Kayseri OSB, uluslararası fuar merkezi için düğmeye bastı

Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, seçim vaatleri arasında yer alan uluslararası fuar merkezi projesi için kalkınma ajansı desteğiyle fizibilite çalışmalarına başladıklarını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK

KAYSERİ - Tam doluluğa ulaşan bölgede artık sanayiye değer katacak projelere odaklanacaklarını belirten Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Tahir Nursaçan, OSB'de Orta Anadolu Kalkınma Ajansı'nın (ORAN) desteği ile donanımlı bir fuar alanı kuracaklarını söyledi. Nursaçan, şehrin ara eleman problemine çözüm üretmek için de bir meslek yüksek okulu, iki meslek lisesi inşa edeceklerini ifade etti.

Kayseri OSB ‘deki mevcut görevine 2015 yılında seçilen Tahir Nursaçan, DÜNYA Gazetisi'ne projelerini anlattı. Kayseri'nin uluslararası ,donanımlı bir fuar alanının olmadığına dikkat çeken Nursaçan, "Kayseri OSB olarak bu eksikliği gidermek için OSB içinde şehre yakışacak bir fuar alanı kurmak için çalışmalar başlattık. Devletin emrinde, milletin hizmetinde' şeklinde benimsediğimiz değerlerle yaklaşık 10 ay önce Kayseri OSB'ye katkı sağlamak amacıyla göreve başladık. Seçim vaatlerimiz arasında yer alan fuar projesi konusunda çok ciddi adımlar attık. Selçuklular döneminde dünyanın ilk uluslararası fuar alanı Pazarören Yabanlu Pazarı'nda dünya milletleri buluşup alışverişlerini yapmışlar. 21'inci Yüzyıl Türkiyesi'nde Kayseri'nin uluslararası hizmet verebilecek bir fuar alanı yok. Bu Kayseri'nin geleceği açısından son derece önemli bir konu" diye konuştu.

Fuar alanı ile ilgili ORAN'dan hibe aldıklarını aktaran Nursaçan, "Fizibilite çalışmasını yaptırıyoruz. OSB'nin doğu kısmında 200 bin metrekarelik alan üzerine 150 bin metrekaresi fuar merkezi olmak üzere yaklaşık 50 bin metrekaresini de sosyal tesislere ayıracağımız tam donanımlı bir proje hazırladık. Kayseri'de fuar olmazsa olmaz dedik. Bakanlık bize ‘Kayseri OSB'nin dışında fuar alanına ortak olamazsınız' dedi. Bakanlıktan böyle bir cevap gelince bizler de kendi içimizde neler yapabiliriz diye baktık.OSB'nin olması gerekenden fazla yeşil alanı olduğunu gördük ve bu alanda fizibilite çalışması yaptık. Yine TOBB'un ortaklığında dilerlerse diğer OSB'lerin ve ticaret ve sanayi odalarının ve diğer kurumların ortaklığında fuar alanımızı kuracağız.Yaptığımız kaliteli teknolojik ürünleri bu kanattan da pazara çıkaracağız " şeklinde konuştu.

Üretim ve satış olmadan kalkınmanın ve gelişmenin mümkün olamayacağını ifade eden Nursaçan, "Bugün Kayseri OSB küçümsenemeyecek bir seviyeye geldi. 63 binin üzerinde çalışanı aylık 100 milyon kilovat/saat civarında enerji tüketimi, günlük 20 binin üzerinde araç girişi olan bölgemiz, Türkiye'nin vazgeçilmez üretim üslerinden birisi haline gelmiştir" dedi.

