Kocaeli Atık Pil Geri Kazanım Merkezi açıldı
Atık Pil Geri Kazanım Merkezi, Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde 3 milyon TL'lik yatırımla kuruldu. İşletmeciliğini Exitcom firması üstlendi.
ZEYNEP PARÇAM
KOCAELİ - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Kimyasal Teknoloji Enstitüsü ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın atık pillerin geri dönüşüm projesi kapsamında, TÜBİTAK MAM tarafından kurulan Atık Pil Geri Kazanım Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi. Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde 3 milyon TL'lik yatırımla kurulan ve işletmeciliği Exitcom firması tarafından yapılan olan Atık Pil Geri Kazanım Merkezi'nin açılış törenine; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Exitcom Almanya ve Türkiye Genel Müdürü Murat Ilgar, TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr Bahadır Tunaboylu, TÜBİTAK MAM İş Geliştirme Yöneticisi Nuh Yılmaz Kocaeli Bilim Sanayi Teknoloji İl Müdürü İlhan Aydın, Gölcük Belediye Başkanı Mehmet Ellibeş ve çok sayıda davetli katıldı. Açılış töreninde konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Rekabet gücümüzü artıracak üretime ihtiyaç var. Ar-Ge ve İnovasyona büyük önem veriyoruz. Ar-ge ve inovasyonun olmadığı üretim yenilikçi olma özelliğini sürdüremiyor. Bugün çok önemli bir tesisin, Atık Pil Geri Kazanım Tesisinin açılışını yapıyoruz. Tüm laboratuvar, yazılım ve altyapı çalışmaları, fabrika ve prototip üretimi yüzde 100 yerli olarak tamamlanan bu tesis, tek vardiyada, yılda 300 ton atık pil işleme kapasitesine sahiptir. Atık Pil Geri Kazanım tesisi, hükümetimizin çevre konusundaki hassasiyetinin en güzel örneklerinden birisidir. Teknolojinin hayatımızda her geçen gün daha fazla yer aldığı, etkisini daha fazla hissettirdiği bir dünyada yaşıyoruz. Ülke olarak, teknoloji süreçlerini doğru yönetmemiz, geleceğimiz açısından büyük önem taşıyor. Bu sürecin iki önemli ayağı bulunuyor: Bu ayaklardan birincisi teknolojiyi geliştirmek ve üretmek; ikincisi ise teknolojiyi doğru kullanmaktır. Teknolojiyi doğru kullanma hususunda en fazla dikkat etmemiz gereken konulardan birisi ise teknolojik ürünlerin geri dönüşümüdür. Teknolojik ürünlerin kendileri kadar, bu ürünlerde kullanılan pillerin ve bataryaların geri dönüşümü de ayrıca bir önem arz ediyor. Zira artan pil kullanımı insan sağlığı ve çevre kirliliği için potansiyel tehlike oluşturuyor. Zira pil yapımı için kullanılan materyaller, ağır metaller içeriyor" dedi.
"Bu tesis sanayimiz için düşük maliyetli metal temini sağlıyor"
Sanayinin metal ihtiyacının büyük bir kısmının ithalat yoluyla, çok az bir kısmının da ikincil kaynaklardan geri dönüşüm yoluyla karşılandığını dile getiren Işık, "Yani pillerin geri dönüşümünü yapan bu tesis, çevreyi ağır metallerin olumsuz etkilerinden kurtarmakla kalmıyor, sanayimize düşük maliyetli metal temini de sağlıyor. Bu tesiste, atık pillerin yüzde 85-90'ını oluşturan Çinko, Alkali ve Nikel Cadmium pillerin geri kazanımı yapılacak. Geri dönüşüm yoluyla; çinko, mangan, kadmiyum ve nikel metalleri, sülfat tuzları ve metalik tozlar üretilecek.Dünya, sanayi devriminden itibaren ekonomik anlamda büyük ilerlemeler, büyük gelişmeler kaydetti. Bu ilerleme, beraberinde başta çevre sorunları olmak üzere bazı handikaplar da getirdi. Geride kalan yıllar, her ne pahasına olursa olsun zenginleşmek fikrinin iflas ettiğini hepimize gösterdi. Bilinçsiz üretim ve tüketimin, aynı zamanda kaynaklarımızı ve geleceğimizi de tüketmek olduğunu hepimiz anlamak zorundayız. Zaman ilerledikçe, özellikle gelişmiş ülkelerdeki tüketiciler, çok daha bilinçli tercihlerle hareket ediyorlar. Dolayısıyla çevreye duyarlı üretim yapan, çevre dostu ürünler geliştiren firmalar, bunu bir rekabet gücüne dönüştürebiliyorlar. Bu gerçeklerden hareketle, çalışmalarımızı 3Y formülüyle ifade ediyoruz: Yerli, yenilikçi ve yeşil üretim. Yerli ve yeşil üretime ne kadar önem veriyorsak, yeşil üretime de en az o kadar önem veriyoruz. Sürdürülebilir büyümeye uygun üretim ve iş modelleri oluşturmak, düşük karbonlu ve kaynak verimli bir endüstri inşa etmek, en önemli hedeflerimiz arasındadır" dedi.
