Doğu Karadeniz'den ihracat yüzde 14.2 azaldı
Rusya'nın uygulanmakta olduğu ithalat yasağının halen devam etmesi nedeniyle bölgede ihracat azaldı.
Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 9 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2 azaldığını bildirdi.
Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den ocak-eylül döneminde 1 milyar 28 milyon 167 bin 134 dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.
Bölgeden geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 198 milyon 19 bin 460 dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 9 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14,2 azaldığını kaydetti.
Gürdoğan, söz konusu dönemdeki ihracatta ürün sıralamasında bir önceki yıla oranla yüzde 6,3 düşüşle 692 milyon 723 bin 777 dolarla fındık ve mamullerinin birinci, yüzde 45 düşüşle 109 milyon 535 bin 828 dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, yüzde 24 düşüşle 84 milyon 325 bin 291 dolarlık ihracatla madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığına işaret etti.
Bölgeden aynı dönemde 113 farklı ülkeye ihracat yapıldığını da belirten Gürdoğan, "En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke, İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Kanada olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya'ya yüzde 90, Gürcistan'a yüzde 16 ve Kanada'ya yüzde 60 artış yaşanmasına rağmen Almanya'ya yüzde 32, Fransa'ya yüzde 3 ve Rusya Federasyonuna yönelik ihracatımızda yüzde 81 düşüş yaşanmıştır." ifadelerini kullandı.
Düşüşte Kurban Bayramı tatili de etkili oldu
Gürdoğan, bölge ihracatında yaşanan düşüşte, Kurban Bayramı tatilinin de etkisinin olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bunun yanında, bölge ihracat hacmi içinde önemli bir yere sahip olan yaş meyve sebze ihracatımızda Rusya Federasyonu tarafından uygulanmakta olan ithalat yasağı uygulamasının halen devam etmesi, ihracatımızda görülen düşüşün bir diğer nedenidir. Dünya emtia fiyatlarında görülen düşüşe bağlı gerek fındık ve gerekse madencilik ürünleri birim ihraç fiyatlarında da yaşanan düşüş yine aynı şekilde ihracatımıza olumsuz bir şekilde yansımıştır. Bunun yanında maalesef her defasında tekrarlayıp durduğumuz, ihracatçılarımızın bürokrasi kademesinde yaşamış oldukları sorunlar ihracatçımızın şevkini kırmaktadır. "
Yaş meyve sebze sektöründe yoğun ihracat döneminin başladığına dikkati çeken Gürdoğan, şunları kaydetti:
"Yaş meyve sebze sektörümüzde yoğun ihracat sezonunun başlaması ile ihracatçılarımız bir an önce Rusya Federasyonu'nun uygulamış olduğu yasaklama kararının kaldırılmasını beklemekte ve konunun en üst düzeyde ele alınarak bir an önce çözüme kavuşturulması talep edilmektedir. Konunun en üst düzeyde ele alınarak bir an önce çözüme kavuşturulması talep edilmektedir. Bu ay içinde Ankara'da yapılacak olan Türkiye-Rusya Karma Ekonomik Toplantısı'nda konunun ele alınarak çözüme kavuşturulacağını ummaktayız."