Eskişehir’de aspir üretimine talep arttı
Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Çankaya, “Aspirin, nadas döneminde ekilebilir olması ve üreticiye alım garantisi sunması açısından daha da artış bekliyoruz” dedi
Dilek TOPRAK
ESKİŞEHİR- Eskişehir’de aspir üretim alanları, ülke geneline oranla yüzde 8’e yükseldi. 2013 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından aspir üretimine yağlı tohum, mazot-gübre, sertifikalı tohum kullanım ve toprak analiz desteği ile birlikte toplam yüzde 70 destek ve alım garantisi verilmesiyle Eskişehirli çiftçiler aspir üretimine yoğunlaştı.
Konu hakkında bilgi veren Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Dr. Halil Çankaya, Eskişehir’de 2012 yılında 18 bin 258 dekar olan toplam aspir üretim alanın, 2013 yılı sonunda 22 bin 280 dekara çıktığını söyledi.
Aspir bitkisinin biyo-dizel üretimi için önemli bir kaynak olduğunu belirten Çankaya, “2012 yılında Türkiye’deki toplam 155 bin 918 dekar aspir üretim alanının, 18 bin 258 dekarı İlimizde bulunmaktaydı. Aspir üretimine yüzde 70 destek ve alım garantisi verilmesiyle birlikte 2013 yılı sonunda Türkiye’deki toplam 292 bin 920 dekar aspir üretim alanının, 22 bin 280 dekarına sahip olduk” dedi.
Türkiye’nin çoğu tarımsal üründe yeterli üretime sahip olmasına karşın bitkisel yağ üretiminde büyük açığı bulunduğuna değinen Çankaya, “İlimiz ekolojisi pek çok yağ bitkisi için geniş bir üretim potansiyeline sahip ve ilimizde yağlı tohum bitkiler açısından ayçiçeğinden sonra aspir geliyor. Aspirin, nadas döneminde ekilebilir olması ve üreticiye alım garantisi sunması açısından bu yıl bu oranın daha da artmasını bekliyoruz” diye ekledi.