"Teknolojiye burada üretip, hammaddeyi yine buraya bırakmayı hedefliyoruz"
Exitcom Almanya ve Türkiye Genel Müdürü Murat Ilgar, yapılan tesisin atık pilleri kıran, içindeki değerli metalleri çıkartarak geri dönüşümünü sağlayan dünyadaki sayılı tesislerden birisi olduğunu ifade etti. Ilgar," Exicom olarak Almanya, Azerbaycan ve Suudi Arabistan'da elektronik atıklar ile ilgili faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. 2003 Yılından beride Türkiye'de faaliyet gösteriyoruz. TÜBİTAK'ın desteği ile Türkiye'nin ilk atık geri dönüşüm tesisini, Türkiye'nin ilk florasan lamba geri dönüşüm tesisini, daha sonra Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) destekli Türkiye'nin ilk toner geri dönüşüm tesisini kurduk; bu çalışmaları yaparken devletimize, mühendislerimize ve sanayimize güvendik. Bu tesisi kurmaktaki amacımız tüm teknolojiyi burada üretmek ve hammaddeyi Türkiye'ye bırakmak. Bununla ilgili olarak yapılan tüm teknolojik çalışmaların içerisinde bulunuyoruz.Değerli element ve toprak elementleri yurtdışına çıkıyor. Bu tesisle birlikte bu maddeler yurtdışına çıkmaz . Burada hem hammadde üretilecek hem de çevre kirlenmeyecek" dedi. TÜBİTAK MAM Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, kamu- Ar-Ge- sanayi işbirliğinin en önemli projelerinden birisinin atık pil geri dönüşüm tesisi olduğunu ifade ederek, "Bu tesisi TÜBİTAK MAM Kimyasal Teknoloji Enstitüsü'nün çalışmaları ile ortaya çıktı. Türkiye'de enerji depolama sistemleri yeni yeni gelişiyor. Pil, elektronik sanayi için bundan sonra vazgeçilmezlerinden olacak. Bunların geri dönüşümü dünyada artık zorunlu hale geliyor. Atık pillerin çevreye ve insan sağlığına zarar vermeden geri kazandırılması ülke için büyük bir kazanım olacak. Bu tesis ile atık pillerin yaklaşık olarak yüzde 90'ını oluşturan çinko karbon içerikli atık pillerin insan sağlığına zarar vermeden devreye alınması, bertaraf edilmesi ve ekonomiye sunulması ülkemiz için çok önemli bir kazanım olacak. Ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" dedi. Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu ise ,"Türkiye'nin gelişme, büyüme, her yönden teknolojiyi üst düzeyde kullanma, Ar-Ge temelli yatırımları çoğaltma perspektifinde bu yatırımımızı da çok anlamlı ve değerli bulduğumu ifade etmek istiyorum. Kocaeli'nin ülkemizin sanayi ve her yönden gelişimine dönük büyük katkıları şüphesiz üretimin temiz, yeşil ve çevreci olmasıyla birlikte gidiyor. Öncülüğümüz sadece üretimi gerçekleştirme boyutunda değil, çevreye saygılı ve doğayla uyumlu bir üretim perspektifinde de Türkiye'nin öncü kent misyonu olarak da devam ediyor. Bize düşen bu bilinci ve bu tesislerin sayısını bundan sonra çoğaltmaktır. Valilik olarak özellikle çocuklardan başlayarak, eğitim kurumlarımızın hepsinde çöplerin ayrıştırılması, atıkların niteliğine göre toplanması ve bu tesislere kadar gelecek bir zincirin oluşturulmasında kendimizi sorumlu ve çevre açısından da zorunlu görüyoruz. Tesisimizin hayırlı olmasını diliyorum" dedi.