülent Fidan, pek çok kavramın dönem dönem moda olduğunu bildirdi. “Şu dönem marka gündem oldu” diye konuşan Fidan şöyle devam etti: “Bir değer yönetimi söz konusu. İtibar yönetimi yapmanız gerekiyor. Gaziantep’ e gelince kolektif bir yapıya sahip oluyorum. Bu marka şehir kolektif bir yapı. Öyküleri biz yaratıyoruz. İnsanlar sosyal medyada anlatarak öykülerin içinde oluyor” MediaCat Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Pelin Özkan da “Gaziantep’in UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler ağına alınmasını çok anlamlı buluyorum. Gaziantep’in arkasından bu listeye Türkiye’den Hatay girdi.
İş dünyası ve iletişim : İtibar olmadan markalaşmak mümkün değil
Moderatörlüğünü TÜHİD Başkanı Gonca Karakaş’ın yaptığı , “İş Dünyası ve İletişim” konulu oturumun panelistleri Şölen Gıda Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban, Gaziantep Genç İş Adamları Derneği (GAGİAD) Başkanı Bora Tezel ve Çalık Holding Kurumsal İletişim Direktörü Özlem Yalçın’dı.
Şölen Çikolata Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Çoban yaptığı değerlendirmede şunları söyledi: “Biz gücümüzü aile birliğinden alıyoruz. Çalışanlarımız da aile üyesi. Artık şirketlerin ilkeleri değişti. Şirket menfaatleri ile toplum menfaatlerinin örtüşmesi gerekiyor.
Bu da iletişim ile mümkün. İletişim ve itibar olmadan markalaşmak mümkün değil.” 1980’lerden sonra Türkiye’nin çok ciddi gelişme sürecine girdiğini ve dünya değişirken iletişimin yerinde durmadığını aktaran GAGİAD Başkanı Bora Tezel, “İletişim bir anlam alışverişi. Özellikle Z kuşağı bütün ezberleri bozan otoriteyi sorgulayan hiçbir şeyi kabullenmeyen bir nesil. Bu nesil ile iletişim kurabilmek çok önemli. İletişim kurmaya çalışmak büyük mesele ve bu gittikçe kompleks hale geldi. Gaziantep kültür-sanat ve gastronomik olarak çok zengin bir kent. Gaziantep in üzerine düştüğü konulardan en önemlisi markalaşma. Bu iletişimin bizim kentimizde çok gelişmediğini söyleyebilirim. Artık kurum ve kuruluşlar da bir iletişim, yerel medyamız çok kuvvetli medyanın fazlalığı o şehrin zenginliğini gösterir. İçerik bakımından çok zengin bir kent. Hepimizin ortak paydası samimiyet ve iyi niyettir” değerlendirmesinde bulundu.
Çalık Holding Kurumsal İletişim Direktörü Özlem Yalçın, “İtibar siz odadan çıktığınızda arkanızdan konuşulanlardır. Kurum değerlerimiz neyse onunla eşdeğer bir itibarınız oluyor. İtibar ne demek; güven, bunun sonucunda markalaşma geliyor. Güven, o markanın o şirketin yaptığı yatırımdır” dedi. Yalçın, “Dijitalleşmeden kaçış yok. Dijitalleşmek çok önemli ancak çok fazla bilgi kirliliği de yaratıyor. Kurumlar, kişiler her bakımdan daha şeff af olmalılar. Markalaşmak önümüzdeki günlerde daha zor olacak. Bunun için tamamen şeff af ve açık olmak lazım. Güncel olmak lazım” ifadelerini kullandı.
Marka denilen şey insanların zihninde yapılan bir mücadele. Hikayelerin eksik olduğunu gördüm. Mesela ‘çingene kız neden deniliyor’, hikayesi var mı diye araştırdım. Bunun hikayesi yazdırılsa bu şekilde dünyaya pazarlansa çok daha değerli olacağını düşünüyorum. Hikayenin pazarlanması çok önemli. Gastronomisi bu kadar güçlü bir kentin birkaç tane michelin yıldızlı şef çıkarması gerektiğini düşünüyorum” dedi.