"GAP bölgesi dünyanın gıda ve enerji üssü olacak"
GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Karahocagil, verimli toprakları, yenilenebilir enerji potansiyeli, geniş lojistik olanakları ile 9 kenti kapsayan GAP Bölgesi'nin gelecekte dünyanın gıda ve enerji üssü olacağını ifade etti.
GÜNEŞ DOĞDU SOYLU
GAZİANTEP - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Sadrettin Karahocagil, GAP Bölgesi'nin mevcut potansiyeli ve gelecekteki önemi nedeniyle dünyanın gıda ve enerji üssü olacağını söyledi. Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Kilis, Mardin, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak olmak üzere 9 ili kapsayan GAP illerinin alan ve nüfus büyüklüğü açısından Türkiye'nin yüzde 10'unu oluşturduğunu belirten Karahocagil, "Bölgede verimli topraklar nedeniyle ürün verimi ve çeşitliliği arttı.Yenilenebilir enerji kaynakları açısından da bölgemiz çok zengin. Yatırımcılar şimdiden gelip bölgede yer edinmeliler. Yarın çok geç kalabilirler" diye konuştu.
Bölgedeki güvenlik problemlerinin Ankara'dan İstanbul'dan, daha fazla olmadığını kaydeden Karahocagil, "İşadamlarını bölgeye yatırım yapmaya çağıyoruz. Ellerini taşın altına koysunlar. Artık güvenlik sorunu dünyanın sorunu. Sunulan altyapı imkanları gelecekte zaten kazanca dönecek. Irak ve Suriye pazarı önemli pazarlar. Bölge gıda alanında önemli potansiyele sahip. Pamuğun yüzde 60'ı bölgemizde üretiliyor. Buğdayın yüzde 20'si bölgemizde üretiliyor. Fıstık üretiminin tamamına yakını bölgede üretiliyor. Mercimekte yine aynı şekilde. Mısır üretiminde bölgemiz ülkenin ihtiyacını karşılıyor. Bölgede sulama ile en az yedi kat verim artışı sağlandı. 2 yılda 5 ürün üretilebiliyor. 9 ilin 8'inde havaalanı var. Otoyol bağlantıları çok iyi. Hassa-Dörtyol Tüneli projesi tamamlandığında denize ulaşım da daha kolaylaşacak. Bölgede genç nüfus var. Bu üretim gücünden yatırımcıların faydalanmasını istiyoruz. Yarın gelmek istediklerinde ellerine yer geçemeyebilir. Bu yüzden şimdiden gelip geleceklerine yatırım yapsınlar istiyoruz" şeklinde konuştu.
Bölgenin, enerjinin birçok alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirten Karahocagil, "Petrokimya sektöründe önemli imkanlar sunuyor bölgemiz. Türkiye'de bu alanda üretim Adıyaman ve Batman bölgemizde yapılabiliyor. Biyokütle enerji alanında da bölgemizde yatırımcıların ilgisini çekecek bir potansiyel var. Bölgede ciddi bir bitkisel bir atık var. Güneş, hidroelektrik, rüzgar, termal, kömür gibi yenilenebilir enerji alanlarında bölge Türkiye'de çok önemli bir konumda. Her yıl ülke genelinde üretilen hidroelektrik enerjinin yaklaşık yarısı GAP'tan sağlanmaktadır. GAP kapsamında tamamlanan 13 HES'in işletmeye alınışından 2015 yılı sonuna kadar 416,2 milyar kilovat-saat elektrik enerjisi üretilmiş olup, üretilen bu enerjinin parasal değeri 25 milyar doları olmuştur. GAP enerji yatırımlarında yüzde 74 düzeyinde olan fiziki gerçekleşme, Ilısu Barajı'nın bitirilmesi ile yüzde 90'a ulaşacaktır" ifadelerini kullandı.
