Kayseri Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB 2019'da açılacak
Kayseri'de dağınık şekilde bulunan et ve et ürünleri tesisleri ile besi üretim merkezlerini bir araya toplamak amacıyla temeli atılan Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB, 1 milyar TL’lik yatırım bedeliyle 2019 sonunda hizmete girecek.
MAHMUT SABAH
KAYSERİ - Temelleri geçen eylülde atılan ve yapım çalışmalarına altyapı hizmetleri ile başlanan Kayseri Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB’nin 2019 sonbaharında işletmeye açılacağı bildirildi. Projesi Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan ve ilin değişik yerlerinde dağınık şekilde faaliyet gösteren besicilerle pastırma ve sucuk üreticilerini bir araya getirecek şekilde planlanan İhtisas OSB’de 80 bin büyükbaş hayvan beslenecek. 4 bin kişiye istihdam imkanı sağlanacak. Böylelikle hem yan sektörlerinin önü açılmış, hem de kent ekonomisine yılda ortalama 800 milyon TL kaynak akışı sağlanmış olacak.
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Türkiye’nin en önemli et işleme tesislerinin Kayseri’de kümelenmesine karşın canlı hayvan üretiminde o kadar iyi olmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “Belediye olarak hem besicilerin daha iyi ortamlarda üretim yapmalarını sağlamak, hem de canlı hayvan üretimine katkıda bulunmak amacıyla ‘besi bölgesi’ yani Hayvancılık OSB Projesi’ni uygulamaya karar verdik. Akademisyenlerin, sektördeki deneyimli üreticilerin, görüşlerini alarak projeye son şeklini verdik. Şimdi de hayata geçirme uğraşı veriyoruz.”
Beydeğirmeni arazisi üzerinde inşaatı süren Et ve Et Ürünleri İhtisas OSB’nin, 5.5 milyon metrekarelik alan üzerinde oluşmaya başladığını ifade eden Çelik, “Besi bölgesinde altyapı çalışmaları ulaşım, yol, su ve elektrikle başladı. OSB’nin çevresi ile konum alanı içinde 56 kilometrelik yol ağı oluşturuldu. Tüm altyapı hizmetlerini belediye olarak biz yerine getiriyoruz. Bu çalışmalar biter bitmez, ilin değişik kesimlerindeki besi işletmeleri ile kent içinde sıkışıp kalan pastırma ve sucuk üreticilerinin burada entegre olmalarını sağlayacak tesislerin yapım çalışmaları başlayacak” dedi.
OSB’de farklı büyüklüklerde 800 besi ahırının yer alacağını ve bu ahırlarda 80 bin büyükbaş hayvanın besleneceğini vurgulayan Çelik, “Besi OSB’de karantina bölgesinin yanı sıra hayvan kliniği ile veteriner üniteleri olacak. Hayvan pazarı ve kesimhaneler de yer alacak. Şehrin içinde kalan ve yer darlığı nedeniyle gelişemeyen pastırma ve sucuk üreticileri de zaman içinde yeni bölgeye taşınacak. Böylece hem yan sektörler gelişecek, hem de Kayseri’ye yılda yaklaşık 800 milyon liralık kaynak akışı sağlanmış olacak. Kısacası Beydeğirmeni besi bölgesi, Kayseri’nin geleceğine yapılmış önemli yatırımlardan biri oluyor” dedi.
Bölgede sosyal birimlerin yanı sıra, teknoloji donanımlı ünitelerin de olacağını belirten Çelik, “Kurulacak 20 Megawat gücündeki biyogaz tesisi ile hayvan atıkları enerjiye dönüştürülecek. Yani atıklardan hem elektrik hem de gübre üretilecek. En az 4 bin kişiye doğrudan istihdam sağlayacak olan projenin yatırım bedeli ise 1 milyar lirayı buluyor” diye konuştu.
