Katar ile 'direkt hat' 5 milyar dolarlık hacim yaratacak
Geçtiğimiz hafta Katar’ın Doha Limanı ile direkt deniz nakliyatı seferleri anlaşmasına imza atan Safiport Derince Limanı'nın patronu Hakan Safi, tarihi bir süreç başlattıklarını söyledi.
Yasemin SALİH
Komşularıyla 5 Haziran’dan bu yana zor günler geçiren Katar, ekonomik ablukanın zararlarını azaltmak için geçtiğimiz hafta Türkiye’den önemli bir destek daha aldı. Katar'ın başkenti Doha’daki Hamad Limanı ile Safiport Derince Limanı arasında direkt deniz nakliyatı seferlerini mümkün kılan bir anlaşmaya imza atıldı.
Anlaşmanın detayları hakkında bilgi veren Safi Derince Uluslararası Liman İşletmeciliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hakan Safi, bu anlaşmayla iki ülke arasındaki ilişkilerin yeni bir boyuta taşındığını söyledi. 15 Temmuz darbe girişiminde Türkiye’nin yanında yer alan ilk ülkelerden birinin Katar olduğunu hatırlatan Safi, “Onlar da 5 Haziran’da abluka altına alındığında yanlarında ilk Türkiye'yi buldu. Bu nedenle bir gönül bağımız var" dedi. Katar'ın şu anda abluka nedeniyle büyük sıkıntılar yaşadığına dikkat çeken Safi, "Gıda malzemeleri bir ay sonra ulaşıyor. Bu anlaşmayla 8 gün içinde ürünler raflarında olacak.
Bunları aşmaları için bizim Türkiye olarak yanlarında olmamız lazım. Bu anlaşmayla Katar ile Türkiye arasındaki ekonomik iş hacmi 5 milyar doları bulacaktır” diye konuştu.
Ortak gemiler alınacak
Safi Holding olarak bu işbirliğinin getireceği hareketliliği karşılamak üzere yeni yatırımlar yapacaklarının altını çizen Safi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortak gemiler alacağız. Biz gıda ve inşaat malzemeleri göndereceğiz ama onlardan da petro-kimya ürünleri gelecek.
LPG gelecek. Bu nedenle LPG tankları yapacağız. 3 yeni gemi almayı planlıyoruz.” Önümüzdeki 15 gün içinde ilk direkt seferin başlayacağını vurgulayan Hakan Safi’ye göre bu model tüm Arap Yarımadası’na örnek olacak. Yakın zamanda benzer anlaşma teklifl erinin Yemen ve Umman gibi ülkelerden de gelebileceğini vurgulayan Safi, bu ivmenin yeni istihdam alanları yaratacağını da ifade etti.
'10 yılda Güney Kore oluruz'
Türkiye’nin son iki yılda arka arkaya ağır şoklar atlattığını anlatan Safi, “İki yıldan bu yana kötü şeyler yaşandı ama Türkiye artık düzlüğe çıktı. Çok iyi şeyler olacak. Bizi ülke olarak rahat bıraksalar 10 yıla Güney Kore’yi yakalarız. Türkiye artık düzlüğe çıktı önümüz açık” dedi.
2011 yılında Derince Limanı’nı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan (ÖİB) 543 milyon dolara alan Safi Holding, aradan geçen 2 yılda limana 350 milyon dolarlık yatırım yaptı. Yakında yatırımın ikinci fazına geçecekleri bilgisini veren Hakan Safi, “Bu yatırım ülkemize ve ekonomimize duyduğumuz güvenin eseri. Aile olarak zor zamanlarda elimizi taşın altına koyduk. Ülke bizim, vatan bizim. Yatırımlara devam edeceğiz” diye konuştu.
'Derince'yi, Singapur Limanı gibi etkin yapmak için çalışıyoruz'
Türkiye’nin 500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmasında limanların önemine dikkat çeken Hakan Safi, aile olarak bu yolda önemli planları olduğunu vurguladı. Denizci bir aileden geldiğini anlatan Safi, şu bilgileri verdi: “Armatörlüğe 2006’da girdik. Karadenizliyiz. Kendi gemilerimiz var. Allah’a şükür borcumuz yok. Borçlu armatörün bu zamanda işi çok zor. Baltık, Akdeniz ve Karadeniz’deyiz. Derince Limanı’nı yapmak için 18 dev liman gezdim. İşimizi liman üstüne kurgulamaya çalıştık. Şu anda otomobil sektörüne Ro-Ro hizmeti veriyoruz. Otomotiv ihracatçılarının neye ihtiyacı varsa onlara getirip elleçleyip hizmet vermeye talibiz.”
Hedeflerinin Derince’yi Singapur Limanı kadar büyük ve önemli hale getirmek olduğunu ifade eden Hakan Safi, yeni alımlar planladıklarını da vurguladı. Safi, “İzmir Alsancak Limanı ile ilgiliyiz. Şu anda Varlık Fonu’nda. Satışa çıkarsa bakarız. Yabancı ortaklardan çok talep alıyoruz ama şu an onlara ihtiyacımız yok. Türk bankaları bize, biz onlara inanıyoruz. Uzun vadali proje finansmanı anlaşması yaptık. Yurt dışında da liman arayışlarımız var” dedi.