Dokuma Fabrikası, ‘Ortak Akıl’ ile halka açılacak
Özelleştirilmesi yargı kararıyla durdurulan yarım asırlık Antalya Dokuma Fabrikası’nın geleceğine siyasi parti ve STK’lardan oluşan ‘Ortak Akıl Platformu’ yön verecek. Genel eğilim 488 dönüm arazinin halkın kullanımına açılması yönünde.
FİKRİ CİNOKUR
ANTALYA - Antalya’nın ilk sanayi kuruluşu Antalya Pamuklu Dokuma Sanayi Fabrikası’nın 488 dönümlük arazisinin kaderini STK ve siyasi parti temsilcilerinden oluşan ‘Ortak akıl’ Platformu çizecek.
1961'de dönemin Başbakanı Adnan Menderes’in hizmete açtığı fabrika 2005'te Özelleştirme İdaresi Başkanlığı tarafından 49 yıllığına özelleştirildi. Hollanda sermayeli bir şirketin kullanımına verilen fabrikanın kapanmaması için Antalyalılar günlerce protesto gösterilerinde bulunmuştu. Özelleştirilmenin durdurulması amacıyla açılan dava ise 2012 yılında sonuçlandı ve Dokuma Fabrikası, Kepez Belediyesi’ne devredildi. Ardından Ak Parti’li Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya Pamuklu Dokuma Sanayi Fabrikası alanının kullanımı amacıyla, ‘’Ortak Akıl’’ platformunu oluşturdu. Türkiye’ye örnek gösterilen ‘Ortak Akıl Platformu ilk toplantısını ‘’Dokuma’yı Halka açıyoruz. Hatıralarınıza Dokunmaya Hazır Olun’’ sloganı ile gerçekleşti. Platform’un kurduğu Ortak Akıl Komisyonu Mimarlar Odası (MO), İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) ve Peyzaj Mimarları Odası’ndan (PMO) ikişer, Antalya Ticaret Odası (ATSO), Antalya Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği (AESOB), Antalya Ticaret Borsası (ATB), Akdeniz Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ile Kepez Belediye Meclisi’ndeki siyasi parti gruplarının birer temsilcisinden oluşuyor.
Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Antalya’nın hafızasında önemli yer edinen Dokuma Fabrikası için ilk adımı kentin dinamikleri ile attıklarını belirterek, “ STK ve siyasi parti temsilcilerinden çalışma platformu oluşturduk. Böylece spekülasyonları da önleyeceğiz. Dokuma Fabrikası alanı Antalyalılarındır. Bu girişim Türkiye’ye örnek olacak. Bu alana hiçbir şekilde otel, ticari alan ve AVM yapılmayacaktır’’ diye konuştu. Fabrikadaki atölye binalarını aslına sadık kalarak restore etmeyi planladıklarını, tek bir ağaç, bina ve bitkiye zarar vermeyeceklerini kaydeden Tütüncü, “Herhangi bir şekilde ticari durum söz konusu olmayacak. Sadece restore edilen binalar, kültür ve sanata tahsis edilecek. Fabrikanın depo binaları, resim, heykel atölyesi, sahne sanatları ya da değişik sanatların icra edileceği atölyeler olabilir. Komisyonun yapacağı öneriler ile fabrika binasını değerlendireceğiz. Çalışma grubunun hazırlayacağı raporu, nisan ayı meclis toplantısında okutacağız” şeklinde konuştu.
STK’lar: Türkiye’ye örnek olacak bir girişim
►ATSO Başkanı Çetin Osman Budak: Kepez Belediyesi’nin oluşturduğu platform Türkiye’ye de örnek olacak bir girişim. Antalya için tarihi bir gün. Kentte eksiğimiz diyalogdu. Artık Antalya konuşabiliyor. Hakan Başkanın, diyalogdan yana kişiliği Antalya için bir kazanç.. Dokuma’da kültür ve sanata ağırlık verilmesi, Antalya’yı önemli bir kültür merkezi haline getirme gayretine de katkı verecektir. Antalya için iyi bir örnek, iyi bir başlangıç.
►ATB Başkanı Ali Çandır: Dokuma projesi, ülkemizde çok fazla göremediğimiz bir örnek bir çalışma olacak. Bu projenin fark yaratıcı özellikler taşıması için çalışacağız. Antalya birlikte hareket ederek yönetme alışkanlığına bir adım daha yaklaştı.
►AESOB Başkanı Abdullah Sevimçok: Dokuma, Antalyalıların iştirakiyle kurulmuştu. Birçok Antalyalı Dokuma’nın ortaklarından birisiydi. Dokuma’nın özüne yaraşır bir şekilde, Dokuma yeniden kente kazandırılıyor. Dokuma’ya Antalyalılar karar verecek.
►İMO Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz: Bu alanın ortak akılla Antalya’ya yeniden kazandırılacak olması gerçekten çok önemli. Bu kente bundan sonra yapılacak yatırımların aynı şekilde ortak akılla yapılması hepimizin temennisidir.
►İMO Antalya Şube Başkan Osman Aydın: Mevut bir yapıyı tarihi kimliği ile korumak gerçekten bir dünya projesidir. Dokuma alanında proje uygulama yöntemi Mimarlar Odası’nın bugüne kadar savunduğu şekilde oldu.
►PMO Odası Başkanı Keziban Arıcan: Dokuma alanının şehir merkezinin kuzeyinde, ihtiyaç olan kent parkı şeklinde düzenlenmesi önem arz ediyor. Oda olarak her türlü katkıyı sağlayacağız.
►AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Sadettin Sarı: Dokuma Projesi Antalya’nın kültür alanındaki mekan eksikliğinin giderilmesine önemli katkı sağlayacak.