KOP'a yaklaşık 10 milyar liralık yatırım

Bölgede 958 bin hektar alanda tarım arazilerinin toplulaştırılması yapılacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Konya Ovası Projesi'nin (KOP) Eylem Planı'nın 2014-2018 yılları için finansman toplamı 9 milyar 927 milyon lira olarak belirlendi. 

Kalkınma Bakanlığı'nca 2014-2018 yıllarına ilişkin KOP Eylem Planı açıklandı. 

Eylem planıyla bölgede tarımsal yapıda değişimi ve sürdürülebilirliği sağlamak, sanayi, ticaret, ulaşım, enerji gibi sektörleri güçlendirmek, eğitim, sağlık, kültür ve diğer sosyal hizmetlere erişilebilirliği artırmak, bölge içi ve bölgeler arası gelişmişlik farklarını azaltmak, bölgenin rekabet gücünü, ekonomik ve sosyal kapasitesini güçlendirmek ve vatandaşların refah düzeyini yükseltmek amaçlanıyor. 

Plan dönemi sonunda, KOP ile ilişkili olan Konya, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Aksaray bölgelerinin 2011 verilerine göre kişi başı gayri safi katma değerinin Türkiye ortalamasına oranı olan yüzde 77'nin, 2018 yılında yüzde 80'e ulaşması hedefleniyor. Bölge ihracatının ise plan dönemi sonunda 3,5 milyar dolara yükseltilerek ülke ihracatının yüzde 1,26'sının bölge tarafından gerçekleştirilmesi öngörülüyor. 

Bölgenin 2013'te yüzde 4,9 olan işsizlik oranının 2018'de yüzde 2,9 seviyesine gerileyeceği, 2013 yılında sırasıyla yüzde 46,5 ve yüzde 48,9 olan istihdam ve işgücüne katılma oranlarının yüzde 50 ve yüzde 51,5 değerlerine ulaşması bekleniyor. 

KOP Eylem Planı'nın uygulanmasında izleme ve koordinasyondan sorumlu kuruluş KOP Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı olacak. Planın bölge düzeyinde uygulanmasından ise eylem planında yer alan bütün kamu kurum ve kuruluşlar sorumlu olacak. 

Eylem planının finansmanı ise 2014 yılı için 1 milyar 373 milyon lira, 2015 için 1 milyar 600 milyon lira, 2016 için 1 milyar 950 milyon lira, 2017 için 2 milyar 350 milyon lira, 2018 için de 2 milyar 654 milyon lira olmak üzere toplam 9 milyar 927 milyon lira olarak belirlendi.  

KOP Eylem Planı kapsamında toprak ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı,  ekonomik yapının güçlendirilmesi, altyapının geliştirilmesi ve kentleşme, beşeri ve sosyal yapının güçlendirilmesi, kurumsal kapasitenin geliştirilmesi olmak üzere 5 ana eksen tespit edildi.  

Plan döneminde öncelikle sulu tarım arazileri olmak üzere, 958 bin hektar alanda daha tarım arazilerinin toplulaştırılması ve tarla içi geliştirme hizmetleri yapılarak toplamda 1 milyon 392 bin hektar alanda çalışmalar tamamlanacak. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen baraj ve gölet sulama projeleri bitirilecek, dağlık kırsal alanlarda yeni sulama projeleri hayata geçirilecek.  

Bölgedeki kurumlarla işbirliği içerisinde, yer altı ve yer üstü sularının kullanımı için yol haritası çıkartılacak. Bölgedeki su kısıtı da dikkate alınarak suyu az tüketen ve ülkenin yağlı tohum başta olmak üzere arz açığı olan ürünlerin bölgede üretilmesine yönelik çalışmalar yapılacak, destekleme sisteminin dönüştürülmesine yönelik altyapı oluşturulacak. 

Sulanan alan, 1 milyon 100 bin hektara çıkarılacak 

Devam eden ve planlanan sulama projelerinin tamamlanması ile bölgedeki toplam sulanan alan 924 bin hektardan, 1 milyon 100 bin hektara çıkartılacak, 88 bin yeni istihdam oluşturulacak, halen 462 bin kişi olan tarımsal istihdam sayısı 550 bin kişiye çıkarılacak, bölgede sulu tarım arazilerinden elde edilen yıllık gelir 6 milyar 50 milyon liraya yükseltilecek. 

Plan döneminde yaklaşık 114 bin 500 hektar alan DSİ tarafından sulamaya açılacak, 177 bin hektar alanda ise sulama şebekelerinin rehabilitasyonu yapılacak, 76 bin 500 hektar alandaki sulama altyapısı kapalı sisteme dönüştürülecek, çoğunluğu kırsal dağlık bölgelerde bulunan 61 bin 500 hektar alanda basınçlı sulama altyapısı kurulacak. 

Bölgedeki kuru tarım alanlarının rehabilitasyonunu içeren projeler hayata geçirilecek.  

