Kendi enerjisini üreten bir bölge olmayı hedefliyoruz
HALİT ÖZKAYA / İncesu OSB Yönetim Kurulu Başkanı
Kayseri’de kurulan 2’nci OSB konumunda bulunan İncesu, 1.3 milyon metreakrelik ilave alan ile birlikte 7.3 metrekare büyüklüğe ulaştı. Altyapı yatırımları kayda değer oranda tamamlanan bölge, ortav ve uzun vadede GES yatırımları ile bölgedeki enerji tüketimini tamamen kendi kaynaklarıyla karşılamayı hedefliyor.
İncesu OSB, Kayseri-Adana yolu üzerinde, demiryoluyla da sınır olacak şekilde belirlenen 6 milyon metrekare arazi üzerine 1996 yılında kuruldu. Kayseri’nin 2’nci OSB’si olan bölgede, 1998 yılında imar planı ve projeleri tamamlanarak tahsislere başlandı. Fakat yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle 2002 yılından itibaren altyapıların yapımına başlanabildi. 2006 yılında ilk tesisimiz üretime başladı. 157 adet sanayi parselinden oluşan bölgede bugün itibarıyla tevhit işlemleri nedeniyle parsel sayısı 150’ye kadar düşmüş durumda. Bölgemizde tahsis edilen144 parselden şu anda 30 tanesinde üretim yapılıyor bin 200 kişi istihdam ediliyor. 30 parselde inşaat süreci devam ediyor. 84 parsel ise proje geliştirme aşamasında.
Bölgedeki arsaların metrekare fiyatı 30 TL
Bölgemiz 6 milyon metrekarelik alanda kuruldu daha sonra 1.3 milyon metrekare birinci ilave alanı ile 7,3 milyon metrekareye ulaştı. İlave alan imar planı da onaylanarak yürürlüğe girdi. Bölgemizdeki 146 sanayi parselinin 144’ü sanayicilere tahsis edilmiş durumda. İki adet boş arsa ve ilave alandan gelecek 800 dönüm arazi, yatırımcılara tahsis edilmeyi bekliyor. 3 bin metrekareden 350 bin metrekareye kadar büyüklüğü olan bu parseller sanayicilere uygun koşullarda tahsis edilecek. Bölgemizin yol, su, elektrik, doğalgaz, telekom, kanalizasyon altyapıları tamamlanmış bulunuyor. Atıksu arıtma tesisi de tamamlanarak işletmeye alındı. Diğer taraftan bölgemizde arsaların metrekare fiyatı 30 TL ve bu tutar, Kayseri’de en uygun tahsis bedeli olarak öne çıkıyor. Bu rakama altyapı bedelleri de dahil.
Bölgemiz demiryolu ile bin 200 metre boyunca sınır konumunda. İlave alan planımızda 200 dönüm büyüklüğünde bir arazi Devlet Demir Yolları için ayrıldı ve buraya yük indirme bindirme merkezi yapılacak. Bölge, Mersin Limanı’na ise 285 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Bölgemizdeki yapılaşmanın tamamlanması ile birlikte birçok sektörde planlı bir üretime imkan sağlayacağız. Orta ve uzun vadede kendi enerjisini üreten bir bölge olmayı hedefliyoruz. Özellikle GES projeleri ile güneşten sağlanan elektrikle üretim yapmak istiyoruz. Böylece ülkenin, elektrik üretimi için dışardan aldığı doğalgazın azaltılmasına katkıda bulunmak istiyoruz.
Öte yandan bölge içine Kayseri Valiliği tarafından yaptırılan meslek lisesi bu yıl eğitim öğretime başladı. Burayla ilgili desteklerimiz de devam edecek. Gelişim süreci devam eden bölgeye sanayi yatırımı yapmak isteyen girişimcileri bekliyoruz.