Kayseri 4. OSB ile 10 bin yeni istihdam yaratacak
KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Büyüksimitci, 3 OSB ve serbest bölgede bin 700 sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği Kayseri'ye 4'üncü OSB'yi kazandırmak için harekete geçtiklerini belirtti.
HATİCE KEVEN ŞİMŞEK
KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, önümüzdeki günlerde kurmayı planladıkları 4'üncü OSB için Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yaklaşık 10 milyon metrekarelik alan belirlediklerini ifade ederek, "4'üncü OSB'de orta-yüksek ve yüksek teknoloji yatırımlarını teşvik edeceğiz" dedi.
Gazeteniz DÜNYA'nın sorularını yanıtlayan Mehmet Büyüksimitci, 4'üncü OSB için bakanlığa yapılacak başvurunun ardından bu yıl arsa tahsisine başlanacağını belirterek, "Belirlenen alanın demiryolu ve çevreyoluna yakınlığı yatırımcı için cazip bir konumda. Planlamalar daha net yapılacaktır fakat şu an için 4'üncü OSB, 450 yatırımcıya ev sahipliği yapacak bir bölge olacak. Bu bölgemizle yaklaşık 10 bin kişiye iş kapısı açılacak " şeklinde konuştu.
Hedef pazarlarda yenilikçi ürünler ile yer alacağız
Kayseri'nin 2016 yılı ihracatının bir önceki yıla göre yüzde 5 civarında düştüğünü ifade eden Büyüksimitci, "35 milyon metrekare alana sahip 3 OSB ve 7 milyon metrekare alanda faaliyet gösteren Kayseri Serbest Bölgesi'nde toplam bin 700 sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği Kayseri ihracatta daha üst sıralarda olmayı hak eden bir potansiyele sahip. İhracattaki kaybın bir kısmı euro pazarına yaptığımız ihracat tutarımızın istatistiklerde Amerikan dolarına çevrilmesinden kaynaklanıyor. Bilindiği üzere euro/dolar paritesindeki değişim ülkemizdeki ihracat rakamlarını da negatif yönde bir miktar etkilemişti. Ayrıca, Irak pazarında oluşan daralma da bu yıl ihracatımızın düşmesinin sebeplerinden biridir.Aslına bakıldığında Kayseri'nin ihracat rakamı Türkiye İhracatçilar Meclisi (TİM) verilerine girmeyen Kayseri Serbest Bölgesi'nden yurtdışına yapılan ihracat ve ihracat kayıtlı satışlarımız ile 2016 yılı ihracatımız 1 milyar 800 milyon dolar civarında olacak" diye konuştu. "Kayseri'nin ihracat hedefini 2023 yılı için 5 milyar dolar olarak belirledik" diyen Büyüksimitci, "Özellikle Kayseri'nin ihracat pazarlarını çeşitlendirmek, mevcut pazarlarda tanıtımını daha iyi yapmak, sanayicilerimizin değişen ürün taleplerine adaptasyonunu sağlamak, yeni ve yenilikçi ürünler ile hedef pazarlarda olmasını sağlamak için önümüzdeki süreçte bir takım çalışmalar yapacağız" açıklamasını yaptı.
Yatırımların artması için navlun fiyatlarında indirim istiyoruz
Kayseri'de yatırımların ve ihracatın artırılması için özellikle navlun fiyatlarında indirim talepleri olduğuna dikkat çeken Büyüksimitci, "Kayseri Sanayi Odası'nın geleneksel olarak yapmış olduğu Sanayi Gecesi'nde özellikle yatırım ve ihracatı destekleyeceğini düşündüğümüz taleplerimizi Sayın Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız ve bakanlarımıza arz ettik. Liman veya sınır kenti olmayan Kayseri'de bu avantaja sahip olan illere göre iç nakliye üreticiye ilave maliyetler getiriyor ve rekabet konusunda ihracatçılarımızı zorluyor. Ana ihracat ortağımız olan Avrupa ülkelerine gönderilerimizde özellikle Kayseri- Mersin taşımacılık fiyatlarının Mersin–Antwerp nakliyesinden bile daha pahalı olması yaşanılan sıkıntıyı özetleyebilir. Bir örnek verecek olursak; bir konteynerin demiryolu ile Kayseri'den Mersin'e nakliyesi ve limandaki gemiye yüklenmesi 720 dolar tutarken, Mersin'den Antwerp'e nakliyesi ve limandan çıkışına kadarki maliyetleri 700 dolara mal oluyor. Karayolu için iç taşımada lojistik ve navlun desteği verilmesi, özellikle demiryolu ile Kayseri-Mersin taşımacılık fiyatlarının iyileştirilmesi, limanlardaki elleçleme ve operasyonel maliyetlerinin düşürülmesi ihracatımızı olumlu yönde etkileyecek önemli faktörler arasında yer alıyor" ifadesini kullandı.