"Hayvancılık organize besicilikle gelişir"
Kayseri Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, besicilik bölgesinin hayata geçmesiyle Kayseri’de hayvancılık sektörünün gelişeceğine inandığını söyledi. Ünlü şöyle dedi: “Kayseri Türkiye’nin 2’inci büyük et üretim merkezi. Sadece pastırma ve sucuk için yılda 35 bin büyükbaş hayvan kesiliyor. Kayseri’nin özellikle organize olmuş besiciliğe ihtiyacı vardı. Biz borsa olarak Kayseri’de hem organize besicilik bölgesi, hem de hububat merkezi kurmak için harekete geçmiştik. Ancak uygun yer konusunda sorunlarla karşılaşınca geri adım atmak zorunda kaldık. Belediyenin öncülük ettiği proje, övgüye değer bir proje. Gerek dağınık düzende hayvan yetiştiren besiciler olsun, gerekse Karpuzatan’da yer darlığı nedeniyle gelişemeyen patırma ve sucuk üreticileri olsun, biran önce projenin hayata geçmesini bekliyorlar. ”
‘Hububat alım-satım merkezi de olsun‘
Hayvancılık sektörünün gelişmesi için Kayseri’de sadece besiciliğin önünü açmanın yeterli olmayacağını öne süren Şaban Ünlü, kentte ayrıca hububat alım-satım merkezi kurulması önerisinde bulundu. İlde buğday, arpa, şeker pancarı, patates ve soğanın dışında önemli miktarda ayçiçeği ve kabak çekirdeği yetiştirildiğini belirten Ünlü, “Burada yetişen ayçiçeği Türkiye piyasalarında çerezlik yiyecek olarak öne çıkıyor. Kabak çekirdeğinde de, kent önemli bir yere sahip. Tomarza ve Develi’de yetiştirilen kabak çekirdeği, kuruyemiş piyasalarında baş köşede yer alıyor. Türkiye'de üretilen 36 bin ton çerezlik kabak çekirdeğinin üçte birini tek başına Kayseri karşılıyor. Hububat merkezi gerçekleştiğinde, çiftçi malını hakettiği değerden satacak, kayıtdışı önlenecek, tüccar da aradığı mahsulü bu pazarda rahatça bulabilecek” dedi.
Kayseri’de 2 bin 300 besi işletmesi var
Kayseri’de hayvan sayıları 50 ila 5 bin arasında değişen 2 bin 300 besi işletmesi var. Büyükbaş hayvana odaklı bu işletmelerin 4’ü, 5’şer bin baş hayvan varlığına sahip. 30’a yakın işletmede bu sayı bin ila 3 bin arasında değişiyor. Geriye kalanların büyük bölümü ise hayvan varlıkları binin altında kalan işletmelerden oluşuyor. Bunlar genelde merkez ilçelerden Kocasinan, Melikgazi ve İncesu’da faaliyet gösteren işletmeler. İlde günde bin ton et üretiliyor. Yıllık üretim ise 60 bin ile 100 bin ton arasında değişiyor.
İl yumurta ve balıkta da söz sahibi
Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü, Kayseri’nin sadece kırmızı et’te değil, yumurta ve balık üretiminde de söz sahibi bir merkez olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Kayseri yumurtadaki üretim kapasitesi ve ihracattaki konumuyla Türkiye’nin ilk 5 kenti arasında. Türkiye yumurta üretiminin yüzde 20’sini Kayseri karşılıyor. Kentten hemen her hafta 18-20 TIR dolusu yumurta yurtdışına sevkediliyor. Yıllık yumurta ihracatı 400 milyona ulaştı. Pınarbaşı’nda alabalık çiftlikleri var. Bahçelik ve Yamula barajlarında kafes balıkçılığı her yıl biraz daha gelişiyor. Buralarda üretilen balıklar başta Almanya olmak üzere değişik Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Kayseri son birkaç yıldan beri ürettiği ortalama 10 bin ton balığı genelde AB ülkelerine ihraç ediyor.