G.Antep'te üniversite sanayi işbirliği tamam gözler Kayseri'de
İlki Gaziantep'te gerçekleştirilen Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşması'nda 49 iş görüşmesi yapıldı ve bunların üçü işbirliğine uzandı. Buluşmaların ikincisi Kayseri'de düzenlenirken, bu şehirden de benzer işbirliği haberlerinin gelmesi bekleniyor.
ARZU BAĞCI
KAYSERİ - Ar-Ge Sanayi Akademi Buluşmaları,TÜBİTAK Marmara Teknokent öncülüğünde gerçekleştiriliyor. Bu buluşmalarda önce organizasyonun düzenlendiği şehrin sanayicileri, yöneticileri ve TÜBİTAK Marmara Teknokent uzmanları Ar-Ge'nin önemini anlatıyorlar, ardından da akademisyenler ve sanayiciler olası işbirliği imkanları üzerine birebir görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Buluşmaların ilki Gaziantep'te gerçekleştirilmiş ve yapılan 49 iş görüşmesinin üçü işbirliğiyle sonuçlanmıştı. İkinci buluşmanın gerçekleştiği Kayseri'de de işbirliği imkanları masaya yatırıldı.
Türkiye'deki teknoloji geliştirme merkezi sayıs ının 64'e ulaştığını belirten TÜBİTAK Marmara Teknokent Genel Müdürü Dr. Orhan Çömlek şunları söyledi: "500 Ar-Ge merkezi hedefliyoruz. Çok hızlı bir şekilde hedefe ulaşılmaya çalışılıyor. Ar-Ge'ye verilen önem ve 2023 yılı hedefleri ortada. Bize düşen görev, Ar-Ge, sanayi ve akademiyi bir araya getirmek. Türkiye'nin güzide sanayicileri ve güzide teknokentleri ve değerli akademisyenleri ve 23 teknokentten 65 Ar-Ge firmamız bu etkinliğe katıldı. 3 teknoloji transfer ofisimiz de buraya geldi. Burada stantlarını kurdular. Stantlarda kendilerinin yapmış olduğu inovatif katma değerleri yüksek ürünlerini göreceğiz. İlkini Gaziantep'te yapmıştık. Antep'te 10 teknokentten 55 firma katılmıştı. 49 iş görüşmesi oldu ve 3 tanesinde işbirliği oldu. Bu da bizi çok mutlu etti. Bugün burada iş görüşmelerinin ve katma değerin daha fazla olmasını umuyorum. Bundan sonraki buluşmamızı İzmir'de yapacağız.Tüm sanayicilerimizi, akademisyenlerimizi yapacağımız buluşmalara yine davet ediyoruz."
Ar-Ge çalışmalarının bütün dünyada büyük önem kazandığını dile getiren Kayseri Valisi Süleyman Kamçı, "Teknoparklar, bünyesinde yer alan firmaların teknoloji transfer etmeleri, işbirliği imkanlarından yararlanmaları, Ar-Ge çalışmalarında ihtiyaç duyulan bilimsel desteği sağlamaları açısından önemli işlevleri yerine getiriyor. Devletimiz Ar-Ge ve inovasyon noktasında yatırım yapmak isteyenlere harcamalarının en az yüzde 40'ını finanse ederek önemli destekler sağlıyor" şeklinde konuştu.
‘Bilgiyi ürüne gömelim'
Bilgiyi ürünün içine gömerek katma değer sağlanacağını ifade eden Kayseri Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan ise şöyle devam etti: "Teknolojiyi yönetim çalışmaları içinde en önemli bir yere sahip olan Ar-Ge faaliyetleri, kaynak üretiminde birim maliyetinin düşmesine ve kalitenin yükselmesine neden olduğundan oldukça önemli. Ar-Ge yaşam kalitesini dert edinir. Ekonomik anlamda ileri seviyede ülkeler ile rekabet edebilmek için inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarını ticarete dönüştürmeliyiz. Bu kapsamda üniversite-sanayi işbirliğini sürekli geliştirmeliyiz. Bilgiyi ürünün içine gömmeliyiz. Üniversitedeki akademisyen ile sanayici arasında karşılıklı güvene dayanır işbirliği sağlamak gerekiyor."
Erciyes Teknopark'ta üniversite-sanayi işbirliğinin hayata geçirildiğini anlatan Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de, "Teknoloji geliştirme bölgelerini daha da büyütmemiz, zenginleştirmemiz gerekiyor. Bilişim teknolojilerinde, iletişim teknolojilerinde ilaç gibi yüksek teknoloji gerektiren sektörlerde de önemli bir güç olmalıyız" dedi.