İnşaat ve gayrimenkul sektörünün kalbi Bursa'da atıyor
Bursa İnşaat Fuarı ve Rising City Bursa Gayrimenkul Fuarı eş zamanlı olarak başladı.
Gülay SOYDAN PEHLEVAN / DÜNYA
BURSA - Bursa İnşaat Fuarı (15. Yapı, İnşaat Malzemeleri, Tesisat, Isıtma, Soğutma, Havalandırma, Doğalgaz ve Teknolojileri Fuarı) ile Rising City Bursa Gayrimenkul Fuarı (2. Konut, İşyeri, Arsa, Yatırım ve Finansman Fuarı), eş zamanlı olarak Tüyap Bursa Uluslararası Fuar ve Kongre Merkezi'nde kapılarını açtı.
Birçok ilden 252 firmanın katılımıyla, 6 salon ve açık alandan oluşan 35 bin metrekarelik alanda hazırlanan fuarlar, 23 Nisan'a kadar devam edecek. Fuarlarla, 33 ülkeden ve yurtiçinden 41 kentten toplam 60 binden fazla yerli ve yabancı ziyaretçi hedefleniyor.
Tüyap Bursa Fuarcılık Genel Müdürü İlhan Ersözlü, Bursa İnşaat ve Gayrimenkul Fuarları'nın, konutu imar edenler ile konutun içindeki ürünleri imal edenleri tek çatı altında toplayan alanında Türkiye'nin tek fuarı olduğunu söyledi.
Bu yıl toplam 252 firmanın katılımıyla düzenlenen fuarlarla, yurt içinden ve dışından 60 binin üzerinde ziyaretçi hedeflediklerini belirten Ersözlü, "Şu anda da Körfez ülkelerinden, Ortadoğu ve Arap yarımadasından, Balkanlardan ziyaretçilerimiz gelmeye başladı. Yurt içinden farklı noktalardan, özellikle büyükşehirlerden misafirlerimizi bekliyoruz. Fuarlarımızı toplam 6 salonda hazırladık" dedi.
Yurtdışından önemli ziyaretçi kitlesi bekleniyor
Bu yıl Türkiye'de 9 farklı gayrimenkul, 25 farklı şehirde de inşaat fuarları hazırladığının bilgisini veren Ersözlü, "100 firma nitelikli projelerini sergiliyor. 1+0'dan 6+2'ye, müstakil konuta, arsa, ofis ve dükkana kadar proje çeşidi bulunuyor. Bursa İnşaat Fuarı ise 150 firmanın katılımıyla gerçekleşiyor. Bu fuara yurtdışından önemli ziyaretçi kitlesi bekliyoruz. Azerbaycan, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Fas, Gürcistan, İran, Irak, Katar, Kuveyt, Libya, Lübnan, Mısır, Sudan, Suudi Arabistan, Tunus, Umman ve Ürdün'den misafirlerimiz katılımcı firmalarımızla buluşacak" şeklinde açıklamalarda bulundu.
"İnşaat sektöründe Çin'den sonra ikinci büyük ülkeyiz"
Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay da, inşaat sektörünün yaklaşık 200 farklı alanı harekete geçiren bir sektör olduğuna dikkati çekerek, "Sektörde dünyadaki 100 büyük şirket arasında 30'un üzerinde Türk şirketi bulunuyor. Çin'den sonra bu alanda dünyanın en büyük ikinci ülkesiyiz. Bu potansiyel, inşaat sektöründe alacağımız daha çok mesafe olduğunu gösteriyor. Öte yandan Bursa olarak 80 bin yeni istihdamın sözünü verdik. İlk üç ayda 19 bin yeni istihdam sağladık. İnşaat sektörü bu anlamda istihdamın önemli bir havuzudur. Fuarlarla birlikte inşaat sektörünün de alacağı ivme ile 80 binin üzerinde istihdamı Bursa yakalayacaktır" diye konuştu.
1972'den bu yana yurt dışında 6 bin proje hayata geçirildi
İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Başkanı Adil Gökçadır ise, 1972 yılından bu yana hayata geçirilen projelere bakıldığında, Türk müteahhitlik hizmetlerinin ağırlıklı Rusya, Libya, Türkmenistan ve Kazakistan'da yoğunlaştığını ifade ederek, "Toplam 40 değişik ülkede yapılan 6 bin civarında projeyle yaklaşık 220 milyar dolarlık iş hacmine erişilmiştir. Önümüzdeki 10 yılda Asya ve Avrupa ticaretlerinin yükseltilmesi için de alt yapı oluşturuluyor. Öte yandan inşaat malzemeleri ihracatımız geçen yıl 15 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti" dedi.