Konya 5 güçlü yönüyle geleceğini planlayacak
Konya Ticaret Odası’nın 2014 Ekonomi Raporu’nda kentin geleceğini güçlü istihdam yapısı, tarihi mirası ve pazarlama argümanları, savunma sanayiini destekleyen sektörler, ‘merkez şehir’ algısı ve ihracat kapasitesi gibi 5 güçlü yönüyle planlayacak
Yıldız Doğruer YEMİŞ
KONYA - Konya Ticaret Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, ilkini 2013 yılında yayınladıkları 2014 Ekonomi Raporu’nda kentin sosyo-ekonomik durum, demografik yapı ve sosyal kalkınma, makro ekonomik göstergeler, ulaşım ve haberleşme altyapısı, projeler ve Swot Analizi başlıkları altında incelendiğini belirterek, “Güçlü istihdam yapısı, tarihi miras ve şehrin pazarlama argümanları, savunma sanayini destekleyen sektörler, ulusal kamuoyuna yerleşen ‘merkez şehir’ algısı ve ihracat kapasitesi Konya’nın güçlü yönlerini oluşturuyor” dedi.
Nüfus bakımından Türkiye’nin 7’inci büyük ili olan Konya’nın nüfusunun 2 milyon 108 bine ulaştığını vurgulayan Öztürk, “Konya, 102 bin 372 üniversite öğrencisi sayısı ile Türkiye'de dördüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de 2014 yılında en çok ziyaret edilen müze 3 milyon 575 bin kişi ile İstanbul Ayasofya Müzesi’dir. Ayasofya’nın ardından ikinci sırada 3 milyon 553 bin ile İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi ve üçüncü sırada 2 milyon 75 bin ziyaretçi ile Konya Mevlana Müzesi gelmektedir” dedi.
Organik tarım alanında Türkiye’nin en iyilerinden olan Konya’nın birçok üründe ilk sırada yer aldığını kaydeden Öztürk, “Acı bakla ve termiye ürünlerinde Türkiye üretiminin yüzde 100’ünü gerçekleştiren Konya, havuç, vişne, çilek ve pancarda birinci sıradadır. Türkiye tahıl üretiminin yüzde 10’unu Konya karşılamaktadır. Bununla birlikte Konya’da çikolata ve şekerleme sektörü oldukça ilerlemiş durumda. 2014 yılında Konya, toplam 10 milyon 934 bin adet yumurta tavuğu ile Türkiye’nin yumurta tavuğunun yüzde 11,7’sini karşılayarak ikinci olmuştur” açıklamasını yaptı.
9 OSB’de 735 firma üretim yapıyor
Konya’nın 9 OSB’si, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı destekli 18 küçük sanayi sitesi, il merkezinde yer alan 18 küçük sanayi sitesi, ilçelerdeki 13 küçük sanayi sitesi ve 14 özel sanayi sitesi ile Türkiye ekonomisinin istihdam ve sanayi yükünü sırtlayan illerden olduğunu ifade eden Öztürk, “Konya sanayi odaklı üretim misyonuyla ülkemizin yükselen ekonomilerinden birisidir. Konya’da, 2014 yılı verilerine göre I. OSB’de 156, Konya OSB’de 490, Beyşehir OSB’de 12, Ereğli OSB’de 57, Akşehir OSB’de 13, Seydişehir OSB 2 ve Karapınar OSB’de 5 adet olmak üzere; OSB’lerde toplam 735 firma üretim yapıyor. Ayrıca Konya’da bulunan özel sanayi sitelerinden birisi olan BÜSAN Özel Organize Sanayi’nde 840 işyerinde 680 firma üretim faaliyetlerini sürdürüyor” diye konuştu. Konya’nın metal işleme alanında Türkiye pazarının yüzde 45’ine sahip olduğuna dikkat çeken Konya Ticaret Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Selçuk Öztürk, “Traktörlerde kullanılan parçaların yüzde 90’nı ve tarım makinalarında kullanılan parçaların ise yüzde 100’ünü üretebiliyoruz. Bu alanda Türkiye pazarının yüzde 65’ini elimizde tutuyoruz. Otomotiv yan sanayi sektöründe, birçok marka ve modelin yüzde 70’den fazla parça ve ekipmanı Konya’da üretiliyor. Konya’da metal döküm sanayi sektöründe 450 firma yılda 250 bin ton kapasiteyle üretim yapıyor. Bu da Türkiye’deki metal döküm üretiminin yüzde 18’ine tekabül etmekte. Yılda yaklaşık 15 milyon çift ayakkabı üretimi ile Konya, Türkiye pazarının yüzde 15’ini tek başına karşılıyor”açıklamasını yaptı.