Şahinbey-Polateli Tekstil OSB nitelikli OSB statüsüne girebilir
Gaziantep ve Kilis arasında kurulmasına bakanlık onayı verilen Şahinbey-Polateli Tekstil OSB'nin "nitelikli OSB" statüsünde olmasıyla ilgili bazı çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Karahocagil, "Dünyada örnekleri var. Bu OSB'ler sıkıntılı, kriz bölgelerine yakın yerlerde kuruluyor. Burada üretilen ürünler Amerika ve Avrupa ülkeleri tarafından tercihli olarak ithal ediliyor. Yani kota uygulanmıyor bu OSB'lere. Bu yöndeki çalışmalar henüz ciddileşmedi bildiğim kadarıyla ama olması yönünde beklentiler yüksek. Bu imkanları yatırımcıların iyi görmesi ve değerlendirmesi gerekiyor" şeklinde konuştu.
Yatırımcı kendi köyünde üretim yapabilmeli
Kırsal ve kentsel ekonomilerin entegrasyonu projeleri üzerinde çalıştıklarından bahseden Karahocagil, "Köylü ve şehirli ekonomiyi nasıl biraraya geterebileceğimizi araştırıyoruz. Örneğin Siirt Pervari'de bal, Kilis'te zeytinyağı, Şanlıurfa'da pamuk, Mardin Midyat'ta üzüm gibi organik üretimin geliştirilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bu üretimler konusunda üretici birliklerin kurulmasını sağlıyoruz. Aile işletmeciliğini koruyup çiftçilerimizin şirketleşmelerine katkıda bulunmak istiyoruz. Şehirlere göçü artık önlemek belki mümkün değil ama şehirde yaşam sürürken yatırımcının kendi köyünde üretim yapmasının yollarını aramalıyız"diye konuştu.
9 GAP KENTİ MEZOPOTAMYA MARKASIYLA DÜNYAYA TANITILACAK
Karahocagil, GAP Bölgesi Turizm Odaklı Tanıtım ve Markalaşma Projesi kapsamında 9 kenti Mezopatamya markasıyla tanıtmaya çalışacaklarını belirterek, "Uygarlığın ortaya çıktığı yer vurgusu yaparak turistleri dünyanın ilklerine, enlerine ve teklerine çağırıyoruz. Turizm cazibe merkezleri, konaklama , yeme-içme mekanları, şehir bilgi sistemleri sahaya çıkılarak mobil cihazlarla yerinde toplanarak web sayfasına aktarıldı. Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin gibi illerin tek başlarına 4 güne kadar turisti ilde tutabilecek özgün rotalara sahip olduğu görülen çalışmada bölge tematik rotaları hikayeleştirildi. Büyük Mezopotamya Turu, Buğdayın İzinde: Uygarlığın Köklerine Yolculuk, Dev Taşların Gizemi, Mozaik Yolu, Yaban Fırat, Artuklu Biliminin ve Sanatının İzinde gibi rotalar oluşturuldu. Şu an markanın www.mezopotamya.travel adresinde Türkçe ve İngilizce bir web sitesi de mevcut" dedi.
SURİYELİLER İÇİN PROJELER YÜRÜTÜYORUZ
GAP Bölgesi'ndeki 9 kentin yanına Hatay'ın da eklendiğinde 1.5 milyon Suriyeliye ev sahipliği yapıldığına dikkat çeken Sadrettin Karahocagil, "Ülkemizde 3.5 milyon Suriyeli var. 1. 5 milyon Suriyeliyi bölgemizde 6 yıldır misafir ediyoruz. Biz de Suriyelilerin sosyal hayata entegrasyonu ile ilgili çok sayıda proje yürütüyoruz. Örneğin Suriyeli Kadınların GAP Bölgesi Sosyal ve Ekonomik Yaşamına Adapte Olma Sürecinin Desteklenmesi projemiz BM Kalkınma Programı'nın teknik desteği ile uygulamakta. Proje kapsamında Kilis, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin'de faaliyet gösteren ÇATOM'lar ve diğer STK'lar ile işbirliği yapılarak Suriyeli kadınlara hizmet sunuyoruz. Bugüne kadar ulaşılan kadın sayısı 4 bin 500'ü buldu. Suriyeli Gençlerin ve Çocukların Güçlendirilmesi projesi. ile de Türk ve Suriyeli gençlerin ve çocukların uyum içinde yaşamalarını amaçlıyoruz. Geçim Kaynakları ve İnsana Yakışır İş Fırsatları ve Gaziantep'teki Eğitime Erişimin ve Psiko-sosyal Hizmetlerin Desteklenmesi projelerimizde devam ediyor" diye konuştu.