Kızılırmak Deltası, Samsun'un turizm cennetine dönüşecek
Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'ni Samsun turizmine kazandırmak için çalışma başlatıldı. Doğal yaşamı korumak amacıyla çalışmalar frenleme sistemiyle sürdürülüyor. Samsun Valiliği deltaya 5 yıl içinde 1.5 milyon turist çekmeyi hedefliyor.
ERCAN ÜSLÜ
SAMSUN - Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından, 400 farklı kuş türünden 352'sinin yaşadığı Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde çevre düzenleme çalışmaları ve turizme yönelik yatırımlar devam ediyor. Uluslararası RAMSAR sözleşmesi kapsamında korunan deltanın kent turizmine canlılık katacağı belirtilirken, 5 yıl sonra 1.5 milyon turistin ziyaret ettiği bir mekan haline dönüşeceği ifade ediliyor. Türkiye'deki en büyük manda sürüsü ve yabani yılkı atlarının da yaşadığı deltanın doğal yapısı bozulmadan turizme kazandırılması planlanıyor. Kuş cennetine doğal yaşamla uyumlu olması için Jandarma Komutanlığı tarafından atlı süvari birlikleri konuşlandırılırken, okullardan her gün buraya taşınan 7'nci sınıf öğrencilerine uygulamalı tabiat dersi veriliyor.
DÜNYA gazetesine Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde devam eden düzenlemeleri anlatan Samsun Valisi İbrahim Şahin, cennettte 5 yıl sonra araç trafiğine tamamen kapalı, tüfek sesinin asla duyulmadığı, ailelerin çocuklarıyla birlikte gün boyunca sıkılmadan vakit geçirebildiği, farklı kuş türlerini yakından görebildikleri bir ortam yaratacaklarını belirterek, "Burayı toplamda 1.5 milyon yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği bir cennete dönüştürüyoruz. Geçen yıl Samsun'u 429 bin 250 turist ziyaret etti. Deltanın yeni yüzü Samsun turizmine canlılık getirecek" dedi.
Güvenliği atlı süvari birliği sağlayacak
Samsun'un doğu kıyı şeridinde 19 Mayıs ilçesi ve Bafra ilçesi sınırları içinde yer alan toplam 55 bin hektarlık alanda yapılan çalışmaların öncelikli olarak doğal yaşama uyumlu bir şekilde gerçekleşeceğini aktaran Şahin, bölgeye petrokimya ürünü sokmamak için deltaya giden ana yolların tamamen betonla kaplandığını bildirdi. Kuş cennetinin giriş ve çıkışında Jandarma Komutanlığı'na bağlı güvenlik kapılarının olduğunu kaydeden Samsun Valisi İbrahim Şahin, "Komutanlık doğal yaşama uyumlu olması için bir de atlı süvari birliği kurdu. Cennetin güveliğini bu birlik sağlayacak. Deltada biliyorsunuz yabani yılkı atları da yaşıyor. Hem onların olsun hem de tüm yaşayan canlılara uyumlu olması amacıyla böyle bir şey düşündük. Eskiden siz arabanızla stabilize yolda seyrederken sesten ve kalkan tozdan canlılar ürküyorlardı" dedi.
‘Leylektoki'ler için seyir terası kurduk
Samsun Valisi İbrahim Şahin, Türkiye'de yaşayan 400 farklı kuş türünden 352'sinin Kızılırmak Deltası'nda yaşadığını vurgulayarak, "Bunların bir kısmı burada sürekli yaşarlarken, bir kısmı göç ederken uğruyor, bir kısmı ise yavrularını doğurmak için uğruyor. Deltadaki termal hava akımı kuşları buraya çekiyor. Burası leyleklerin de çokça konuşlandığı bir bölge. Başka bölgelerde bir
ağaçta bir leylek yuvası varken, burada bir ağaçta 10 tane leylek yuvası görebilirsiniz. Biz bunlara ‘leylektoki' adını verdik. Buraya gelen insanlar leyleklerin yaşantısını gözlemleyebilsinler diye seyir terası kurduk" dedi.
Yörenin ürünleri tanıtılacak
Samsun Valisi İbrahim Şahin, deltada yaşayan insanların maddi kazanç elde etmesi için yörede üretilen ürünlerin sergilendiği bir satış reyonu kurduklarını belirterek, "Göllerin birinde yer alan adaya dinlenme çadırı ve ahşaptan konaklama alanı da yapıldı. Kuş cenneti ahşap yürüyüş koridorlarıyla çevrelendi. Araçlarıyla gelen insanlar belli bir yerden sonra kendilerine burada tahsis edilecek golf araçları, bisikletler veya yürüyerek cenneti gezebilecekler" şeklinde konuştu.
Öğrencilere her gün uygulamalı habitat dersi
Samsun'da eğitim gören 7'nci sınıf öğrencilerinin her gün bir okul olmak üzere deltaya taşındığını belirten Vali Şahin, "Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'ne bağlı yetkililer ile Ondokuz Mayıs Üniversitesi son sınıf öğrencileri 7'nci sınıf öğrencilerine uygulamalı olarak habitat dersi veriyor. Yetkililerimiz burada öğrencilere hem ders veriyor hem de ödev. Sabah dersin ardında öğle yemeği yeniyor ve sonrasında günü oyunla bitiriyorlar. Buradaki asıl amacımız öğrencileri sınıf baskısından uzaklaştırmak" dedi.
Türkiye'nin en büyük manda sürüsü burada yaşıyor
Bölgenin doğal bir habitatı olduğunu belirten Şahin, Türkiye'nin en büyük manda sürüsü burada yaşıyor. 17 bin baş manda var. Bu mandalar deltanın içindeki 7 gölde yaşıyor. Mandalar yazın göle girerek çamura bulanıyorlar. Buradaki çamur onlar için doğal bir güneş kremi aslında. Yine bu gölde çok sayıda balık türü yaşıyor. Eskiden buralarda elektrikli avlanma yapılıyordu. Artık bu bölgenin tamamında avcılık kesinlikle yasak" diye konuştu.