Elimizde 570 adet arsa talebi var

Kayseri OSB'de boş parsel kalmadığını vurgulayan Nursaçan, "Yeni yatırımlar için arsa talebi geliyor fakat OSB'nin gelişimi tamamlandı. Kayseri OSB yönünü yeni yatırımcıdan mevcut yatırımcıya çevirdi. Elimizdeki son boş parseller için 72 teminat mektubu geldi.12 parseli ihale yoluyla sattık. OSB'deki yatırımcının arsasının reel değeri de bu vesileyle tespit edilmiş oldu.1.9 milyar TL ihale açılmadan OSB'deki arsaların değeriydi. İhaleden sonra 3.6 Milyar TL'ye çıktı. Dolayısıyla Kayseri OSB'deki sanayicilerin ipotek değerleri, kredibiliteleri artmış oldu" ifadesini kullandı.

Genişleme alanı projesi DSİ'ye takıldı

OSB'de yatırım yapılabilir yeni alanlar açmak için de çalışmalar yaptıkları bilgisini veren Nursaçan, "Mevcut talepleri karşılamak adına 285 hektarlık genişleme bölgesi için müracaat edilmişti. Biz de süreci hızlandırmak için bir gayret içerisine girdik. Ama maalesef Orman Bölge Müdürlüğü ‘ne bağlı bu alan Devlet Su İşleri su kaptaj alanına girdiği için genişleme bölgesi olması uygun görülmedi. Yaklaşık 150 hektarlık alan tabiatı koruma alanına giriyordu, oradan da bir sonuç alamadık. Sınırda olan Kayseri Serbest Bölgesi'nin boş arazisi ile ilgili girişimler de mevzuata uygun olmadığından sonuç vermedi. Dolayısıyla genişleme alanımız kalmadı. Bizim elimizde halihazırda 570 adet arsa dilekçesi ve talebi var. Ya mevcut İncesu ve Mimarsinan OSB'lerde genişleme bölgesi kurulacak ya da yeni bir OSB'nin kurulması için gayret edilecek. Sanayicinin talebi var fakat bizim bölgeyi genişletme imkanımız maalesef yok . Bunun için ilgililer yeni bir OSB açılması için gayret edeceklerdir" açıklamasını yaptı.

Mobilya sektörüne Ar-Ge ve tasarım desteği veriyoruz

OSB içinde kümelenme çalışmalarına önem vererek katma değer ve verimliliği artıracak çalışmalara odaklanacaklarını vurgulayan Nursaçan, "Elimizde mobilya sanayii gibi önemli bir değer var. Öyle ki, Türkiye mobilya ihracatının yüzde 25'ini tek başına Kayseri karşılıyor. Yurt genelinde bir günde üretilen 20 bin yatağın 10 bini, 19 bin kanepenin 12 bini, günlük 2 bin 500 adet koltuk takımının bin takımı Kayseri'de üretiliyor. Panel mobilya üretiminin ise yarısı Kayseri'den çıkıyor. Kent mobilyada ileri düzeyde altyapıya sahip.19'u büyük ölçekli, 73'ü orta, 239'u küçük ölçekli geriye kalanı mikro ölçekli olmak üzere şehrimizde bin 500 dolayında mobilya üreticisi var. Bu firmalar sayesinde 26 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Kayseri'de bacasız sanayimiz olan mobilya sanayi küçümsenemeyecek noktada. OSB'mizde yüksek gelir grubuna hitap eden mobilya üreticisi sayısını artırmamız gerekiyor. Bu değerimizi daha da parlatmamız gerekiyor. Şuan için sektördeki firmalara bölge bünyesinde faaliyet gösteren Endüstriyel Tasarım Merkezi (ETM) aracılığı ile Ar-Ge ve tasarım desteği veriyoruz. İlerleyen dönemde çalışmalarımızı artırarak kapı, ev aletleri, makine gibi sektörler üzerinde de çalışmalar yapacağız" diye konuştu.

