Değirmen makinecileri birleşiyor ihalelere 'ortaklaşa' girecekler
Türkiye çapında 180 civarında firmanın faaliyet gösterdiği değirmen makineleri sektörü dernek çatısı altında birleşiyor. Ankara merkezli dernek, üyeleriyle büyük ihalelere girmeyi, Uzakdoğu, Amerika pazarlarında daha aktif olmayı hedefliyor.
M. TEKİN ÇİÇEK
GAZİANTEP - Türkiye'de faaliyet gösteren değirmen makinesi üreticileri dernekleşme yolunda ilk adımlarını attı.
DÜNYA'ya özel açıklamalarda bulunan Günmak Makina İşletme Müdürü ve kurulacak olan derneğin geçici yönetim kurulu üyesi Nazmi Yıldız, yaklaşık olarak 2 yıla yakın süre dernekleşme için toplantılar yaptıklarını belirterek, "İhracata önemli katkılar sunmasına rağmen maalesef değirmen makinecilerinin derneği şu ana kadar kurulmadı. Bu sebeple yola çıktık ve derneğimizi kurmak için ilk adımları attık. Dünyanın her tarafında söz sahibi olmak istiyoruz" dedi.
Makine sanayii ile ilgili birçok dernek olmasına rağmen değirmen makinaları ve yan sanayi ile ilgili bir dernek olmamasının kabul edilebilir bir durum olmadığına işaret eden Yıldız, "Türkiye'de bizim sektörde yaklaşık 180 firma var. Eğer biz birleşirsek Avrupa'nın dev firmalarını geçebilecek kapasiteye ulaşırız. Yaptığımız görüşmelerde ilk etapta 60-70 firma derneğe katılacağını beyan etti. Dernek kurulduktan sonra bu sayının daha da artacağına inanıyoruz. Çünkü firmalar açısından dernekle birlikte hareket etmenin büyük avantajı var. Dernek kurulduktan sonra eğitim faaliyetlerimiz, organizasyonlarımız olacak. Ayrıca yurtdışında da fuarlar düzenlemeyi düşünüyoruz. Dernek olarak güç birliği yaparak büyük ihaleler almayı hedefliyoruz" diye konuştu.
Derneğin merkezinin Ankara olacağının bilgisini veren Nazmi Yıldız, derneğin geçici yönetim kurulu başkanlığını Ankara'dan Zeki Demirtaşoğlu'nun yapacağını ve üyelerinin de kendisi ile beraber Konya'dan Mehmet Dikkaya, Bekir Yeğen, Çorum'dan Gökşin Kaşıkçı ve Ali Dost Cemil Gazel Gaziantep'ten Eray Tan, Orhan Özdemir, olacağını söyledi.
"Almanya'nın geçen yılki makine ihracat rakamı 1 trilyon dolar" diyen Yıldız, "Değirmenciler olarak Avrupa standartlarını yakalamış olan bir gücüz. Avrupa standartında ürün yapabilen firmalarız. Türk makine sanayicileri var iken Avrupa'dan makine almak için bir sebep yok. Biz Türkiye değirmen makinecileri olarak dünya piyasasında biz söz sahibi olmak istiyoruz. Çünkü bizim ürettiğimiz makinelerin kalitesi ve verimi oldukça yüksek servis ve yedek parçalarımız çok daha ucuza sağlanmaktadır" ifadelerini kullandı.
Dernekleşmekteki en büyük amaçlarının dış pazarlara açılırken güç birliği yapmak ve sektörel sorunlara çözüm bulmak olduğunu aktaran Yıldız şunları söyledi: "Bu dernek aracılığıyla açılamadığımız pazarlara açılmayı düşünüyoruz. Uzakdoğu, Amerika ve Kanada pazarlarında çok daha aktif olmak istiyoruz. Bunun için uluslararası fuar panel iş gezisi yerinde incelemeler yaparak tanıtım çalışmalarına ağırlık vermek istiyoruz."
TÜYAP Fuarcılık ile anlaştık
Sektör olarak iki yıl ara ile fuar yaptıklarını hatırlatan Nazmi Yıldız, "Son dönemde dernekleşme ile birlikte farklı bir açılım ve düşünce tarzı geliştirilmesinden hareketle TÜYAP Fuarcılık ile anlaştık.
Bu anlaşma gereği ilk fuarımızı 25-28 Nisan 2018 yılında İstanbul TÜYAP'da yapacağız. Bu fuar sadece değirmen makinecilerini değil, aynı zamanda yan sanayicilerimizi de kapsayacak. Türkiye'deki tüm değirmen makinecileri ve yan sanayi olarak fuara katılımın yanı sıra dünyada kendi dalında en büyük makine firmalarının da katılımı ve dünyada potansiyel ülkelerin ticaret ve sanayi odaları, dernekleri, ticari kurumları ile irtibata geçilerek davet edilecek olmalarıyla uluslararası büyük bir organizasyon konseptinde olması için elimizden geldiğince geniş çaplı çalışmalar yürütmekteyiz" dedi.
SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU 'ÇIRAK'
Değirmen makinecileri derneğinin geçici yönetim kurulu üyesi Nazmi Yıldız, sektörün en önemli sorununun çırak bulunamaması ve dolayısı ile sektör için gerekli eğitimli tecrübeli personelin yetiştirilememesi olduğunu belirterek, “Sadece çıraklık eğitim merkezinden öğrenciler alarak yetiştiriyoruz. Çıraklık eğitim merkezinden aldığımız öğrenciler haftanın 1-2 günü okula gidip teorik eğitim alıyorlar, kalan günlerde atölyede pratik eğitim alarak 25-30 yıllık ustalarımızdan iş tecrübesi kazanmaya çalışıyorlar. Bu şekilde kendi elemanlarımızı yetiştiriyoruz. Çıraklık eğitim merkezinin yanı sıra sanat okulları ve meslek liselerinin desteklenmesi sanayi ile işbirliğine gidilmesi eğitim kurumlarındaki gençlerimizin sanayiye kazandırılmasına ihtiyaç vardır. Bu boşluğun doldurulması ara eleman sorununun çözülmesine yardımcı olacaktır” şeklinde konuştu.