'Kayıtlı istihdam ekonomik gelişmişliği yansıtıyor'

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) öncülüğünde hayata geçen ‘Gelecek İçin Kayda Değer’ (GEKAD) Projesi, toplumda kayıtlı ekonomi bilincini artırmayı hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA- BTSO liderliğinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Avrupa Birliği Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı’nın destekleriyle düzenlenen GEKAD Projesi’nde eğitimler tüm hızıyla sürüyor. Kayıtlı istihdamın yaygınlaşması için büyük önem taşıyan proje kapsamında ‘Kurumsallaşma’ eğitimlerinde, kayıtlı ekonominin işçi ve işveren açısından faydaları Bursalı firmalara anlatıldı. Eğitimin açılışında konuşan BTSO Yönetim Kurulu Üyesi İlker Duran, kayıt dışı istihdamın ülke ekonomilerinin en önemli sorunlarından birisi olduğunu ifade ederek, OECD verilerine göre dünyada 2 milyara yakın kişinin kayıt dışı çalıştığını dile getirdi. Kayıtlı ekonominin aynı zamanda ekonomideki gelişmişliğin niteliğini de yansıttığını belirten Duran, “BTSO olarak bizler de çözümün bir parçası olabilmek ve ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak amacıyla GEKAD Projesi’ni hayata geçirdik. 1 yıl sürecek proje kapsamında kayıtlı istihdam oranını artırmayı ve ülkemizin 2023 hedefleri arasında yer alan yüzde 15’lik kayıt dışı istihdam hedefine katkı sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.

Yanlış bilinenler ve gerçekler

Pamukkale Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü’nden Prof. Dr. Oğuz Karadeniz, ‘Kayıtlı istihdam ve faydaları’ ile ‘İşveren Açısından Kayıtlı İstihdam ve Faydaları’ konulu eğitimlerde katılımcılarla önemli bilgiler paylaştı. Karadeniz, kayıtlı istihdamın ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirtti. Kamuoyunda kayıtlı istihdam ile ilgili çok sayıda yanlış bilginin bulunduğunu söyleyen Karadeniz, 2012’de yapılan kanun değişikliğiyle sosyal yardım alabilmek için sigortalı çalışmama şartının kaldırıldığını söyledi. Karadeniz, sigortalı olunması halinde öğrenim bursunun ve sürekli iş göremezlik gelirinin de kesilmeyeceğinin de altını çizdi.

“Denetmen gelmeden de cezai işlem yapılabilir”

Karadeniz, işçinin sigorta ücretini talep etmesinin yasalara aykırı olduğunu söyledi.  Kanun’a göre sigortalılığın yasal zorunluluk olduğunu belirten Karadeniz, “Sigortalılık hakkından vazgeçilemez. Çalışanın sigorta istememesi işverenin sorumluluğunu ortadan kaldırmaz” diye konuştu. Karadeniz, SGK’nın işyerine gelmeden de asgari işçilik uygulamasını inceleyerek cezai işlem uygulayabileceğini de sözlerine ekledi.