Kayseri Şeker, Ar-Ge Merkezine solucan gübresi pilot tesisi kurdu
Toplamda 5 milyon adet solucan popülasyonuna ulaşıldı. Hedeflenilen yıllık üretim miktarı ise 120 ton civarında.
HİLAL SÖNMEZ
KAYSERİ - Solucan gübresi deneme üretimlerinde başarılı sonuçlar yakalayan Kayseri Şeker, Ar-Ge Merkezine solucan gübresi için pilot tesis kurdu. Tarım alanlarının korunmasına büyük katkı sağlayacak solucan gübresi, hem sürdürülebilir tarım hem de üretiminin düşük maliyetli olması nedeniyle çiftçilerin rahat ulaşabilmesi açısından büyük önem taşıyor.
Kayseri Şeker Ar-Ge Merkezinde PR 2015-10 proje kodu ve “Kontrollü koşullarda organik atık/artıklarla şeker pancarı melası kullanılarak, Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile Solucan Gübresi üretimi” adıyla yürütülen projenin başarıyla tamamlandığı açıklandı. Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, “2015 yılında deneme çalışmalarına 40 metrekarelik kapalı bir alanda, 50 bin civarında Kırmızı Kaliforniya Solucanı ile başladığımız üretimde elde edilen veriler neticesinde, solucan gübresi üretimi için yeni pilot tesisimiz kuruldu. Pilot tesiste 2 adet (1,5m. x 20m.) sürekli akış sistemi iklimlendirme ünitesi, havalandırma sistemi, sekiz adet kültür havuzu ve yığma sistemlerde vermikompost üretimine başlandı. Toplamda 5 milyon adet solucan popülasyonuna ulaşıldı. Hedeflediğimiz yıllık üretim miktarı ise 120 ton civarında. Üretimden elde edilen solucan ve vermikompost satışımız ise devam ediyor” dedi.
Tarım arazilerinde ideal organik madde oranının %3 ile 4 civarında olması gerektiğini, ancak Türkiye’deki tarım arazilerinde bu oranın %1.5’u geçmediğini kaydeden Akay, “Solucan gübresi, organik madde oranını artırmak ve sürdürülebilir tarım için bir zorunluluk haline geldi" açıklamasını yaptı.