Meslek Lisesi'nden birini Osman Ulubaş üstlendi

Kentin ara elaman problemine OSB içine kuracakları iki yeni meslek lisesi ve bir meslek yüksek okulu ile çözüm üretecekleri bilgisini aktaran Başkan Tahir Nursaçan , "Mesleki eğitim olmadan üretim mümkün değil. Bu anlamda OSB olarak Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi'nin (METEM) kurulmasını sağladık. Burada ilk aşamada 670 öğrencimiz vardı. Şimdi bu rakam bin 17'ye ulaştı ve kapasitesini doldurdu. OSB'ye yeni meslek liseleri kazandırmak için düğmeye bastık. Mobilya, metal ve elektronik üzerine kurulacak yeni liseler için gerekli hazırlıkları yapıyoruz. Meslek Lisesi'nden birini hayırsever işadamlarımızdan Osman Ulubaş üstlendi. Diğer eğitim kurumlarımız için de destek bekliyoruz. Sanayi ile iç içe nitelikli eleman açığını kapatacak bir model hazırlıyoruz" dedi.

'Kayserili işini bilir cümlesi hoşumuza gitmiyor'

Kayseri OSB Başkanı Tahir Nursaçan, Kayseri OSB'nin sağladığı ekonomik değerin küçümsenemeyecek noktada olduğunu belirterek, "Komşu ülkelerde yaşanan olumsuzluklar 2015 yılı ihracat rakamımızı olumsuz yönde etkiledi. Bunu paylaşırken de özeleştiri yapabilmeliyiz. Kayserili işini bilir cümlesi hoşumuza gitmiyor. Sanayinin gelişmesi adına devletin sunduğu imkanlardan faydalanmamız gerekiyor. Biz bölgemizin 5. öncelikli teşvik bölgesi içinde yer alması için gerekli platformlarda bunu dillendireceğiz. Şehrimizde birlik içinde hareket ederek kalkınma modeli oluşturmalıyız. Burası yeni bir OSB değil. Artık kendini tamamlamış, ileriye dönmesi gerekiyor. Sanayinin bir an önce sorunları hissedip, sanayicinin kümelenme konusunda zaafiyetlerini görmesi gerekiyor.Devletimizin sanayicilerimize vereceği destek ile 2023 hedefimize koşacağız" diye konuştu.

ORAN ile el ele sanayinin kalitesini artıracağız

Nursaçan, OSB'deki firmaların kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesi ve rakiplikten meslektaş kültürüne geçmesini sağlamak için ORAN'dan istifade etmek istediklerini vurgulayarak, "Kalkınm ajansı ile el ele verip sanayinin kalitesini, üretimin verimliliğini el ele gönül gönüle arttıracağız. ORAN ile Kayseri OSB Müdürlüğü'nün yakın işbirliği önümüzdeki dönemde de devam edecek ve bölgenin çok boyutlu kalkınmasına hizmet edecek. ORANi ile 'Kayseri Sanayisi için Güç Birliği'ni amaçlayan 'İşbirliği Protokolü' imzaladık"şeklinde konuştu.

Yeni OSB müdürlük binası yapacağız

Nursaçan, OSB'nin şuan bulunduğu yeri ticaret merkezine çevireceklerini belirterek, "Yeni bir idare binası inşaa ettireceğiz. Ticaret merkezinin üst katında Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı İl Müdürlüğü'ne yer vereceğiz. Kalkınma ajansına yer vereceğiz. Sanayicimizin hizmet alanını ayağına getireceğiz" dedi.

'Altyapı çalışmalarımızı tamamladık'

Kayseri OSB'de daha önce MOBESE kamera altyapısı olmadığını ifade eden Nursaçan, "MOBESE sistemini çok hızlı bir şekilde devreye aldık. İtfaiye teşkilatımız zayıftı. Yaklaşık 60 bin litrelik itfaiyede yangın söndürme kapasitesi vardı. Bizim yaptığımız ilave yatırımlarla tam donanımlı itfaiye araçlarına sahip olurken , yangın söndürme kapasitesini 120 bin litreye çıkardık. İtfaiyecilerimize ORAN Kalkınma Ajansı 'ndan 105 saatlik özel eğitim aldırdık. Şu anda alanında yetkili, tescilli itfaiyecilerimiz var. İhtiyaç olan kısımlarda yol yapım çalışmaları ve AB standartlarında köprü yaptık" dedi.