ESTAŞ, OEM pazarında ilk üçte olmayı hedefliyor

2 bin 350 çeşit ürün gamı bulunan ESTAŞ, OEM pazarında dünyada ilk 3 içerisinde yer almayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Arzu BAĞCI

KAYSERİ - Sivas'ta,  otomotiv sektörüne eksantrik mil üretimi yapan ESTAŞ, orijinal ürün üreticisi (OEM) pazarında ilk 3'te olmayı planlıyor. Hindistan'ı da ihracat pazarına ekleyen firma, 42 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. ESTAŞ'ın, bu yıl içerisinde 100 milyon Türk Lirası ciro hedefi bulunuyor.
 
Büyük otomotiv markaları ile ağır vasıta araçlar, lokomotifler ve gemi jeneratör motorlarına eksantrik mili imal eden ESTAŞ, 1977 yılından bu yana ana sanayi firmaları için kam mili de üretiyor. ESTAŞ'ın, 2 bin 350 çeşit ürün gamı bulunuyor. Firma bu rakamı artırmayı hedefliyor. Türkiye'nin ilk ve tek kam mili üreten tesisi olan ESTAŞ, şuanda otomotiv sektörünün tek çatı altında üretim yapan en büyük tedarikçisi konumunda. Firma, OEM dünyada ilk 3 içerisinde yer almayı planlıyor. Sivas'tan yola çıkarak şimdilerde 3 farklı ülkede dağıtım deposuna,35 ülkede distribütör ağına sahip olan firma, yapacağı yatırımları ile artacak olan kapasitesini yeni ihracat pazarlarına yönlendirmeyi hedefliyor. Tek çatı altında en büyük yedek parça tedarikçisi konumunda oldukları söyleyen ESTAŞ Genel Müdürü Osman Mavuş , "OEM piyasasında dünyada ilk üç olma yolunda ilerliyoruz. Fabrikamızda eksantrik mili ve yakıt pompa pili üretimi yapıyoruz. 2 bin 350 çeşit ürün üretebiliyoruz. Toplam satışlarımızın yüzde 84'ü ihracat, yüzde 16'sı ise yurtiçi satıştan oluşuyor. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde yoğun tezgah yatırımları yaptık. Ürettiğimiz eksantrik milleri Fransa, Danimarka, ABD, İngiltere, İtalya, Almanya, Romanya, Avusturya gibi ülkelere gönderiyoruz. Mevcut ülkelerdeki pazar payımızı artırdık ve ihracat pazarımıza Hindistan'ı da ekledik. Kapasitemizi ve ürün çeşitliğimizi artırarak ihracat yaptığımız ülke sayısını da artırmayı planlıyoruz. Şu anda yurt dışında California/Estaş USA, İngiltere/Estaş UK ve Gefco/Fransa olmak üzere 3 yerde dağıtım depomuz ve 35 ülkede de distribütörlerimiz bulunuyor. Yurt içinde ki distribütörümüz aracılığı ile satış yapıyoruz. İç pazarda pazar liderliği konumumuzu korumak için çaba gösteriyoruz. Bu yıl içerisinde 100 milyon Türk Lirası ciro hedefledik.  Ayrıca döküm üretim adetlerinde yüzde 10 ve işlenmiş ürün adetlerinde ise yüzde 60'lık bir artış planlıyoruz. Yeni pazarlar için otomotiv firmaları ile görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Otomotiv yan sanayi ile ilgili automechanica fuarlarına ve diğer ilgili alan fuarlarına katılım sağlıyoruz" dedi.

Firma bünyesinde bulunan Ar-Ge merkezi ile yeni üretime önem verdiklerini ifade eden Mavuş, "Teknoloji Bakanlığı'nın onayıyla 2011 yılında Ar-Ge merkezimizi kurduk. Ar-Ge birimimizde 25 araştırmacı ve 40 teknisyenimiz ile faaliyetlerimize devam ediyoruz. Medikal alanına yönelik de araştırmalarımız da var. Geçtiğimiz yıl Ar-Ge indirimleri ve teşvik çalışmalarımız ile yaklaşık yüzde 22 büyüme sağladık. Yurtdışı satışlarımızda, bir önceki yıla göre yüzde 45 oranında, yurtiçi satışlarda ise yüzde 15 büyüme yakaladık. Hafifletilmiş ürünlere talepte artış var. Ürünlerimizde ISO/TS 16949, ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, OHSAS 18001 kalite sistemleri uygulanıyor. Sivas Organize Sanayi Bölgesi'nde 112 bin metrekare açık,70 bin metrekare kapalı alanda üretim yapıyoruz. Firmamızda 468 kişi istihdam ediyor" şeklinde konuştu.

ESTAŞ'ın ünlü firmalarla yeni projeler geliştirdiğini dile getiren Mavuş, "Renault, Peuget, Cummins gibi ana sanayi firmalarına üretim yapıyoruz. Tedarik zinciri içerisinde yer aldığımız en son ülke projesi Renault firmasının Hindistan Chennai'deki fabrikasında üretilen 'Kwid' model aracı. Bu araç Fransız üreticiyi, A segmentinde temsil edecek olan bir otomobil” diye belirtti. McLaren lüks segmentinin motor tedarikçisi olan Ricardo UK tarafından ''2013 yılı en iyi tedarikçisi" seçildiklerini söyleyen Mavuş, yine 2013 yılında Renault firmasının Corporate Social Responsibility (CSR),yani Kurumsal Sosyal Sorumluluk dalında dünya genelindeki 8 bin tedarikçi arasından, 12 tedarikçi arasına girerek ödül almaya layık görüldüklerini de sözlerine ekledi. 

Otomotiv sektöründe yatırım maliyeti çok yönlü hassas tezgah talep edildiğini kaydeden Mavuş, "Biz firma olarak, bu engeli 40 yıldır know-how tekniğini geliştirerek, revizyonlarla aşarak dezavantajdan avantaja dönüştürmeyi başardık. Türkiye'de motor üretiminin kısıtlı olması da daha maliyetli olan dış pazarlara yönelme mecburiyeti ve rekabet gücünü devamlı yüksek tutma ihtiyacı doğuruyor.  Sivas'ın bugüne kadar endüstride uzak bir noktada olmasından dolayı otomotiv sanayisinde dış kaynak imkanı bulamadık. ESTAŞ olarak, döküm, talaşlı imalat, ısıl işlem, mühendislik ve tüm gerekli birimleri tek çatı altında toplamak zorunda kaldık. Bu dezavantajı da ESTAŞ kalite başarısı ile birleştirerek müşterilerimize onestop-shop konsepti ile bütün teknoloji hizmetlerini verebiliyoruz. Otomotiv sektörü ülkemizde gelişmiş illerimizde devam ediyor. Dördüncü ve beşinci teşvik bölgelerine yönelik teşviklerin kapsamının genişletilmesi gerekiyor. Sektörümüzün doğuya kayması faydalı olacaktır"diye belirtti.