Erzurum sağlık turizminde bölge merkezi olma yolunda

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin, sağlık turizmi kapsamında yurt dışından çektiği hasta sayısı üç yılda 10 kattan fazla arttı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, sağlık turizmi kapsamında kurulan yurt dışı hasta birimi, son 3 yılda hasta sayısını 10 kattan fazla artırdı. 

Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 2012 yılında 120 yabancı uyruklu hastayla başladığı yabancı uyruklu hasta kabulünde, aradan geçen 3 yılda hasta sayısını, çoğu Azerbaycan ve Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nden olmak üzere bin 300'e taşıdı. 

 Bu dönemde Azerbaycan ve Nahçıvan'ın yanı sıra Gürcistan ve İran'dan gelen hastalara tedavi hizmeti sunan hastane, Türkiye'nin kuzey ve doğu komşu ülkelerine coğrafi yakınlığının yanı sıra üst düzey sağlık hizmeti sunumuyla bölge ülke vatandaşlarının tercih ettiği merkez olma yolunda ilerliyor.  

Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Prof. Dr. Fazlı Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Erzurum'un sağlık turizmi alanında bölge ülkeleri için coğrafi yakınlık, kaliteli sağlık hizmeti, fiyat ve Azeri hastalar için aynı dilin konuşulması gibi pek çok avantaja sahip olduğunu söyledi. 

Yurt dışından hasta kabulünün yapıldığı Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin de sağlık turizmi çalışmaları kapsamında 2012 yılında kurulan yurt dışı hasta birimi ile önemli mesafe katettiğini aktaran Erdoğan, şunları kaydetti:  

"Yurt dışından Erzurum'a 2012 yılında 120 hasta gelirken, 2013 yılında bununla ilgili çalışmaları yürütmeye başlattıktan sonra hasta sayısı 3 yılda 10 kat artarak, 2015 te bin 300'e ulaştı. Bu hastaların çoğu Azerbaycan ve Nahçıvan'dan, diğer kısmı da Gürcistan ve İran'dan geliyor. Yurt dışından gelen hastaların tercih sebebi, öncelikle güven, daha sonra da en üst düzey teknolojik imkanların bölge hastanesinde bulunması.  

Erdoğan, Azerbaycan ve Nahçıvan'dan gelen hastalar dışında diğer ülkelerden hastaların da dil sorunu yaşamamaları için gerekli önlemleri aldıklarını ifade ederek, "Hastaların hastanede rahat tedavi olabilmeleri adına yabancı hasta biriminde, Rusça, Farsça, İngilizce ve Fransızca dillerini bilen personellerimiz var" dedi. 

Hasta sayısı hava köprüsü ve özel klinikle artacak 

Erzurum'un bölgede sağlık merkezi olması yolunda ciddi çalışmalar yapıldığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Erzurum ile Azerbaycan arasında direkt uçuş seferi olmadığı için insanlar önce Nahçıvan'a uçarak sonrada 6 saatlik kara yolculuğu yaparak Erzurum'a gelebiliyor. Yakın zamanda Erzurum-Bakü ve Erzurum-Nahcivan arasında kurulması planlanan hava köprüsü, sağlık turizmine büyük katkılar sağlayarak, Erzurum'un bölge merkezi olmasını perçinleyecektir. Bir de sağlık turizminde memnun edilen her hasta yeni hastaların gelmesine sebep oluyor. Yakın zamanda tamamlanacak olan kampüs hastanesinde yabancı hasta kliniği olarak özel bir bölüm yapılacak." 

Bu konularda ilginizi çekebilir