Kayseri'ye yeni bir karma sanayi sitesi kuruluyor

Kayseri Ticaret Odası , işletmesi küçük olduğu için büyüyemeyen esnafa ‘Karma Küçük Sanayi Sitesi' kuracak. 2018 yılında faaliyete geçmesi planlanan proje için 800'ün üzerinde esnaftan talep toplandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

HATİCE ŞİMŞEK

 

KAYSERİ - Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, kentte işyeri sahibi olmak isteyen ya da yer sıkıntısı çeken üyelerine Karma Küçük Sanayi Kooperatifi ile bir imkan sunacaklarını belirterek, "Kuracağız yeni sanayi sitesinde üyelerimizin talepleri doğrultusunda 250 metrekareden, 2 bin metrekare büyüklüğe kadar işyerleri olacak" dedi.

Şu anda talep toplama aşamasında olduklarını kaydeden Hiçyılmaz, "800'ün üzerinde üyemiz bu projede yer almak istiyor. Bu sayının binin üzerine çıkacağını düşünüyoruz. Sanayi sitesinin kurulacağı alan ile ilgili Büyükşehir Belediyesi ve Hazine Müsteşarlığı ile görüşmelerimiz devam ediyor. Sanayi Sitesi'nin konumu ile ilgili de üyelerimizden görüş alıyoruz" diye konuştu. Kümeleşme konusunda Kayseri'nin epeyce mesafe aldığını vurgulayan Hiçyılmaz, "Gıdacıya, inşaat malzemeleri ticareti yapanlara özel sanayi sitelerimiz var. Ancak biz şöyle düşünüyoruz. İnşaat malzemecilerine gıda lazım olacak, gıdacılara inşaat malzemesi lazım olacak. Ya da siteye gelen müşteriler farklı ürün gruplarını bir arada bulmak isteyecekler. Onun için karma bir işyeri kooperatifi olsun dedik. Her işin yapılabildiği, müşterinin talebini bir noktadan karşıladığı yerler olsun istedik" açıklamasını yaptı.

Karma küçük sanayi siteleri için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından sunulan avantajlardan da faydalanacaklarını belirten Hiçyılmaz , "Bakanlık yatırım programında yer alan sanayi siteleriyle birlikte daha çok tamirat ve imalatla uğraşan küçük işletmelerin yer aldığı, altyapı hizmetleri ile sosyal kurumlarla donatılmış işyeri topluluklarının yapımını teşvik ediliyor. Karma küçük sanayi sitesi kooperatifi şeklinde organize olunduğunda; altyapının tamamı, üstyapının ise yüzde 60'ı kredilendiriliyor. Yatırım 2 yılı ödemesiz 10-12 yıl vade ve yıllık yüzde 2 faiz ile destekleniyor. Ayrıca, birtakım vergi avantajları da bulunuyor. Milli Emlak Müdürlüğü'nden de emlak beyan değeri üzerinden arsa tahsisi alınabiliyor. Bu desteklerden de faydalanacağız.2018 yılında ‘Karma Küçük Sanayi Sitesi'ni faaliyete geçirmeyi planlıyoruz "şeklinde konuştu.

Meslek komite toplantılarında bine yakın sorunu çözdük

‘Meslek Komite Toplantıları sonucu yönetimimize gelen talepler doğrultusunda, ihtiyacı olan üyelerin işyeri sahibi olmaları için çalışma başlattık' diyen Hiçyılmaz, komite toplantılarından çıkan sonuçları titizlikle değerlendirdiklerini vurguladı. Hiçyılmaz , "Odamızı üyelerimize daha kaliteli hizmet verebilecek modele getirdik. Gruplar dahilinde bizlerin de önemsediği meslek komite toplantılarını gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Meslek komite toplantılarımızda sektörleri gruplara ayırdık ve tek tek sorunlarını dinledik. Yaklaşık 6 bin üyemiz bu toplantılara katılarak ,sektörü hakkında bilgi alış verişinde bulundu. Bu toplantılarda bizlere bine yakın sorun geldi ve bunun yarısı bizler tarafından çözüme ulaştırıldı" diye konuştu.

‘Üye temsilciliği sistemi kurduk'

Kayseri Ticaret Odası'nı üyelere açtıklarını ve üyeler ile rahat iletişime geçebilecekleri bir model kurduklarını belirten Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, "Türkiye'de ilk oda içinde üye temsilciliği sistemi kurduk. Her üyemiz için odamızda bir üye temsilcisi var. Yılda birkaç sefer her üyemiz mutlaka aranıyor. Bu görüşmelerin hepsi raporlar halinde önümüze geliyor. Bizler de üyelerimizin memnuniyetini ölçme fırsatı buluyoruz. Bize verilen süre içinde hizmet çıtasını yukarı çıkarmaya çalışıyoruz"dedi.

‘Yeni hizmet binamızı bu yıl faaliyete geçireceğiz'

Kayseri Ticaret Odası'nı Türkiye'deki ticaret odaları içinde en yukarılara çıkarmak istediklerini kaydeden Hiçyılmaz, "Fiziki şartlarımızı da daha iyi hale getirmek için yeni hizmet binasını inşa ediyoruz. Çevreyolu üzerinde odamıza ve Kayseri ticaretine yakışır bir bina için gerekli planlamaları yaptık. Daha önce aldığımız 14 bin 500 metrekarelik arsa üzerine yapılan bu binamızın mimarisini önemsedik. İlk aşamada yerelde tuttuğumuz sonra da ulusal düzeye taşıdığımız Mimari Fikir Yarışması sonucu seçilen projeyi uygulama kararı aldık. Bu yıl sonuna sadece Kayseri'ye değil çevre illere de hizmet verecek tam donanımlı bir hizmet binamız olacak. Detayları düşündüğümüz bu binamızda özellikle yakın çevremizde sürekli görüştüğümüz odalar için ayrı bölümlerimiz,misafir ağırlamak için yeri müsait olmayan iş adamlarımız için özel toplantı salonları yer alacak. Üyelerimize daha iyi hizmet sağlama imkanına kavuşmuş olacağız. Yaptığımız tüm planlamalar, 40-50 yıl sonrasının ihtiyaçları göz önüne alınarak gerçekleştiriliyor. Yeni binamızın kalan arsasını da otel, rezidans yatırımcılara açacağız" dedi.