Elazığ'da 100 bin ceviz fidesi üretilecek
Orman Bölge Müdürü Polat, "100 bin aşılı ceviz fidanı üretimi çalışmalarının yüzde 70'i tamamlanmıştır" dedi
Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, "Ceviz Eylem Planı" kapsamında bu yıl 100 bin adet aşılı ceviz fidesi üreteceklerini bildirdi.
Polat, Orman Bölge Müdürlüğü serasında düzenlediği basın toplantısında, Orman ve Su İşleri Bakanlığınca ülkedeki ormanların nicelik ve nitelik olarak korunması, geliştirilmesi, sosyal ve ekonomik kalkınmanın sağlanması, çiftçiye gelir temin etme fırsatları oluşturularak köyden kente göçün engellenmesi amacıyla çeşitli eylem planları hazırlandığını belirtti.
Bu amaçla hayata geçirilen eylem planıyla, cevizin ana vatanı Türkiye'de üretiminin canlandırılmaya çalışıldığını ifade eden Polat, "2014 yılında 2 bin 598 hektar alanda çalışma yapılması planlanmış olup, bu kapsamda genel müdürlüğümüzce 2 bin 365 hektar, özel ağaçlandırma çalışmaları kapsamında ise 1 bin 382 hektar olmak üzere, yıl sonu itibarıyla 3 bin 747 hektar alanda ceviz ağaçlandırması yapılmıştır. 2015 yılı programı ise 2 bin 647 hektardır" diye konuştu.
Cevizin gerek odununun gerekse meyvesinin geniş bir kullanım yelpazesine sahip olduğunu dile getiren Polat, ceviz üretimi açısından dünyada önemli ülkelerin başında Çin, ABD, İran ve Türkiye'nin geldiğini kaydetti.
Türkiye'de ceviz tüketiminin son yıllarda hızla artmaya başladığını ve kişi başına tüketim miktarının yıllık ortalama 2-3 kilo civarında olduğuna dikkati çeken Polat, "Türkiye 5 bin tonu AB ülkelerinden olmak üzere, toplam 40 bin ton civarında kabuklu ceviz ithal etmektedir" dedi.
Bölge Müdürlüğü sınırları dahilinde yer alan illerde ceviz yetiştiriciliğine büyük bir talep olduğunu vurgulayan Polat, yoğun talebi karşılamak için Orman Bölge Müdürlüğü olarak aşılı ceviz fidanı üretimine hız verdiklerini söyledi.
Polat, 2015 yılında Elazığ Orman Fidanlık Müdürlüğüne bağlı Elazığ merkez, Altınova, Malatya ve Bingöl Fidanlık Şefliklerince ceviz üretim çalışması yapıldığını dile getirerek, "100 bin adet aşılı ceviz fidanı üretimi çalışmalarının yüzde 70'i tamamlanmıştır. Çalışmalar bir program dahilinde başlamış olup, titizlikle ve hızlı bir şekilde devam etmektedir. Çalışmalarda kullanılan altlıklar kendi fidanlık alanlarımızdan temin edilmektedir. Aşı kalemi cinsi olarak Fernette, Hekimhan, Fernor, Chandler kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.