‘İzmir’de 10 bin uzun yol şoförüne ihtiyaç var’

Şehirlerarası taşımacılık alanında 10 bin şoföre ihtiyaçları olduğunu ifade eden İzmir taşımacılık sektörü temsilcileri meslek yüksekokullarında yol şoförlüğü üzerine bölüm açılmasını istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AHMET USMAN - İZMİR 

İzmir’de şehirlerarası taşımacılık sektörü için 10 bin şoföre ihtiyaçları olduğunu dile getiren İzmir Ticaret Odası İç Taşımacılık Hizmetleri Grubu Meclis Üyesi Koç Ali Al, gerekli vasıfl ara sahip eleman bulamamaktan yakındı. Al, uzun yol şoförlüğü için meslek yüksekokullarında bölüm açılmasını istedi. 

Yasal olarak uzun yol şoförlüğü için ehliyet ve SCR Belgesi’nin yeterli olduğuna dikkat çeken Al, “Ne yazık ki bu belgelere sahip olan sürücüler belgelerin gereğini yerine getirir niteliklere sahip değiller. Çünkü belgeler çok kolay veriliyor. Bize başvuranların hepsinin doğal olarak ehliyeti var ama çoğu kamyon kullanmayı bilmiyor. Ne yazık ki eskisi gibi eleman da yetişmiyor. Buradan Avrupa’ya, Türkiye’nin çeşitli bölgelerine mal götürmesi gerek. Artık araçlar eskisi gibi değil. Bir TIR’ın değeri 500 bin TL, otobüsün değeri 2 milyon TL’ye yaklaşıyor. Sürücü belgesi var ama adam neredeyse aracı yerinden kaldıramıyor. Ki bu da böyle bir iş için asgari gereklilik. Uzun yol şoförlüğü bunun yanında pek çok özellik istiyor” diye konuştu. 

Üniversitelerimizde bölüm yok 
Herkesin işsizlikten yakındığını vurgulayan Al, “Hangi toplantıya katılsak, ekonomi ile ilgili kimi dinlesek en büyük sorun olarak işsizlik gösteriliyor. Üniversite mezunu yüzbinlerce genç işsiz geziyor. Bir yandan ihtiyaç bulunmayan konularda yüzlerce bölüm varken, bir yanda böylesine önemli ve acil ihtiyaç duyulan bir konuda üniversitelerimizde bölüm yok. Ara eleman yetiştirmek meslek yüksekokullarının en önemli görevi. Biz de uzun yol şoförlüğüyle ilgili bölüm açılması için üniversitelere çağrıda bulunuyoruz. Tornacı, kaynakçı için eğitim var ama bunun için yok. Ulaşım, nakliye, taşımacılık bu sektörlerden daha önemsiz değil” dedi. Şimdiye kadar Türkiye’deki araç filosunun hem nitelik hem de nicelik olarak bu kadar gelişmiş olmadığını hatırlatan Koç Ali Al, “O yüzden eskiden eleman bulmakta bu kadar zorlanmıyorduk. Şu an İzmir’de 10 bin şoför arıyoruz. Uzun yol şoförlerinin maaşlarında alt sınır bin 500 TL. Ek olarak sefer başına ücretler ve harcırahlar var. Avrupa’da sürücü ihtiyacı sürücü okulları tarafından karşılanıyor. Bize pratiği, tecrübesi olan eleman lazım. Sık sık haberlere konu olan trafik kazalarının nedenlerinin başında da yeterli eğitimi almamış şoförler geliyor” diye konuştu. 

İZTO Uluslararası Taşıma ve Antrepo Grubu Meclis Üyesi ve Transnak Uluslararası Nakliyat Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakuzulu da uluslararası nakliyeciler olarak en büyük sıkıntılarının gerekli vasıfl ara sahip şoför bulamamak olduğunu belirtti. Firmaların sürücü kadrolarından çok ciddi sirkülasyon olduğundan yakınan Karakuzulu, “Bunun en önemli nedeni gelen şoförlerin niteliksizliği. İhtiyaca yanıt veremiyorlar, gerekli vasıfl ara sahip değiller. Şirketlerine maddi zarara neden oluyorlar. Nitelikli personelin yetişmesi lazım. Artık araçlarda herşey elektronik, tecrübeli, bilinçli şoförler lazım. SRC ve sürücü belgeleri alınıyor ama eğitimin hakkıyla verildiğini söylemek çok zor. Kurslar, öğretmek değil belge vermek amaçlı düzenleniyor” dedi.

Madem benden 300 bin TL alıyorsun pilot da yetiştir
İzmir’de taşımacılık sektöründe yaklaşık 150 bin aracın hizmet verdiğini ifade eden Koç Ali Al, “Bu kadar büyük bir sektöre yönelik ara eleman yetiştiren okul olmaması çok üzücü. Biz katıldığımız her platformda bunu dile getiriyoruz, ulaştığımız tüm etkili ve yetkili kişi ve kurumlardan bunları istiyoruz. Banka kuracağın zaman kimse bir kuruş istemiyor ama küçük bir nakliyat şirketi kuracağın zaman 300 bin TL’lik belge parası isteniyor. Buna karşılık sektörün en önemli ihtiyacı olan vasıfl ı eleman konusunda kimse adım atmıyor. Benden 300 bin TL alıyorsun, madem bana pilot yetiştir” görüşünü ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir