İnegöl, mobilya sektörünün buluşma noktası oluyor
Belediyenin İnegöl-Bursa Karayolu üzerindeki 80 dönümlük araziyi yeni fuar alanı için ayırdığını söyleyen İMOS Başkanı Uğurdağ, 40 milyon liralık yatırım bedelli araziye hibe ve kredi desteği almak için yetkililerle görüşeceklerini belirtti.
Hülya KESKİN
YURT HABERLERİ - Mobilyum AVM ile sektörde yakaladığı ivmeyi daha da hızlandırmayı amaçlayan İnegöl, fuar alanında da atağa kalktı. Bölge, yeni fuar alanıyla mobilya sektörünün fuar merkezi olmaya talip.
İnegöl’de son dönemdeki yatırımlar, projeler ve MODEF Expo 2015 Fuarı ile ilgili DÜNYA Gazetesi'ne açıklamalarda bulunan MOSDEF Yönetim Kurulu Üyesi ve İnegöl Mobilya Sanayicileri Derneği (İMOS) Başkanı Yavuz Uğurdar, fuarın bu yıl ilk kez gerçek sahipleri tarafından düzenleneceğini vurguladı. Uğurdar, “MODEF, 3-7 Kasım tarihleri arasında 34. kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. İnegöl Belediyesi şirketin iştiraki olmaktan çıktı ve yüzde 40’lık hissesini İMOS’a devretti. İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ve Mobilyacılar Odası’nın da halen yüzde 30’ar hissesi var. MODEF artık daha sivil bir yapıya kavuştu. Süreç bu ay tamamlandı. Ve kasım ayındaki fuarın yönetimini, yurtdışı programlarını eski yönetim yaptı. Bizim yürüteceğimiz asıl süreç ise fuarın ardından başlayacak. Ve yönetim olarak fuarın gerçek sahiplerinin taleplerini yerine getirmeye çalışacağız” dedi.
Mobilya üreticilerinin mevcut yerin yetersiz gelmesi nedeniyle öncelikli olarak daha büyük ve modern bir fuar alanı talep ettiklerinin altını çizen Uğurdağ, bu talebi yetkili birimlere ilettiklerini ve yeni alan için iki seçeneklerinin bulunduğunu anlattı. Uğurdağ, “Belediyenin fuar alanı için ayırdığı, İnegöl-Bursa Karayolu üzerinde 80 dönümlük bir yer var. Ulaşım açısından çok avantajlı bir bölge. Ama 80 bin metrekare olmasından dolayı bazı tereddütlerimiz var, bunların da geliştirilecek proje ile çözülebileceğini düşünüyorum. İkinci seçeneğimiz ise İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki 150-200 dönümlük alan. Ancak biz İnegöl-Bursa Karayolu’ndaki alana daha sıcak bakıyoruz” açıklamasını yaptı.
Yeni fuar alanının 40 milyon liralık bir yatırım gerektirdiğini açıklayan Uğurdar, bu konuda devletten destek beklediklerinin altını çizdi. İnegöl’deki organize sanayi bölgesindeki showroomları devletten hiçbir destek almadan hayata geçirildiğini belirten Uğurdar, özetle şu ifadeleri kullandı:“ Fuar düzenlediğimiz binayı da herhangi bir destek almadan biz kendimiz yaptık, firmalar yaptı. Firmalar metrekare bazında fuara girerken belli bir fiyat ödüyorlar. Bu ücretleri 3-4 yıllığına önceden almak suretiyle bu binayı yaptık. Yeni fuar alanı için de bu tür bir uygulama tercih edilebilir ama firmalarımız artık çok yorgun. Yeni fabrika giderleri var, Mobilyum AVM açıldı. Dolayısıyla yeni fuar alanı için devletten kredi, hibe ve faizsiz kredi gibi bazı taleplerimiz olacak. Çalışmalarımıza önümüzdeki yıl ocak ayında başlayacağız.”
