Çevre sorunlarına karşı ıslah OSB

Tekirdağ'da sanayiden kaynaklı çevre sorunları yeni düzenlenecek OSB'ler ile çözüme kavuşuyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEKİRDAĞ - Tekirdağ, sahip olduğu organize sanayi bölgesi (OSB), Avrupa Serbest Bölgesi (ASB) ve OSB olma yolunda hızla ilerleyen yedi adet ıslah OSB’si ve verimli tarım arazileri ile Türkiye ekonomisine ülke ortalamasının üstünde katkı sağlıyor. Kent, yer altı ve yer üstü su rezervi, gaz ve kömür yatakları, ekonominin kalbi olan İstanbul’a yakınlığı, hava, deniz ve demiryolu ulaşımı ile Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı olarak ulusal ve uluslararası yatırımcı için cazip bir bölge.

OSB’leri ve Avrupa Serbest Bölgesi ile tam bir sanayi şehri olan Tekirdağ, sosyoekonomik gelişmişlik açısından Türkiye’nin yedinci sırasında yer alıyor. İlde sanayi kuruluşları ağırlıklı olarak Çorlu ve Çerkezköy ilçelerinde bulunuyor. Sektörel ağırlıkta tekstil başı çekiyor, onu deri, gıda, makine-metal eşya, tarım ve enerji sektörleri izliyor. İlden tekstil, demir, şarap ve ayçiçek yağı gibi ürünler ihraç ediliyor. Tekirdağ’ın 2012 yılı ihracat rakamı 700 milyon dolar civarında. Bölgede 20 milyar dolarlık üretim yapılmasına karşın ihracat rakamının sadece 700 milyon dolar olmasının nedeni ise bölgede gerçekleştirilen üretimin ihracat kaydının İstanbul’dan yapılması olarak açıklanıyor.

Üretimin ihracat kayıtlarının Tekirdağ’da yapılması halinde bölgenin ülke genelinde ilk altı şehir arasına gireceği tahmin ediliyor. Bunun yolu da Tekirdağ limanının faaliyete geçmesi olarak gösteriliyor. Tekirdağ’da inşası devam eden Asyaport Limanı hizmete açıldığı zaman Tekirdağ, Çorlu, Çerkezköy bölgesinde üretimini yapan firmaların, İstanbul’a gitmeden direkt Tekirdağ’dan malını dünyaya taşıyabileceği, kentin böylece ihracatta hak ettiği rakamlara ulaşabileceği belirtiliyor.
Islah OSB’ler, daha sonra OSB’ye dönüştürülecek.

