Kültepe tabletleri dünyaya tanıtılacak

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, "Kültepe tabletlerinin tanınması, Kayseri’de kültür turizminin gelişmesine katkı sağlayacak. Ayrıca tabletlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi ile Kültepe Örenyeri’ne olan ilgiyi de artıracak" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Yaklaşık 4 bin yıl önce Kayseri toprakları üzerinde kurulmuş dünyanın ilk organize ticaret merkezi Kaniş –Karum’dan çıkarılan ilk yazılı anlaşmaların birebir kopyaları hazırlatılarak tanıtım faaliyetleri içinde kullanılacak. Bu faaliyetler sonucu Kayseri’nin kültür turizminin gelişmesine katkı sağlanması amaçlanıyor. Kültepe tabletleri Kayseri Valiliği’nin girişimleri sonucu 2015 yılında UNESCO tarafından Dünya Geçici Mirası listesine alındı.

Çıkarılan tabletlerin replikasyonunu hazırlatarak Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’a sunan Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Kültepe tabletlerinin üzerindeki metinlerin kazı çalışmalarını yürüten Prof.Dr.Fikri Kulakoğlu tarafından Türkçe ve İngilizce’ye çevrildiğini belirterek, “Tablet kopyalarını Kayseri’ye gelen yabancı konuklarımıza hediye edeceğiz. Aynı zamanda yurtdışı seyahatlerimizde de kullanacağız. UNESCO tarafından 2015 yılında Dünya Belleği listesine de alınan Kültepe tabletlerinin tanınması, Kayseri’de kültür turizminin gelişmesine katkı sağlayacak. Ayrıca tabletlerin sergilendiği Arkeoloji Müzesi ile Kültepe Örenyeri’ne olan ilgiyi de artıracak” dedi.