İlk çeyrekte enflasyon beklentisi yukarı yönlü
BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, ocak ayı enflasyonunu değerlendirdi.
BURSA-Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, ocak ayı enflasyonunu değerlendirdi. Toplam talepte yaşanan daralmanın enflasyona düşüş yönünde katkı vermesine rağmen, artan döviz kuru hareketlerine bağlı olarak TCMB’nın borç verme faiz oranını yükselttiğini hatırlatan Baylan, döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkisinin ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki oynaklıkların 2017 yılının ilk çeyreğinde enflasyonu yukarı yönlü etkileyeceğini kaydetti.
Önümüzdeki dönem açısından bir dizi gelişmenin Türkiye ekonomisi için risk birikimini artırdığına işaret eden Günal Baylan; “Ocak ayı sonunda, Temmuz 2016’da Moody’s tarafından yapılan not indiriminin ardından S&P, Türkiye’nin kredi notu görünümünü BB durağandan BB negatife, Fitch ise BBB negatif olan notu BB + (durağan) düşürmüştür. Ayrıca S&P, 4 bankanın not görünümünü de durağandan negatife çekmiştir. Bu durumun, ekonominin risk primi ve finansman maliyetlerini yukarı yönlü etkilemesi söz konusudur. Daralan iç talep karşısında olağanüstü hal koşullarının özel sektör açısından doğurduğu sınırlamalar yüksek sesle dile getirilmektedir. Kamu altyapı projeleri ile ilgili talep tahminleri ve fiyatlamaların kamu maliyesi için olumsuz dinamikler doğurma riski taşımaktadır.
Enflasyonun yılın ilk yarısında çift haneli düzeye ulaşacağı ve büyümenin yüzde 3’ler düzeyine gerilediği bir konjonktürde yukarıdaki gelişmeler orta vadede belirgin bir risk birikimine neden olmaktadır” diye konuştu.
TCMB ile ilgili tartışmaların ön planda olması nedeniyle kamu mali dinamiklerinde de orta vadeli bir risk birikiminin varlığına dikkat çeken Baylan, “Daralan bir konjonktürde, kamunun büyümeye katkı vermesi ve özel sektörün desteklenmesi için gerekli mali alanın varlığı son derece önemlidir. Kamu maliyesi kaynaklı sorunların giderilmesi için gerekli vergi gibi olası tedbirler talebi daha da daraltarak, düşük olan büyüme performansını daha olumsuz etkileyebilir. D. Trump’ın ABD başkanı olarak seçilmesi ve uygulamalarına ilişkin ilk sinyaller, Brexit süreci ve AB’de yapılacak seçimlerin 2017 yılını bir ‘süper belirsizlikler yılı’ niteliğine büründürdüğü daha önceki raporlarda not edilmişti. Başkanlık sistemine geçişin oylanacağı referandum ve Türkiye’nin yakın coğrafyasındaki jeo-politik riskleri, söz konusu niteliği Türkiye ekonomisi için de geçerli kılmaktadır” açıklamasını yaptı.
Enflasyon, ocak ayında beklentileri aştı