Çukurova'ya Tasarım Mükemmeliyet Merkezi kurulacak
Kurulacak merkez ile birçok sektörü içine alabilen ve farklı tasarımlar gerçekleştirebilecek bir birim oluşturulması planlanıyor.
MELTEM AHATOĞLU
MERSİN - Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından Adana ve Mersin'de yer alan firmaların katma değeri yüksek ürünler üretebilmesi ve markalaşmanın sağlanabilmesi amacıyla Adana'da bir "Tasarım Mükemmeliyet Merkezi" kurulacak. Merkez ile birçok sektörü içine alabilen ve farklı tasarımlar gerçekleştirebilecek bir birim oluşturulması planlanıyor.
Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayri Uğur, sektörün ülke ekonomisinin ve dış ticaretinin hep önde gelen sektörlerinden biri olduğunu belirterek, "Sektör 1980'lerin başından itibaren 2005 yılı sonuna kadar ihracatta hep lider konumda yer aldı. Dünya ticaretinde ve rekabetinde büyük dönüşümlerin yaşandığı, kotaların kaldırıldığı, rekabete Çin gibi tüm sektörleri etkileyen büyük oyuncuların pazara girdiği 2000'li yıllarda da yarışı bırakmayan sektörümüz 2005 yılından bu yana Türkiye'nin en büyük ihracatçı sektörlerinden biri" dedi.
Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından açıklanan verilere göre, 2016 yılının Ocak-Aralık döneminde Türkiye'nin hazır giyim ve konfeksiyon ihracatının 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 0,1'lik artış ile 17 milyar dolar olduğunu anlatan Uğur, "Sektörümüz 2016 Ocak-Aralık döneminde yüzde 11,9'luk payı ile otomotiv sektöründen sonra en fazla ihracat yapan sektör konumunda" dedi. Pazarı artırma yönünde gerçekleştirilen çalışmaların devam ettiğini anlatan Hayri Uğur, "Bunun yanı sıra ilave kapasite planlaması yapılması, yatırım teşvik sistemi kapsamında 5. ve 6. bölgede yapılacak yatırımlar sektörümüzdeki ivmeyi daha üst seviyelere taşıyacaktır. 2016 yılında sektörümüzde miktar bazında yüzde 4'lük bir artış yaşanmasına rağmen ihracat tutarında yüzde 0,1'lik bir artış yaşanmıştır. Bunun en önemli nedenlerinden biri kurlarda yaşanan iniş ve çıkışlardır" dedi.
"2023 yılı için 60 milyar dolarlık ihracat hedefimiz var"
2023 yılı için konulan 500 milyar dolarlık ihracat hedefinde en büyük paylardan birinin de 60 milyar dolarlık ihracat hedefiyle Hazır Giyim ve Konfeksiyon sektörüne düştüğünü vurgulayan Hayrı Uğur, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu hedefe ulaşmadaki en önemli unsurlar markalaşma, inovasyon ve Ar-Ge. Sektörümüz markalaşma konusunda en müsait altyapıya sahip sektörlerden biri. Ülkemizde üretilen konfeksiyon ürünleri yurtdışında bilinen ve aranan markalar olma yolunda hızla ilerliyor. Kilogram başına 24 dolar olan ihracat rakamımızı önümüzdeki 10 yıl içinde ikiye katlayarak 50 dolara ulaştırmayı planlıyoruz."
Ekonomi Bakanlığı'nın destek paketi olan "Tasarım ve Ürün Geliştirme Projeleri" ile ihracatçıların moda, endüstriyel tasarım ve inovasyon kapasitelerinin artırılması ve ihracata dönük katma değeri yüksek ürün üretilmesi sağlanacağını savunan Uğur, "Bu konuda bölgemizde örnek projeler oluşturulmaya başlandı, konu ile ilgili üyelerimiz bilgilendirildi. Bunun yanı sıra Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği ve Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği tarafından Adana ve Mersin'de yer alan firmaların katma değeri yüksek ürünler üretebilmesi ve markalaşmanın sağlanabilmesi amacıyla Adana'da bir Tasarım Mükemmeliyet Merkezi kurularak birçok sektörü içine alabilen ve farklı tasarımlar gerçekleştirebilecek bir birim oluşturulması planlanıyor" diye konuştu.
Hedef pazarlar için sektörel ticaret heyetleri
Hedef pazarlarla ilgili de bilgi veren Uğur, Birlik olarak potansiyel pazarlar ve firmalar bulmak ve bu hususlar hakkında üyeleri bilgilendirmek amacıyla 2016 yılında İtalya'da düzenlenen Pitti Uomo, Modaprima ile İstanbul'da düzenlenen 25. Uluslararası Konfeksiyon Makineleri, Nakış Makineleri Ve Makine Yan Sanayileri Fuar'larına yönelik ve hazır giyim ve konfeksiyon potansiyelinin incelenmesi ve yatırım olanaklarının araştırılması amacıyla Arnavutluk'a yönelik inceleme heyetleri düzenlendiğini söyledi. 2017 yılında da bu fuar ziyaretlerine devam etmeyi ve potansiyel pazarlara yönelik daha büyük katılımlı Sektörel Ticaret Heyet'leri düzenlemeyi planladıklarını anlatan Uğur, "Gelebilecek talepler doğrultusunda ise belirlenecek fuarlara yönelik Birliğimiz aracılığıyla Milli Katılımlı Fuar Organizasyonları gerçekleştirmek de önceliklerimiz arasında yer almaktadır" dedi.