İki fuar birleşir
Yer yetersizliği nedeniyle İnegöl’de mobilya sektörü ile ilgili bir yılda iki ayrı fuar düzenlediklerini söyleyen Uğurdağ, yeni yerlerine taşınmalarının ardından fuarların birleşeceğini ve MODEF’in yalnızca İnegöl’deki üreticilerin katılımından çıkarak ulusal bir boyut kazanacağını açıkladı. Uğurdağ, “Bu fuara yalnızca İnegöl’de üretim yapan firmalar katılabiliyor. Yeni yerimiz ile birlikte İnegöl ile sabit kalmayıp, ulusal bir fuar olacağız. Mobilyanın merkezi olan İnegöl’ü sektörünün fuar merkezi haline getirecek. İnegöl mobilya sektörünün buluştuğu nokta olacak. İlerleyen süreçte fuarımızı uluslararası boyuta taşımayı istiyoruz” dedi. Fuarın Bursa’da da düzenlenebileceği yönündeki açıklamalarına da değinen Uğurdar, valilik ve belediye tarafından kendilerine bu yönde bir teklifin gelmediğini, İMOS olarak fuarın İnegöl’de düzenlenmesi taraftarı olduklarını vurguladı.
Afrika’dan 70 kişilik heyet
MODEF Fuarı’na bu yıl Afrika’dan büyükelçi ve ateşelerin yer aldığı 70 kişilik bir heyetin katılacağını açıklayan Uğurdar, bu projenin de her yıl devam edeceğini söyledi. Fuarın toplamda 28 bin metrekarelik alanda düzenleneceğini anlatan Uğurdar, 181 firmanın da katılımcı olarak yer aldığı fuarı yurtdışından da 3 bin firmanın ziyaret etmesini beklediklerini söyledi. Fuara 50 ülkeden mobilya alım heyetinin katılacağını aktaran Uğurdar, yurtdışından davet ettikleri ziyaretçilerinin İstanbul-İnegöl transferi ile konaklamalarının MODEF şirketi tarafından karşılandığını da belirtti. Fuarı toplamda 20 bin kişinin ziyaret etmesini beklediklerini açıklayan Uğurdar, bu rakamı 50- 60 bine çıkarmayı amaçladıklarının altını çizdi.
Tasarım merkezi hedefi
Yürüttükleri projeler hakkında bilgi veren Uğurdar, Tasarım Merkezi projesi kapsamında mimarlık, iç mimarlık ve endüstriyel tasarım alanlarında öğrenimini tamamlayan gençlere çalışma imkanı sunduklarını söyledi. Uğurdar, “10 öğrenciye merkezimizde iş imkanı sunuyoruz. Gençler burada sahaya iniyorlar, fabrikaları geziyorlar, mobilyanın üretim aşamalarını inceliyorlar. Daha sonra da tasarım sürecine geçiyorlar. Tüm bu eğitimler 4 ay sürüyor. Daha sonra da öğrencilerimiz mezun oluyor. Bu kapsamda 10 öğrencimiz mezun oldu
Öğrencilerden 4 tanesi İnegöl’deki firmalarda çalışmaya başladı. İki tanesi de çalışma hayatına İMOS bünyesinde devam ediyor. Bu proje ile her yıl 30 öğrenci merkezden mezun olacak. Merkezle İnegöl’ün mobilyada tasarım merkezi olmasına destek sağlamayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
“I am Desing” projesi ile de dünyaca ünlü tasarımcı Karim Raşit’i İnegöl’de ağırladıklarını anımsatan Uğurdar, “O, dünyaca ünlü bir tasarımcı. Burada da bir endüstri, bir sektör oluştu. Firmalarımızdan bazılarının Raşit’in vizyonunu ortaya koymasını tabi ki çok isteriz. Bu İnegöl’e önemli bir imaj kazandırır” dedi.
Rakamlarla İnegöl mobilya sektörü
►Sektörde 3 bin firma faaliyet gösteriyor.
►İnegöl’de nüfusun yüzde 90’ının geçim kaynağını mobilya sektörü oluşturuyor.
►40 bine yakın kişiye istihdam sağlanıyor.
► Sektör, 350 milyon dolarlık ihracata imza atıyor.
►160 ülkeye ürün gönderiliyor.
►İstihdamın 60 bine çıkarılması hedefleniyor.
►İhracatın ise 1 milyar dolara yükseltilmesi planlanıyor.