Kayseri'de 40 ürünün coğrafi işaret potansiyeli var

Kayseri'de 40 ürün daha coğrafi işaret kapsamında tescil edilme potansiyeli taşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Orta Anadolu Kalkınma Ajansı Yatırım Destek Ofisi Kayseri Koordinatörü Fatih Gavgacı, Kayseri'de 40 ürünün daha coğrafi işaret kapsamında tescil edilme potansiyeli taşıdığını söyledi. Kayseri'de gerçekleştirilen coğrafi işaret sempozyumunda konuşan Gavgacı, "Yerel ürünlerin coğrafi işaret kapsamına alınması, markalaştırılması ve ticarileştirilmesi, Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018) ve kalkınma ajanslarının çalışmalarını yönlendiren temel bir strateji niteliği taşıyan TR72 Bölgesi 2014-2023 Bölge Planı'nda üzerinde hassasiyetle vurgulanan önceliklerden" dedi.

Kayseri'nin coğrafi işaret kapsamında tescil potansiyeli taşıyan zengin bir ürün çeşitliliğine sahip olduğunu anlatan Gavgacı şunları kaydetti: 

"İlde bu zenginliğin oluşmasında, birçok medeniyete ev sahipliği yapan tarihi ve ekolojik çeşitlilik, kültür ve geleneklerin oluşturduğu mozaik etkili. Kayseri ili tescillenmiş ürünlerin ötesinde tescil değeri taşıyan önemli bir ürün çeşitliliğine de haiz. Söz konusu ürünlerin coğrafi işaret kapsamına alınması, markalaştırılması ve ticari hale dönüştürülmesi, tüketicinin o yöreye özgü standart ve kaliteli ürüne ulaşması yanında, sağlayacağı istihdam ve kırsal ekonomilerin canlanması bakımından değerlendirildiğinde daha anlamlı oluyor. Orta Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından TR72 Bölgesi ilçeleri bazında, coğrafi işaret kapsamında potansiyel olarak tescil edilebilecek ürünlerle ilgili detaylı bir çalışma yapıldı. Bu çalışma kapsamında da Kayseri ilinde yaklaşık 40 ürünün daha tescil edilme potansiyeli taşıdığı tespit edildi."