Ergene Havzası'na 75 milyonluk ödenek
Ergene Havzası'ndaki 10 OSB'nin altyapı ihtiyaçlarının karşılanması ve kapasitelerinin artırılması için bu yıl 75 milyon liralık ödenek ayrıldı
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye'nin önemli sanayi bölgelerinden Ergene Havzası'ndaki 10 organize sanayi bölgesinin (OSB) altyapı ihtiyaçlarının karşılanması ve kapasitelerinin artırılması için bu yıl 75 milyon liralık ödenek ayrıldığını bildirdi.
Bakan Işık, yaptığı açıklamada, sanayicilere altyapısı hazır yatırım alanları sunmak için çeşitli destekler verdiklerini belirterek, bu yıl da OSB'lerin altyapı, üstyapı ve arıtma tesislerinin yapımında kullanılmak üzere ödenek tahsis ettiklerini dile getirdi.
Bu kapsamda, Türkiye'nin önemli sanayi merkezlerinden Ergene Havzası'ndaki OSB'lere de özel önem verildiğine değinen Işık, bölgenin doğal kaynaklar açısından sahip olduğu yüksek kömür, gaz ve yer altı suyu rezervi, pazar ve finans merkezi açısından dünya kenti olan İstanbul’a yakınlığı, ulaşım imkanları gibi özellikleriyle yatırımlar için cazip bir bölge olma özelliğini taşıdığını vurguladı.
Işık'ın verdiği bilgilere göre, verimli toprakların yer aldığı bölgede çevresel etkilerin en aza indirilmesi ve OSB'lerin mevcut koşullarının iyileştirilmesi amacıyla 10 OSB'de bu yıl bir dizi çalışma yürütülecek.
Ergene Havzası'ndaki OSB'lerde yürütülen arıtma, derin deşarj, kollektör hattı ve inşaat projeleri için kamu yatırımları için bu yıl 75 milyon liralık ödenek kullanılacak.
Ödeneğin dağılımına bakıldığında, Ergene 1 OSB için 10 milyon lira ödenek ayrıldı. Bakanlık tarafından hazırlanan 81 İl Sanayi Durum Raporu 2015'e göre, üretime geçen parsellerde yaklaşık 8 bin kişi istihdam ediliyor. OSB'de, ağırlıklı olarak tekstil ürünleri ve giyim eşyalarının imalatı gerçekleştiriliyor.
Ergene 2 OSB için 6 milyon 500 bin lira ödenek tahsis edildi. OSB'nin üretim yapılan alanlarında yaklaşık 13 bin kişi çalışıyor. Ergene 2 OSB'de ise ağırlıklı olarak tekstil, gıda ve fabrikasyon metal ürünleri alınındaki firmalar faaliyet gösteriyor.
Muratlı OSB'ye 5 milyon lira ödenek ayrıldı. OSB'de üretim gerçekleştiren firmalarda yaklaşık 2 bin kişi görev yapıyor. Bölgede tekstil, gıda, kağıt-kağıt ürünleri imalatı alanlarından firmaların ağırlığı bulunuyor.
Türkgücü OSB'de yürütülecek çalışmalar için 6 milyon lira kaynak kullandırılacak. Yaklaşık 5 kişinin çalıştığı OSB'de, tekstil, kauçuk-plastik ve ana metal sanayisinde faaliyet gösteren firmalar yoğunluk taşıyor.
Velimeşe OSB'ye bu yıl 1 milyon 750 bin lira kaynak tahsis edildi. 20 bin kişinin çalıştığı bölgede, ağırlıklı olarak tekstil, fabrikasyon metal ve kimyasalların-kimyasal ürünlerin imalatını yapan firmalar yer alıyor.
Veliköy OSB'ye yönelik projelere 1 milyon 250 bin liralık kamu kaynağı ayrıldı. Üretime geçen parsellerde 4 bin kişinin istihdam edildiği OSB'de, ağırlıklı sektör grupları olarak fabrikasyon metal, tekstil ve kimyasalların-kimyasal ürünlerin imalatı öne çıkıyor.
Kapaklı OSB'de yürütülecek çalışmalara 1 milyon 250 bin lira ödenek kullandırılacak. Yaklaşık bin kişinin çalıştığı bölgede, kauçuk-plastik, başka yerde sınıflandırılmamış makine-ekipman ve kimyasalların-kimyasal ürünlerin imalatını yapan firmaların yoğunluğu bulunuyor.
Devam eden OSB'lerden Yalıboyu OSB'deki işler için 250 bin lira ödenek kullandırılacak.
Ayrıca Veliköy, Kapaklı, Velimeşe ve Yalıboyu OSB'nin ortak arıtma projesi için 13 milyon lira, Ergene 1, Ergene 2, Muratlı, Türkgücü, Veliköy, Kapaklı, Velimeşe, Yalıboyu, Çerkezköy ve Çorlu Deri İhtisas OSB projelerinin deşarj bağlantıları ile ortak derin deşarj hattı yapımı için 30 milyon lira kaynak sağlanacak.
Tekstil, kauçuk-plastik ve kimyasalların-kimyasal ürünlerin imalatının yapıldığı Çerkezköy OSB'de yaklaşık 50 bin; deri ve ağaç ürünleri imalatına yönelik firmaların yoğunlaştığı Çorlu Deri İhtisas OSB'de 5 bin kişi istihdam ediliyor.
Ergene Havzası'nda ödenek ayrılan OSB'lerin istihdama katkısı yaklaşık 110 bini buluyor.