Galataport ile Beyoğlu’nda yatak sayısı 100 bine çıkacak
Beyoğlu, Galataport projesinin tamamlanmasıyla konaklama kapasitesini 50 binden 100 bine çıkarmayı hedefliyor. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, Galataport ile toplamda 7 milyon turiste ulaşmayı hedeflediklerini söyledi.
BARIŞ SEDEF
İSTANBUL - Beyoğlu ilçesinin hizmet ve ticaret eksenli bir düzlemde yer aldığını ifade eden Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, görev süresi boyunca 6 bin olan yatak kapasitesini 50 bine çıkardıklarını söyledi. Özellikle büyük hacimli kurvaziyer gemilerinin gelir anlamında hem ilçe hem de Türkiye ekonomisine önemli bir katkı yaptığını anlatan Demircan, “Galataport’un bitmesi Fındıklı sahilindeki hareketliliği artıracak. Beyoğlu’nun geneli için konuşacaksak bugün 19 bin olan esnaf sayısı orta vadede 29 bin olacak. Turizm alanında yatak kapasitesi 50 bin ise 100 bin olacak” şeklinde konuştu.
Galatport projesinin yatırım tutarının yaklaşık 6 milyar lira olduğuna değinen Demircan, “Proje tamamlandığında 2 milyonu kruvaziyer yolcu olmak üzere toplamda 7 milyon turiste ulaşmayı hedefl iyoruz. Bu rakam Beyoğlu’ndaki turizm potansiyelinin yüzde 15’i bir başka ifadeyle sadece bu projeyle kentin turizm potansiyeli yüzde 15 artacak” şeklinde konuştu. Projenin tamamlanmasıyla birçok kişinin sahil bandından faydalanabileceğini ifade eden Demircan, “Yeni proje ile birlikte burası iç turizmdeki insanlara da açılacak. Dolayısıyla limanın mahrem kalması gereken alanları yeraltında olacak. Yüzeyde ise liman sınırı diye bir şey olmayacak Karaköy sahili bütün insanların gezebileceği bir yer haline gelecek” dedi.
134 bin kişiye istihdam sağladı
Göreve geldikleri günden beri toplamda 9 bin olan toptancı ve perakendeci sayısını 19 bine, istihdam sayısını ise 134 bin kişiye çıkardıklarını anlatan Demircan, “Büyük hacimli projeleri çıkardığımız zaman toplamda 3.1 milyar dolarlık yatırım yaptık” diye konuştu. Bir turistin yeme- içme, konaklama, transfer, gezi, alışveriş dahil günlük bazda toplam asgari giderinin 150 dolar olduğuna değinen Demircan, “İlçede faaliyet gösteren otellerin yüzde 75’i dahi dolu olsa. Bu rakam yıllık bazda 1.9 milyar dolarlık bir ekonomiye denk geliyor” diye konuştu. Son 10 yılda Beyoğlu’na hali hazırda 20 milyar liranın üzerinde yatırım yapıldığına işaret eden Demircan, Okmeydanı Kentsel Dönüşüm Projesi’nin tek başına 9 milyar liralık yatırım hacmine sahip olduğunu ifade etti.
Şişhane’deki meydan projesi ilçenin cazibesini artıracak
Devam eden projelerle beraber ilçenin daha cazip bir konumda yer alacağına dikkat çeken Demircan, “Şuanda Şişhane bölgesine ‘Meydan Projesi’ yapıyoruz. Bu projenin bitmesiyle burası özel bir destinasyon haline gelebilir. Ayrıca tarihi Galata kulesi ve çevresini daha cezbedici olmasını planlıyoruz” dedi. Bir bölgenin yatırım çekmesi için turizm, sanayi ve hizmet sektörlerinden en az birisinde konumlanması gerektiğini belirten Demircan, “Biz bu anlamda hizmet sektörü ağırlıklı olmak üzere faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Yatırımcı ve insan gücü de yer alması gerektiği pazarlarda ilk etapta uzmanlaşmayı arar. Beyoğlu bu yönden kendisini markalaştırmış bir ilçe” diye konuştu.
Festivallere önem verdiklerini ve bu alanda önde gelen belediyeler içerisinde yer aldıklarını belirten Demircan, “Açık alanlarda yapılan etkinlikler kapalı alanlara göre daha fazla ilgi görüyor ” dedi.