GTÜ'de akademik hayatla reel sektör bir araya gelecek
Gebze Teknik Üniversitesi, sanayi ve üniversite işbirliği kapsamında Sanayi ve Teknoloji Zirvesi düzenleyecek.
Sabiha Toprak
KOCAELi - Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ), 11-14 Nisan tarihleri arasında ‘Sanayi ve Teknoloji Zirvesi’ düzenleyecek. Geçtiğimiz yıl dünyada ilk 500 üniversite arasına giren GTÜ; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Kocaeli Valiliği ile birlikte düzenleyeceği zirve ile sanayi ve üniversite işbirliğine katkı sağlamayı hedefliyor. Ford‘un Platin, Aselsan, Havelsan, Assan Aluminyum’un Altın, Akım Metal’in Gümüş, TAYSAD ve Atak Robot’un Panel sponsoru olduğu Zirve’ye, Roketsan, TAI, Şişecam, Elimsan, Kale Radyatör, Betek, Ytong, Arçelik LG, THY Teknik, Siemens gibi dev markaların destek veriyor. Zirve ile ilgili bir basın toplantısı gerçekleşen basın toplantısında konuşma yapan GTÜ Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, Sanayinin merkez üssü konumunda olan ve büyük kuruluşlar listesindeki ilk 1000 firmanın yüzde 15’inin bulunduğu Kocaeli’nin; İK, Ar-Ge, yeni teknolojik ve endüstriyel gelişmelerin değerlendirilmesi açısından öneminden yola çıkılarak desteklenen zirvede Türkiye’nin 2023 hedeflerinde bölgenin öneminin daha da etkili bir şekilde vurgulanacağını belirtti. Akademik hayatla reel sektörü bir araya getirerek, sanayicilerin kalifiye eleman ihtiyaçlarının karşılanmasına destek vermek istediklerini ifade eden Görgün, ”Sanayicilerin, Ar-Ge çalışmalarını öne çıkarmak ve ülkemizdeki diğer üniversite, sanayi ve STK’lara örnek olmasına öncülük etmesi açısından öneminin büyük olduğu zirve, üniversite yerleşkesinde kurulacak Hi-Tech PrefabrikYapı içerisinde gerçekleşecek” şeklinde konuştu. Görgün sözlerini şöyle sürdürdü:
”Birçok ilke imza atmış üniversitemizin yüksek deneyim, beceri ve potansiyelinin etkin bir tanıtımının yapılması planlanan zirvede bir yandan akademik kadro ve öğrenci kaynağının mevcut bilinirliğinin artırılması amaçlanırken, diğer yandan projelenen ve hayata geçirilen yeniliklerin ilgililere tanıtımı yapılması hedeflenmektedir. Bu sayede öğrencilere daha fazla burs imkanı sağlanacaktır”
Nitelikli ara eleman yetiştirmenin zorunlu olduğu bir dönemdeyiz
Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, “Üniversite-Sanayi” işbirliğinin temel amacı, üniversitedeki bilimsel potansiyelin, sanayiye aktarılarak ekonomik değere dönüşmesine katkıda bulunmak, akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayalı, sürdürülebilir işbirliğini sağlamaktır. İşte bu nedenle; Ülkemiz sanayisine yön veren, Ar-Ge merkezlerinin tasarım ofislerinin yoğun olarak bulunduğu bir bölgede, iş dünyasının temsilcileri olarak; sadece bilmenin yetmeyeceği, düşünmenin, üretmenin, katma değerli ürün oluşturmanın nitelikli ara eleman yetiştirmenin zorunlu hale geleceği bir dönemde olduğumuzun ısrarla altını çizmekteyiz” dedi.
GOSB Başkanı Vahit Yıldırım ise şunları söyledi: “Sanayi-Üniversite İşbirliği çerçevesinde akademik hayatla reel sektörü bir araya getirmek, sanayicilerimizin kalifiye eleman ihtiyaçlarının karşılanmasına destek vermek, sanayicilerimizin AR-GE çalışmalarını öne çıkarmak ve Sanayi Üniversite işbirliğini üst seviyeye taşıyarak, ülkemizin 2023 hedeflerinde bölgenin önemini daha da etkili bir şekilde vurgulamak üzere düzenlenmiş olan “Sanayi ve Teknoloji Zirvesi” bölgemiz için önemli bir organizasyondur.”