Kayseri Serbest Bölgesi ucuz elektrik talebine cevap bekliyor

Daha önce eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan kullandıkları enerjide fiyatın diğer OSB’lerle aynı seviyeye çekilmesini talep eden bölge üreticileri, bu taleplerini Kayserili Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’a da ilettiler.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK 

KAYSERi - Tekstil, metal işleri, beyaz eşya, ofis mobilyaları, hastane yatakları, alüminyum iletken tel, DDY vagon üretimi, yatak, çelik kapı ve ütü masası gibi alanlarda üretim yapan 60 firmaya ev sahipliği yapan Kayseri Serbest Bölgesi’nde üreticiler enerji maliyetlerinin yüksek olmasından şikayetçi. Daha önce eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’dan kullandıkları enerjide fiyatın diğer OSB’lerle aynı seviyeye çekilmesini talep eden bölge üreticileri,bu taleplerini Kayserili Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş’a da ilettiler.

KAYSER AŞ. Yönetim Kurulu Başkanı Memduh Büyükkılıç, serbest bölgelerin OSB’lere göre daha pahalı enerji kullanmasının sadece Kayseri Serbest Bölgesi’ne özgü bir durum olmadığını ve enerji fiyatındaki indirimin tüm serbest bölgelere doping etkisi yaratacağını belirterek "Eski Enerji Bakanımız Taner Yıldız bu konuyla ilgili çalışmalar yaptı. Bugün OSB’nin ya da serbest bölgenin ikili anlaşma yoluyla serbest piyasadan aldığı elektrik fiyatları çıplak maliyetleriyle 17 kuruşu buluyor. Herhangi bir serbest bölge 150 kilovolt ve daha üzerinden elektrik alıyorsa, bir nolu tarifeye geçecekti. Böylece organize sanayi bölgesi ile eşit şekilde elektrik alacaktık. Fazla bir şey istemiyoruz. En azından enerji fiyatlarının OSB’lerle eş değer seviyeye çekilmesi bölgedeki firmaların hem rekabet gücü hem de gelişimi açısından önem arz ediyor. Ayrıca yerli ve yabancı yatırımcıları çekmemizde de kolaylık sağlayacaktır” dedi

Melikgazi Belediye Başkanı sıfatıyla yerel yönetimde de yer alan Memduh Büyükkılıç, serbest bölge arsalarından emlak vergisi alınmamasını talep etti. Büyükkılıç , “Emlak vergisi ile ilgili düzenlemeye serbest bölgelerin de dahil edilmesi talebimiz var. Yani serbest bölgenin elinde olan arsalardan yatırım yapılmış olanlar hariç emlak vergisinin alınmamasını istiyoruz” dedi.