Tekirdağ’ın en önemli sorunlarından birisi çevre. 6 Mayıs 2011 yılında oluşturulan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile çevre ve Ergene’nin temizlenmesi konusunda bir adım atılmış oldu. 1973 yılında Çerkezköy OSB’nin kurulması ile beraber bölge, İstanbul’a ve Doğu Avrupa’ya yakın olması nedeni ile hızla sanayi bölgesi olmuştur. Ancak, Çerkezköy OSB ve Çorlu Deri OSB dışındaki sanayi yapılaşmasının dağınık ve kuralsız olması, çevre sorunlarını da beraberinde getirdi. Ergene Havzası Koruma Eylem Planı ile dağınık şekilde oluşmuş sanayi tesislerine çeki düzen verilmesi adımı atılırken, Ergene 1 Islah OSB, Ergene 2 Islah OSB, Veliköy Islah OSB, Velimeşe Islah OSB, Muratlı Islah OSB, Karaağaç Islah OSB ve Türk Gücü Islah OSB olmak üzere bölgede yedi adet ıslah OSB bölgesi oluşturuldu. Bu ıslah OSB’lerle, çarpık ve dağınık olarak oluşan sanayinin kümeleştirilip bir araya toplanması planlanıyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın imzası ile geçen günlerde yayımlanan genelgede, Ergene Havzası’nda gerçekleşen plansız sanayileşme ve şehirleşme yüzünden havzanın yüzey ve yeraltı sularının kalitesinin aşırı derecede bozulduğu belirtilerek, havzanın kurtarılması ve su kalitesinin artırılması için alınacak önlemler sıralandı. Resmi Gazete’de yayımlanan 15 maddelik genelgeye göre, bölgede Islah OSB’lerin kuruluş çalışmaları hızlandırılacak. Nüfusu 10 binin üzerindeki belediyelerde atıksu arıtma tesisleri Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kurulacak. Bunun altındaki yerlerde ise tesisler İlbank’ın projesi ile hayata geçirilecek. Genelgeye göre yeni sanayi alanları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın uygun görüşü alınmadan açılamayacak. OSB’lerde kurulması mümkün olan tesislerin öncelikle mevcut ve planlı OSB’lere yönlendirilmesi için plan şartları ve uygulama alanları belirlenecek. Sanayide daha az su, daha az enerji ve daha az kirletici hammadde kullanılan üretim süreçlerine geçiş çalışmaları Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından özendirilecek. Havza Çevre Düzeni Planı ve diğer planların, su kalitesini düşüren ve yüksek oranda çevreyi kirleten nitelikte yeni tesis kurulmasına izin verilmeyecek. Ergene Havzası’nda çevre düzeni planlarında talep edilen değişiklikler için öncelikle koordinatör kurum olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın görüşü alınacak. Katı atık belediye birlikleri, belediyeler ve sanayiciler tarafından, çevre ve insan sağlığının korunması için katı ve tehlikeli atıkların bertarafına ilişkin görev ve sorumluluklarının yerine getirilmesine özen gösterilecek. Zirai kaynaklı kirliliğin kontrolü, bitki koruma ürünü ve gübre bayilerinin denetlenmesi, iyi tarım uygulamaları ve bu maksatla çiftçilerin eğitim ve bilinçlendirilmesi, tarım dışı kullanım için izin verilen yerlerde ‘Toprak Koruma Projeleri’nin denetimi çalışmaları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nca yürütülecek. Yer altı suyu çekiminin kontrol altına alınması için yer altı kuyularına ölçüm cihazı takılması çalışmalarına hız verilecek. Yer altı suyu seviyesindeki azalmanın önüne geçilmesi ve içme kullanma ve sulama ihtiyacının karşılanması için havzadaki baraj ve göletlerde sulama tesislerinin inşaat çalışmaları DSİ tarafından hızlandırılacak .

 Genelgede de bildirildiği gibi bundan böyle bu oluşturulan ıslah OSB’ler ve OSB bölgeleri dışında sanayi tesisi kurulmasına izin verilmeyecek. Islah OSB’ler, süreç içinde OSB’ye dönüştürülecek. Islah OSB’lerin OSB olması ile birlikte Ergene Havzası’nı Koruma Eylem Planı’nın çok önemli bir parçası tamamlanacak. Sanayicilerin üzerindeki yükü hafifletmesi beklenen Islah OSB’lerin hali hazırda yönetimleri ve ortak arıtma tesisleri oluşturulmuş durumda. Altyapı hizmetleri de tamamlanma aşamasına geldi. Bunlar tamamlandığında kendi doğal çevresini koruyan sanayi dönemi başlamış, Ergene de kurtulmuş olacak.

Sanayinin yanı sıra bir tarım bölgesi olan kent, verimli tarım arazileri ve hayvancılığı ile Türkiye’nin önemli ihtiyaçlarını karşılıyor. 2011 yılında oluşturulan Ergene Havzası Koruma Eylem Planı çerçevesinde tarım arazileri de kurtulmuş olacak. Islah OSB’ler ile sanayileşme bir düzene oturacak, sanayi güçlenirken tarım ve hayvancılıktan vazgeçmek zorunda kalınmayacak.