Konya Şeker, üreticisine 226.6 milyon liralık destek verdi
PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, çiftçiye aktarılan avanslarla tarladaki maliyetlerin aşağı çekildiğini ve üreticinin muhtaç edilmediğini söyledi.
RABİA KORKMAZ
KONYA - Gıda ve tarımda sektör lideri olan Konya Şeker, ülke tarımının gelişmesi ve kalkınması amacıyla gerçekleştirdiği yatırımların yanı sıra, üreticilerin tarlada mağdur olmaması için de ayni ve nakdi avans desteği sunuyor. Son olarak pancar söküm sezonunun başlamasıyla birlikte bugünden itibaren toplam 33 milyon 353 bin 357 lira tutarındaki nakdi avans üreticilerin banka hesabına yatırıldı.
Gıda ve tarım sektörünün öncü kuruluşlarından biri olan Konya Şeker, üreticinin yanında olduğunu bir kez daha gösterdi. Çiftçinin, rahat ve huzurlu bir şekilde üretim gerçekleştirebilmesi için zemin hazırlayan Konya Şeker, pancar söküm sezonunun başlamasıyla birlikte üreticilere bugünden itibaren toplam 33 milyon 353 bin 357 lira nakdi avans ödeyecek. Üreticilerin hesabına bugün yatırılan avans ile birlikte 2016-2017 yılı kampanya döneminde üreticilere toplamda 59 milyon 628 bin 494 lirası ayni, 40.920.000 TL’si mazot fişi olmak üzere 156 milyon 858 bin 043 lirası da nakdi ve 10 milyon 160 bin 253 lirası da patates avans ödemesi olmak üzere toplamda 226 milyon 646 bin 791 TL’lik destek verilmiş oldu.
Bu yıl tarımsal ürünlerde iklimsel etkilerin yaşattığı verimsizlik nedeniyle hububatta ve diğer ürünlerde istenilen seviyeye ulaşamayan üreticilerin zor durumda kaldığını belirten AK Parti Karaman Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Başkanı ve PANKOBİRLİK Genel Başkanı Recep Konuk, “Biz, her zaman üretenin ve üreticinin yanında olduk. Üreticilerimiz daha çok üretebilsin diye ovanın dört bir tarafına çok sayıda ürünü işleyecek yüksek kapasiteli tesisler yaptık. Bu tesislerle üreticilerimizin ürettiklerine sahip çıktık ve daha çok gelir elde etmeleri için çaba gösterdik. Biz, ürünü işleyecek bu üst yapı yatırımları ile de yetinmedik ve üreticimize tarlada da destek olmayı, üreticimizi tarlada desteksiz bırakmamayı da kendimize ilke edindik. Üreticinin desteğe en çok ihtiyaç duyduğu zaman, tohumun tarlaya düşmesinden hasada kadar olan zamandır. O nedenle biz üreticimizi tohum tarlaya düşerken desteklemeye başlıyor, hasada kadar da desteksiz bırakmıyoruz" dedi.
Çiftçiye aktarılan avanslarla tarladaki maliyetlerin aşağı çekildiğini ve üreticinin muhtaç edilmediğini vurgulayan Recep Konuk, “Bölgeye kazandırılan yatırımlar kadar önemli olan husus, tarladaki üretimi kolaylaştırmak ve üretime destek olmaktır. O nedenle de pancar tohumu henüz tarlaya atılmadan üreticimizi hem tarlada kullanacağı girdilerle, hem de tarlada pancar büyürken hasada kadar nakdi ve ayni avanslarla destekliyoruz. Yani onları tarlada yalnız bırakmıyoruz. Konya Şeker, üretime verdiği destekle Konya Ovası’nda üreten herkesi daha çok üretmek konusunda cesaretlendirdiğini de, üreticinin sırtından yük aldığını da biliyor. Onun için de Konya Şeker, eldeki imkânları zorlayarak üreticiyi tarlaya tohum düşmeden desteklemeye başlıyor ve bu desteğini hasada kadar aralıksız sürdürüyor. Bölgedeki üretimin hem miktar hem çeşit olarak artmasının yolunun daha çok tesis ve daha çok destek ile mümkün olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.