İhracat 2014’te yüzde 106 arttı
Kentte 2009’da 975 olan ihracatçı firma sayısının 2014 yılsonu itibariyle yüzde 58 artış ile bin 543’e çıktığını belirten Öztürk, “Aynı yıl 736 milyon dolar olan ihracatta yüzde 106 artış ile 1.5 milyar dolara çıkmıştır. 2014’te Konya’nın Türkiye ihracatındaki payı yüzde 1 olarak gerçekleşti. Konya bu oranla, Türkiye genelinde 14. sırada”dedi. 2014 Hane Halkı İşgücü İstatistikleri’ne göre Türkiye’deki en az işsizliğin Konya-Karaman (TR-52) bölgesinde olduğunu vurgulayan Öztürk, “Yüzde 5,6’lık işsizlikle bölgedeki diğer şehirlere göre istihdam açısından önde olan Konya, yeni yatırımlar için bu anlamda büyük güven veriyor. Konya, geçtiğimiz birkaç yıl içerisinde yaşanan gelişmelerle rekabet içinde olduğu iller arasında beşeri sermayesiyle çok daha fazla öne çıkıyor.
Türkiye'nin veri merkezi
Ulaşımdaki merkez şehir rolü ve coğrafi olarak stratejik konumu; Avrupa’nın en büyük lojistik merkezini, Türkiye’nin veri merkezi projelerini Konya’ya kaydırmıştır. Henüz taslak aşamasında olsa da bu projeler için kamuoyunun Konya’ya yoğunlaşmasının nedeni; kentin beşeri, siyasi ve ekonomik olarak hissettirmiş olduğu güçtür” şeklinde konuştu.
Türkiye’nin enerji altyapısı ve projeleri anlatılıyor üssü olmaya adayız
Konya’nın rüzgâr ve güneş enerjisi bakımından Türkiye’nin potansiyeli en büyük kenti olduğunu vurgulayan Selçuk Öztürk, “Güneş enerjisi bakımından dünyada güneş tarlaları yatırımının en yoğun olduğu Almanya – Bavyera bölgesine göre yüzde 60 daha büyük kapasiteye sahip olan Konya, Karapınar’a yapılacak “Güneş Enerjisi Santrali” ile de Türkiye’nin enerji merkezi adayı olacak. Konya’nın günlük ortalama güneşlenme 7,5 saat. 3.000 MW kapasiteli Karapınar Güneş Enerjisi Santrali hem yakın bölgeyi hem de şehir olarak Konya’yı odak haline getirecek. Yine Karapınar’a yapılacak termik santral, Türkiye’nin en büyük linyit rezervine sahip Konya için büyük bir fırsat” açıklamasını yaptı.
Lojistik Merkezi kent ekonomisi için büyük bir artı değer olacak
Konya’nın son birkaç yıldır yakaladığı çıkış trendinin dış politikada yaşanan olumsuzluklara rağmen devam ettiğini belirten Öztürk, “ 150’den fazla ülkeye 135 sektörde ihracat yapan Konya, ürün çeşitliliği bakımından İstanbul, Ankara ve İzmir’den sonra 4’üncü sırada yer alıyor. Ekonomi Bakanlığı verilerine göre de nitelikli sıçrama kabiliyeti olan iller sıralamasında da 4’üncüyüz. Yeni pazarlara açıldığı da düşünüldüğünde yeni merkezleriyle Konya Türkiye ihracatının en güçlü şehirlerinden olarak tanımlanabilir. Türkiye’nin en büyük lojistik merkezlerinden biri olacak olan Konya Lojistik Merkezi, kent merkezine yaklaşık 25 kilometre uzaklıkta kurulacak. TCDD’nin de büyük önem verdiği lojistik merkezler içerisinde Konya’nın önemi doğuyla batıyı bütün dinamikleriyle bağlamasından kaynaklanıyor. Konya’ya yapılacak yeni çevre yoluyla birlikte ulaşım adına alternatifl erin artacak olması, YHT ile birlikte yük taşımacılığı için TCDD’nin çalışma başlatması ve planlar içinde yer alan Hava Kargo Terminali ile birlikte, Konya Lojistik Merkezi Konya ekonomisi için büyük bir artı değer olacak” diye konuştu.