“Makine sektörüne verilen destek yatırıma dönüşür”
Makina İmalatçıları Birliği (MİB) Başkanı Ahmet Özkayan, stratejik sektör ilan edilen yerli ve milli makine imalat sanayine verilen desteklerin üretime, yani geri dönüşü olan yatırımlara dönüşeceğini söyledi.
BURSA (DÜNYA) - Makine ihracatında birim ağırlık değerinin Türkiye ortalamasının çok üzerinde olduğuna dikkat çeken Ahmet Özkayan, Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkabilmesi için yüksek katma değerli ürünler üretmesi gerektiğini, bu noktada sektöre verilen desteklerin önem taşıdığını anlattı.
Gerçekleştirdiği yüksek katma değerle makine imalat sektörünün tüm imalat sektörlerine destek olması nedeniyle ayrı bir bakış açısıyla değerlendirilmesinin önemine değinen Ahmet Özkayan “Bu anlamda verilecek destekler üretime yani geri dönüşü olan yatırımlara dönüşecek ve makine üreticilerimiz, Ar-Ge, tasarım, üretim ve yüksek teknolojiye geçişte ilkleri gerçekleştirmek suretiyle, nitelikli iş gücü, teknik donanımı ve alt yapısıyla ülkemizdeki en stratejik unsurlardan biri olmaya devam edecektir” diye konuştu.
“Orta gelir tuzağından çıkmanın yolu katma değerli ürünler”
MİB Başkanı Özkayan, makine ihracatında birim ağırlık değerin bu yılın 11 ayında 6.2 dolar/kg olduğunu, Türkiye ortalamasının ise 1.5 dolar olduğunu ifade etti. Bu rakamın üzerinde önemle durulması gerektiğine dikkat çeken Özkayan “Katma değeri yüksek ürünler üretmediğimiz sürece orta gelir tuzağından çıkmak mümkün olmayacaktır” dedi.
Sektörün ihracat verilerini de değerlendiren Ahmet Özkayan, 2017 yılında 14 milyar dolar ve yüzde 0.7 pay ile sektörün dünya sıralamasında 30’uncu sırada bulunduğunu ve 2018 yılında 18 milyar dolar ihracat hedeflendiğini açıkladı. Makine imalat sektörü ithalatta ise 27.2 milyar dolar ve yüzde 1.3 pay ile dünyada 23’üncü sırada yer alıyor.
Ahmet Özkayan “2 trilyon dolarlık dünya makine ticaretinden aldığımız payın aslında çok düşük olduğu ve sektörün desteklendiğinde ciddi bir döviz girdisi gerçekleştirme potansiyelinin olduğu görülmektedir” değerlendirmesini yaptı.
Gelişmiş ülkelerde makinenin kalitesi ve dayanıklılığının fiyatından daha önemli olduğuna da dikkat çeken Özkayan şunları söyledi, “Gelişmiş ülkelerde kişi başı 10 bin doların yüzde 40’ı sanayiden gelirken, bizde bu oran yüzde 16 seviyesindedir. Makine ihracatının yüzde 40’ı AB ülkeleri ABD, Kanada ve Rusya gibi gelişmiş ülkelere yapılmaktadır. İhracatın bu yapısı makine imalat sektörümüzün dünya piyasalarında rekabet bakımından oldukça iyi bir konumda olduğunu göstermektedir. CECİMO yayınlarına göre de Türkiye takım tezgâhı imalatında AB’de 7. sıraya kadar yükselmiştir.”