İhracatçı firmalara yönelik Proje Destek Ofisi kuruluyor
Firmalara yurtdışında pazarlama faaliyetleri için etkin devlet desteklerinin bulunduğunu belirten Büyüksimitci, "Yurtdışında firmalarımızın pazarlama faaliyetleri için tasarlanmış çok etkin devlet destekleri bulunuyor. Bu destekler ile firmalarımız yaptıkları ziyaretlerdeki masrafl arın yüzde 70'ine kadar iade alabiliyorlar. Bu imkânlardan daha çok faydalanılmasını sağlamak için Odamız bünyesinde oluşturulan ‘Proje Destek Ofisi' yakın bir tarihte hizmet vermeye başlayacak. Bununla birlikte odamız koordinasyonundaki yurtdışı tanıtım ve iş geliştirme ziyaretlerimiz devam edecek. Ayrıca, bu proje ofisinde TÜBİTAK, KOSGEB, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı destekleri ile ilgili de sanayicimize hizmet vereceğiz" dedi.
HAVALİMANI VE HIZLI TREN PROJELERİNİN TAKİPÇİSİYİZ
KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, yüksek hızlı trenin Kayseri'ye getirilmesi ve havalimanının iyileştirilmesi gibi önemli ulaşım projelerinin takipçisi olduklarını belirterek, "Özellikle Kayseri'ye yüksek hızlı trenin getirilmesi Kayseri'nin ulaşılabilirliğine ciddi derecede katkıda bulunacak, yurtiçi ve yurtdışı müşterilerin Kayseri'ye ulaşımını daha kolay hale getirecektir. Mevcut havalimanımızın yolcu kapasitesinin ve fiziki şartlarının iyileştirilmesi, gümrüklü kargo ve mal ithalat ve ihracatının yapılacağı altyapıya kavuşturulmasını talep ettik. Bu taleplerimizin hayata geçirilmesi ile ilgili Hükümetimizin gerekli çalışmaları yapacağına inanıyoruz"dedi.
Eskisinden daha fazla ihracat ve istihdam yaratmalıyız
Türkiye'nin zor günlerden geçtiğini vurgulayan Büyüksimitci, "Dünyanın en tehlikeli terör örgütleri her fırsatta ülkemize saldırıyor. Bu saldırıların amacının ülkemizi bölmek ve parçalamak olduğu aşikârdır. Bu saldırıları püskürtmek için milletçe birliğimizi korumak, ülkemize sahip çıkmak zorundayız. Devletimizin ve güvenlik güçlerimizin yanında olduğumuzu ve ihtiyaç anında her türlü desteği vereceğimizi tüm dünyaya her zaman göstermeliyiz. Aynı zamanda bu terör saldırılarının bir amacı da ülkenin sanayisine, turizmine ve ticaretine zarar vermek, ülkeyi ekonomik olarak zora sokmaktır. Bu oyuna gelmeden, bizler sanayici ve iş adamları olarak eskisinden daha fazla işimize sarılmak, daha çok üretmek, ihracat ve istihdam yaratmak zorundayız" diye konuştu.
SINIR ÖTESİ ELEKTRONİK TİCARETİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ'NDE PİLOT İLİZ
KAYSO Başkanı Büyüksimitci, Kayseri'nin çok yönlü gelişen bir şehir olduğunu belirterek, " Özellikle son yıllarda mobilya, tekstil, elektrikli ev aletleri, demir-çelikten mamul üretimi gibi sektörlere ilave olarak; makine, kimya ve gıda sektörleri de gelişme gösterdi. Yazılım, makine, savunma sanayii, havacılık ve ilaç sanayisinin de gelecek vadettiğini söyleyebiliriz. Her yıl İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan İSO İlk 500 firma listesinde 15, İkinci 500 firma listesinde 15 olmak üzere 30 şirketi var. Markalaşma konusundaki becerisi ile de Kayseri'nin bazı sektörlerimizin ülkemizdeki öncüsü olmaya devam edeceğine inanıyorum. TOBB Başkanı'mız Rifat Hisarcıklıoğlu‘nun girişimleri ve Bakanımız Mehmet Özhaseki'nin destekleri ile bölge ekonomisi için getirisinin yüksek olacağı düşündüğümüz sınır ötesi elektronik ticaretin geliştirilmesi projesinde pilot il olmamız, Kayseri'nin geleceği açısından en önemli projelerden birisidir. Kayseri Büyükşehir ve Melikgazi Belediyemiz başta olmak üzere, Kayseri Sanayi Odası, Kayseri Ticaret Odası, Kayseri Serbest Bölgesi, Kayseri Lojistik Köyü, Kayseri OSB ve Erciyes Teknopark olarak bu projenin Kayseri ayağını sağlıklı yürütebilmek adına birlikte hareket ediyoruz" şeklinde konuştu.