“Kapasiteyi artırmak için 1 milyon liralık pres yatırımı yaptık”
Çavuşoğlu Demir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzönder, “Bu yıl 1 milyon liralık yatırımla, saatte 20 ton kapasiteli yeni paket presi bünyemize ekledik. Bu makine ile yıllık hurda geri dönüşüm kapasitesi 40 bin tondan 60 bin tona çıkacak” dedi.
ARZU BAĞCI
KAYSERİ - Hurda geri dönüşümü alanında faaliyet gösteren Çavuşoğlu Demir Çelik, makine parkını geliştirmek amacıyla yatırımlarını sürdürüyor. Sürekli büyümeye odaklandıklarını söyleyen Çavuşoğlu Demir Çelik Yönetim Kurulu Üyesi Zeki Oğuzönder, “Bu yıl 1 milyon liralık yatırımla, saatte 20 ton kapasiteli yeni paket presi bünyemize ekledik. Bu makine ile yıllık hurda geri dönüşüm kapasitesi 40 bin tondan 60 bin tona çıkacak” diye konuştu. Otomotiv yan sanayii, geri dönüşüm firmaları, dökümhaneler ve izabe tesislerine hammadde sağladıklarını belirten Oğuzönder, makine parkına her yıl yatırım yaptıklarını vurguladı.
İncesu OSB’de 50 bin metrekare, Kayseri OSB’de de 10 bin metrekarelik tesisleriyle faaliyet gösterdiklerini kaydeden Zeki Oğuzönder, 1958 yılından bu yana faaliyet gösterdiklerini iletti. İncesu OSB’deki tesislerinde, 17 bin metrekarelik alanda 1 MW’lık güneş enerjisi santrali (GES) de kuruduklarını belirten Oğuzönder, “Bu GES ile kendi elektriğimizi üretiyoruz. Bugün itibarıyla 25 kişiyi istihdam ediyoruz” dedi.
Çavuşoğlu Demir Çelik’in babası Süleyman Oğuzönder tarafından kurulduğunu hatırlatan Zeki Oğuzönder, “Açıldığımız günden bu yana geri dönüşüm sektörüne hammadde sağlıyoruz. O dönemlerde, el emeği ile hurda presleme makinesinde üretime başlanmış. 1980’li yıllarda ilk makine yatırımımızı yaptık. 2000’li yılların başından itibaren ise hızlı büyüme sürecine girdik” diye konuştu.
Pazarda yaşanan olumsuzluklara rağmen yatırımlardan vazgeçmediklerini ve makine parkını geliştirmeye özen gösterdiklerini ifade eden Oğuzönder , “2015 yılında yaptığımız yatırımla, Leimbach 1400’lük makası da makine parkımıza ekledik. Bu makineyi Türkiye’ye getiren yedinci firmayız. Daha önceden ithal edilen makinelerin üç tanesi çelik fabrikalarında, üç tanesi de hurdacılarda halihazırda kullanılıyor” açıklamasını yaptı.
“2012 yılında konteyner sistemine geçtik”
Görüntü ve çevre kirliliğini önlemek için 2012 yılında konteyner sistemine geçtiklerini söyleyen Zeki Oğuzönder, “Yaklaşık 80 tane konteyner yaptırdık. Hurdalar bu konteynerlerde biriktikten sonra, toplanıp tesisimize getiriliyor. Emaye, galvaniz, boyalı malzemeler, sac ve izabe gibi hurdaları ayrıştırıyoruz. Farklı depolama alanlarımız var. Ayrıştırılan hurdaları işleyip, presledikten sonra kesimini yapıyoruz” dedi. 1400’lük makas ile tren yayları, kamyon kasaları, tren kasaları, vagonlar gibi hacmi büyük malzemeleri istenilen ölçülerde kesebildiklerini belirten Oğuzönder, “Kesildikten sonra İsdemir, Erdemir gibi büyük ölçekli izabe tesislerine sevk ediyoruz. Küçük ebatlı metal hurdaları da geri dönüşüm firmalarına ve dökümhanelere hammadde olarak gönderiyoruz. Yurt genelindeki dökümcüler müşteri profilimizi oluşturuyor. Otomotiv sektörüne parça döken fabrikalara ve firmalara hurdalarımızı veriyoruz” diye konuştu.
Hurda atıklarını çoğunlukla Kayseri OSB’den topladıklarını söyleyen Oğuzönder, “İşlenebilir atık oranının fazla olmaması bizi arayışa itiyor. Kayseri’nin yanı sıra Ankara, Aksaray, Niğde ve Nevşehir gibi çevre illerden de kendi araçlarımızla hurda atık topluyoruz. Beyaz eşya ve çelik kapı üreticileri, çalıştığımız sektörlerin başında geliyor” dedi. Kayseri Serbest Bölgesi’nde bulunan firmaların da atıklarını aldıklarını kaydeden Oğuzönder, “Serbest Bölge’den izin alan ilk firmayız. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın zorunlu kıldığı ‘Tehlikesiz Atık Toplama Ayırma’ lisansımızla faaliyet gösteriyoruz” bilgisini verdi.
Zeki Oğuzönder’den NOTLAR
- Sürekli büyümeye odaklandık. Bu yıl 1 milyon liralık yatırımla, saatte 20 ton kapasiteli yeni paket presi bünyemize ekledik.
- 1958 yılında kurulan firmamız, 1980’li yıllarda ilk makine yatırımını yaptı. 2000’li yılların başından itibaren ise hızlı büyüme sürecine girdik.
- 2015 yılında yaptığımız yatırımla, Leimbach 1400’lük makası da makine parkımıza ekledik. Bu makas ile tren yayları, kamyon ve tren kasaları, vagonlar gibi hacmi büyük malzemeleri istenilen ölçülerde kesebilecek duruma geldik.
- Yurt genelindeki dökümcüler müşteri profilimizi oluşturuyor. Otomotiv sektörüne parça döken fabrikalara ve firmalara hurdalarımızı veriyoruz.
- Hurda atıklarını çoğunlukla Kayseri OSB’den topluyoruz. Kayseri’nin yanı sıra Ankara, Aksaray, Niğde ve Nevşehir gibi çevre illerden de kendi araçlarımızla hurda atık topluyoruz.