Erciyes Teknopark, Ar-Ge projelerini büyüten firmalar için yeni tesis kuruyor
Prof. Dr. MURAT DOĞAN / Erciyes Teknopark Yönetim Kurulu Başkanı
Erciyes Teknopark, bünyesinde faaliyet gösteren girişimci firmaların büyüme süreçlerini desteklemek amacıyla ‘Teknoloji Tabanlı Büyük Ölçekli Prototip Geliştirme Tesisi’ kuracak. Tesisin inşaatın 2018 yılında başlanması plnalnaıyor. Girişimciler, teknopark ofis alanlarında geliştirilmesi artık mümkün olamayacak boyuta ulaşan Ar-Ge projelerini yeni tesiste yürütecek.
Erciyes Teknopark 2007 yılında faaliyetlerine başladı ve bünyesinde 200 firma bulunuyor. 792 Ar-Ge personelinin çalıştığı teknoparki bölgesinde önemli bir teknoloji merkezi oldu. Günümüze kadar yürütülen 833 projenin ülke ekonomisine katkısı 400 milyon lirayı buluyor. Ayrıca Erciyes Teknopark’tan bugüne kadar 20 Milyon dolarlık ihracat yapıldı. Teknoparktaki firmalar 113 adet de Fikri Mülkiyet Hakkı aldı.
Erciyes Teknopark bünyesinde yaklaşık 20 uzmanın görev yaptığı TÜBİTAK destekli bir TTO bulunuyor. Teknoloji Transfer Ofisi, üniversitelerde üretilen bilgiyi ekonomik değere dönüştürmek üzere görev yapıyor. Erciyes TTO, 2016 yılında bir özel sektör firması ile Erciyes Üniversitesi arasında yapılan teknoloji lisanslama sözleşmesi ile Erciyes Üniversitesi’ni teknoloji tabanlı lisanslamadan gelir elde ettiği ilk teknoloji lisansını gerçekleştirdi. Teknolojinin aktarılması ve geliştirilmesi konusunda bölge ekosisteminin en önemli unsurlarından biri olan Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi, nitelikli ve konularında uzman kadrosuyla hizmetler sunuyor. Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi çalışmaları ile bugüne kadar 34 patent Erciyes Üniversitesi’ne kazandırıldı. Üniversite sanayi iş birliklerinin artırılması konusunda da emek yoğun bir çalışma yürüten Erciyes Teknoloji Transfer Ofisi, toplamda 95 üniversite-sanayi ortaklı projenin yürütülmesini sağladı.
Girişimci adayları fikir geliştirip ürüne dönüştürecek
Erciyes Teknopark, kuluçka hizmetlerini bir model ile kurumsallaştırdı ve bu kapsamda kurulan Sera Kuluçka Merkezi, girişimci adaylarının teknoloji tabanlı, yenilikçi, ticari değeri yüksek iş fikirleri üretmelerini ve bu fikirlerini ürüne/hizmete dönüştürüp pazara sunmalarını sağlayıp, başarılı girişimciler yetiştirmeyi amaç edindi. Sera Kuluçka Programı, tamamen özgün bir kuluçka modeli. Girişimci adayları, Sera Kuluçka Merkezi’nde kendilerine tahsis edilen her türlü donanıma sahip ofis alanlarında çalışabiliyor ve süreç boyunca Sera Kuluçka Merkezi’ndeki eğitim, mentörlük gibi ayrıcalıklı hizmetlerin tamamından ücretsiz faydalanabiliyor. Merkezde; akıllı yaşam, akıllı şehircilik, mobil uygulamalar, robotik, kablosuz iletişim, giyilebilir teknolojiler, mobil sağlık, akıllı eğitim, yenilenebilir ve akıllı enerji sistemleri, bilgi teknolojileri ve yazılım, gıda teknolojileri gibi alanlarda çalışmalar yapılıyor.
Erciyes Teknopark, bünyesinde faaliyet gösteren girişimci firmaların büyüme süreçlerini de desteklenmesi için ‘Teknoloji Tabanlı Büyük Ölçekli Prototip Geliştirme Tesisi’ kurulmasını planladı. 2018 yılında inşaatına başlanacak tesiste girişimciler, teknopark ofis alanlarında geliştirilmesi artık mümkün olamayacak boyuta ulaşan Ar-Ge projelerini yeni yapılacak bu tesiste ihtiyaçları kadar alan kullanarak gerçekleştirebilecek. Bu sayede teknoloji tabanlı girişimci firmalar, fiziksel ve alt yapısal yetersizlikler dolayısı ile daha çok erken aşamada teknopark dışına çıkmak zorunda kalmayacak.
Öte yandan Kayseri OSB’ye yakın bir bölgede yeni bir alanın teknoloji geliştirme bölgesi olarak ilan edilmesi için çalışmaların sonuna gelindi. Yeni ilan edilecek bölgede, ‘Teknoloji Tabanlı Büyük Ölçekli Prototip Geliştirme Tesisi’ ölçeğinin de ötesine geçen ölçekteki teknoloji tabanlı çalışmalar için yer tahsis edilecek. Erciyes Teknopark, planladığı bu yapı sayesinde girişimcileri fikir aşamasından, büyük ölçekli prototip aşamasına kadar desteklemeye devam edecek.