Düzce otobana çıkış arıyor

Batı Karadeniz’in yeni sanayi merkezlerinden Düzce, OSB’lerine otoban bağlantısı istiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜZCE - Deprem yaralarını sarmaya çalışan Batı Karadeniz’in yeni sanayi merkezlerinden Düzce, OSB’lerine otoban bağlantısı istiyor. Düzce OSB ve 2. OSB’nin TEM otoyoluna bağlanması durumunda sanayicilerin metropollere yönelik yüklerinin taşınması konusunda bir saatlik zaman kazanacağını kaydeden iş çevreleri, kent merkezinin de kamyon, TIR gibi taşıtlardan kaynaklı trafik yükünden kurtulacağını düşünüyor. Eski teşvikin rüzgarıyla, 1999 yılında yaşanan depremin ardından Düzce, bugün geldiği noktada yeni OSB’ler istiyor. OSB’ler isterken de otobana bağlanmalı diyor. Kentte boş sanayi parseli neredeyse yok denecek kadar az.

Türkiye’nin en genç kenti Düzce, depremin yaralarını sardığı sanayisi için ‘düzen’ istiyor. 5084 sayılı teşvik ile birlikte İstanbul, Ankara, Kocaeli, Bursa arasında yer alan kent çok hızlı yatırım çekmiş ve bu hız Türkiye’nin ilk 1000 şirketi arasına Düzce’den 18 firmanın girmesini sağlamıştı.

Enerji kullanımı yüzde 12 artan kent, Türkiye’nin genel büyümesinin üzerinde gelişme sağladı. Halen kentte 15 sanayi tesisinin inşası sürüyor. Ancak kentteki iki Organize Sanayi Bölgesi (OSB) de dolmuş durumda. 1’inci OSB’de iki parsel boşken 2’nci OSB’de de sadece bir parsel yatırımcısını bekliyor. Kentte Gümüşova’da bir de ıslah OSB kurulması için kollar sıvanmış durumda. İş dünyası temsilcileri Vali Adnan Yılmaz’ın kapısını yeni bölgeye destek vermesi için çalıyor. Böylece yatırımların plansız bir şekilde Yığılca’ya gitmesinin önüne geçilebilmeli. Bu arada kentin ihtisas OSB’leri için 5’inci bölge teşviklerinden yararlanabiliyor. Şu anda sanayi parsellerinin metrekaresi 50 dolar. Ancak sanayinin en büyük sıkıntısı olan otobana çıkış imkanı verilince fiyatın üç kat artarak 150 dolar olacağı söyleniyor. Kent sanayisinin OSB’ler ile büyümesi arzusunun en önemli nedeni de Düzce’nin İstanbul’un su havzası içinde yer alıyor olması. Cumhuriyet tarihinin en büyük ikinci yatırımı Melen Projesi kapsamında bulunan bölge de çok sıkı bir denetim uygulanıyor. Ek yatırımlar gerçekleştirmek isteyen sanayici Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları konusunda bürokrasiye takıldıklarını belirtiyorlar. Sanayi bölgesi olarak tasarlanan yerlerinin bu kapsamda yeniden ele alınması talep ediliyor.

Beyin göçü veren kentte yavaş yavaş bu durum tersine döndüğü gözleniyor. Bunun teşviki için ‘Düzce’yi Seviyorum Projesi’ hayata geçirilecek. Kentin turizm potansiyelinin harekete geçirilmesi için de birtakım projeler gerçekleştirilmesi gerekir. Bölgedeki diğer zirvelerde daha uzun bir süre kar kalınlığını koruduğunu biliyoruz. Karadüz de altı pist kurulabilecek imkan var. 12 göletli ve dört yaylası ile Düzce’nin önemli bir doğa sporu merkezi olacağına inanıyorum. 

Düzce’nin acil çözülmesi gereken sorunları mevcut OSB’lerin otoban yol bağlantılarının ivedilikle hayata geçirilmesi gerek. İSKİ su havzası bağlamında karşılaşılan sorunlar ve maliyet artırıcı etkiler var. OSB’nin geliştirilmesi ve uygun arsa tahsisi imkanı yaratılması, OSB’de yer tahsis edenlerin arsa ve binalarını kullanmadıkları zaman geri alınması koşullarının düzenlenmesi gibi kontrollü bir sanayileşme diyorsak Düzce’de bunun yasa taslaklarını içeren dosyalarımızı hazırlamalıyız. Düzce ölçeğinde bir ortak dil yaratmalı. Kalifiye işçi gücü sorununu çözmeden uzun soluklu gelişim yaratılamıyor.