Bölgede, ağaçlandırma çalışmaları kapsamında 10 bin 550 hektar alanda tesis kurulumu, 18 bin 900 hektar alanda bakım işleri; erozyon kontrolü çalışmaları kapsamında 24 bin hektar alanda tesis kurulumu, 43 bin 200 hektar alanda bakım işleri; orman içi mera ıslahı kapsamında 2 bin 500 hektarda ıslah çalışması, rehabilitasyon çalışmaları kapsamında 29 bin 730 hektarda tesis kurulumu, 15 bin 480 hektarda bakım işleri gerçekleştirilecek. 

Bölgede doğrudan ekim yapılan alanlar öncelikle 60 bin hektara ulaştırılacak, toprağı koruyan ve su tasarrufu sağlayan çevreci mekanizasyon kullanımı yaygınlaştırılacak. 

Yaklaşık 23 bin 500 hektar alanda mera ıslah ve amenajman çalışmaları tamamlanacak. Bölgeye ait endemik bitkilerin envanteri çıkarılarak ticari kullanım potansiyelleri araştırılacak. 

Organik kiraz, çilek ve üzüm yetiştiriciliği yaygınlaştırılacak 

Plan döneminde bölgenin hayvancılık stratejisi hazırlanmasına dair inceleme ve araştırmalar yapılacak. Büyükbaş ve küçükbaş hayvancılıkta destek programları uygulanacak. Çiğ sütün uygun koşullarda toplanmasına yönelik altyapı geliştirilecek. 

Organik ağırlıklı kiraz ve çilek yetiştiriciliği ile bağcılığın yaygınlaştırılması, serbest sistem tavukçuluğun, örtü altı tarım faaliyetlerinin, sertifikalandırma çalışmalarının, hasat, işleme, paketleme, depolama, örgütlenme ve pazarlamanın geliştirilmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı faaliyetlerini tamamlayıcı destekleme ve yatırım çalışmaları yürütülecek. 

5 bin işletme ve girişimciye destek 

 Bölgenin Ar-Ge yol haritası hazırlanarak çalışmalar desteklenecek, ticaret ile sağlanan katma değerin artırılması amacıyla, yenilikçi yaklaşımlar desteklenecek. Sanayide orta yüksek teknolojiye geçiş hızlandırılacak. Bölgedeki tarım ve gıda makineleri üreten firmaların modernizasyonu yapılacak ayrıca KOBi'ler ve kümelenme çalışmaları desteklenecek. Yaklaşık 5 bin işletme ve yeni girişimciye destek verilecek.  

Karapınar kömürlerine termik santral 

Karapınar Enerji ihtisas Endüstri Bölgesi (EİEB) yatırıma açılacak, Karapınar-Ayrancı ilçelerinde bulunan 1,8 milyar tonluk kömür rezervini değerlendirmek üzere emisyon değerleri düşük termik santralin kurulmasına yönelik planlama çalışmaları gerçekleştirilecek. 

KOP Bölgesi Turizm Master Planı hazırlanarak turizm altyapısı iyileştirilecek ve çeşitlendirilecek. Yerli ve yabancı turistlerin ortalama 1,7 olan geceleme süresinin 2,5'e çıkarılmasına yönelik çalışmalar yürütülecek. 

Ulusal ve Uluslararası Veri Merkezi Projesi 

Antalya-Konya-Aksaray-Nevşehir-Kayseri ve Kırşehir-Aksaray-Ulukışla demiryolu (yük-yolcu) hatlarının uygulama projeleri tamamlanacak. Hava taşımacılığının eksiklikleri tamamlanacak. Bölge kentlerinin içme suyu ihtiyacının karşılanabilmesi için isale hattı ve arıtma tesisleri inşa edilecek, 121 içme suyu, 138 kanalizasyon olmak üzere toplam 259 proje tamamlanacak. 

Bölgede Ulusal ve Uluslararası Veri Merkezi kurulmasına yönelik araştırma projesi gerçekleştirilecek. Kamu Felaket Kurtarma ve Entegre Veri Merkezi kurulacak. 

Okul öncesi eğitimde yüzde 70 okullaşma oranı yakalanacak, ilk ve orta öğretimde derslik başına düşen öğrenci sayısı 30'un üstünde olan ilçelerde 30'un altına düşürülecek. Yükseköğretimde ise öğretim elemanı başına düşen öğrenci sayısı 36'ya düşürülecek, 8 bin 540 ilave yurt kapasitesi oluşturulacak. Bölgede 60 adet zenginleştirilmiş kütüphane yapılacak. 

Sokakta yaşayan, madde bağımlısı, kimsesiz veya korunmaya muhtaç çocuklara yönelik hizmet merkezlerinin altyapıları geliştirilecek. Nüfusu 10 binin üzerinde olan ilçelere spor salonları yapılacak. 

Belediyelere bilişim stratejisi ve stratejik plan oluşturma konularında teknik destek sağlanacak, yerel yönetimler bünyesinde kurulacak Kamu Bilişim Merkezleri aracılığıyla bireylerin bilgi ve iletişim teknolojilerine erişim imkanları artırılacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir