Çevik: Küresel bir güç olacağız
Türkiye'nin enerjide koridor ülke olduğunu söyleyen KTB Başkanı "Çevik, Bölgesel bir güç olan Türkiye, gıda güvenliği ile küresel bir güç de olacaktır" dedi.
HALİL YILMAZER
KONYA - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Pazarlama Daire Başkanlığınca düzenlenen 'Çiftçi Örgütlerinin Pazarlama Kaliteleri ve Lisanslı Depoculuk' konulu çalıştay Konya Ticaret Borsası'nda yapıldı.
Tarımsal amaçlı üretim yapan üretici ve kooperatiflerin, ürettikleri ürünlerini pazarlarda tanıtma, pazarlama ve yeni pazarlara açılma şanslarını artırabilmek amacıyla yapılan toplantında Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik açıklamalarda bulundu.
Tarımsal ticaretin kalitesinin artırılması ve geliştirilmesinin tarımsal üretime değer katacağını ifade eden KTB Başkanı Hüseyin Çevik, çalışmalarını bunu ön plana alarak yaptıklarının altını çizdi. Çevik, "Dünyadaki tarımsal ürün ihracat pazarında ilk üç sıra ABD, Hollanda ve Almanya'dır. Bu sıralamanın 26'ncı basamağında olan Türkiye, işletme başına düşen tarımsal katma değerde ise, listenin oldukça gerisindedir. Avrupa ile Gümrük Birliği'ne girdik. Böylece sanayimiz değişti, küresel sisteme entegre oldu. Ama tarımda ve tarımsal ticarette aynı gelişmeyi yakalayamadık. Tarım sektörü de aynen sanayi sektörü gibi, rekabete kendisini hazırlamak zorundadır. Bunun için yeni politikaların geliştirilmesi, tarım sektöründe köklü dönüşümlerin yapılması kaçınılmazdır. Enerjide koridor ülke olan Türkiye, uluslararası tarım ürünleri ticaretinde de koridor ülke olmalıdır. Bölgesel bir güç olan Türkiye, gıda güvenliği ile küresel bir güç de olacaktır. Türkiye bulunduğu coğrafya ve tarım potansiyeli ile önemli bir ülkedir. Bunun tarımsal ticaret ile taçlandırılması gerekir" dedi.
Projeler Türk tarımına değer katacak
Konya Ticaret Borsası'nın tarımsal ticaretin kilometre taşlarından olan, Türkiye'nin ilk elektronik satış salonunu tarımın hizmete sunduğunu söyleyen Çevik, 180 bin ton kapasiteli lisanslı depoculuk yatırımı ve beraberinde Borsa Konya Tarımsal Ürün Emtia İhtisas Piyasaları ile tarımsal ticarete derinlik kazandırdığını, laboratuvar ve sertifikasyon işlemlerinin daha hızlı ve sağlıklı bir şekilde yapıldığını belirterek, kurulacak olan 'Tohum ve Gen Teknolojileri Vadisi' ile sadece bölgeye değil Türk tarımına değer katacaklarını belirtti.
Devlet yüzde 75'ini karşılayacak
Bakanlar Kurulu'nda alınan son kararla birlikte lisanslı depo teşviklerin daha da artırılacak olmasının tarım sektörün gelişmesi açısından son derece olumlu bir adım olduğunu belirten Çevik, "Alınan son kararla birlikte kira ve depo yapım desteğini daha da artacak, yapım aşamasındaki 5 milyonluk sermaye 10 milyona çıkarılacak. Ton başına yaklaşık 25 TL nakliye desteğinin yanı sıra, küçük kooperatiflerin depolama maliyetleri devlet tarafından karşılanacak. Devlet kira bedelinin yüzde 50'sini karşılıyordu, şimdi yüzde 75'ini karşılayacak ve 5'nci bölge teşviklerinden yararlandırılacak. Elektronik senetlerin bankalara teminat gösterilerek kredi çekilmesi halinde oluşacak faizin yarısını karşılayacak olan devlet, laboratuvar ücretlerini de karşılayacak" şeklinde konuştu.