'Bursa'nın %70'i yıkılıp yeniden planlanmalı'
Bursalı müteahhitler, Bursa'nın kentsel dönüşüme en fazla ihtiyaç duyan illerin başında geldiğini belirterek, bin 70 mahallede 3 milyona yaklaşan nüfusun yaşadığı kentte yeniden planlanması gereken alanın yüzde 70 civarında olduğunu ifade etti.
ESRA ÖZARFAT
BURSA - İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İşadamları Derneği (İMSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Gökçadır, Bursa'nın neredeyse yüzde 70'inin yeniden planlanması ve kentsel dönüşüm kapsamına alınması gerektiğini belirterek, "Çok fazla miktarda plansız alan ve denetimsiz yapı var. Önce bu alanların planlanması gerekiyor. Ancak o zaman çok büyük kentsel dönüşüm projelerinden bahsedebiliriz. Şu anda yapılanlar sadece planlı alanlarda bina değişimi. Cazibe merkezlerinde yapılan değişimler. Eski binalar yıkılıp yerine yenileri yapılıyor. Şu anda yapılan çok köklü bir kentsel dönüşüm değil" diye konuştu.
0,50 emsal artışı önemli adım
Yapıların ve değerlerin tespiti ile vatandaşlarla anlaşma kısmının kentsel dönüşüm süreçlerinde acilen çözüm getirilmesi gereken konular olduğunu vurgulayan Adil Gökçadır, "Kentsel dönüşüm yasasıyla ilgili 'hayat kurtarma' ve sosyal boyut çerçevesinde bakılarak düzenleme yapılamalı. Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin verdiği 0,50 emsal artışı önemli bir adım" dedi.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki 6306 sayılı Kanun'un Uygulama Yönetmeliği'nde yapılan değişiklikleri değerlendiren İMSİAD Başkanı Gökçadır, yönetmeliğin önemli bir adım olduğunu ancak topyekun bir kentsel dönüşüm hareketi için yeterli olmadığını savundu. Yapılan düzenleme ile yetkilerin büyükşehirlere devredildiğine işaret eden Gökçadır, "Bu büyük bir kolaylık. İşlerimizi artık büyükşehir belediyesinde halledebileceğiz. Ama tabii kentsel dönüşümün hız kazanması ya da aktivitesinin artması sadece bununla çok mümkün değil. Hala yapılması gerekenler var" dedi.
Belediyeler kentsel dönüşüme hız verdi
BÜYÜKŞEHİR 20'NİN ÜZERİNDE SİTEYE ONAY VERDİ
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentsel dönüşümü hızlandırmak için aldıkları 0,50 emsal artışı kararının kentte ayrı bir sinerji ve hareket yarattığını belirterek, "20'nin üzerinde site başvuruda bulunarak belediyemizden onay aldı. Mahalle ve site sakinleri bir araya gelip, yaptırdıkları projelerde yeşil alanı artırdıkları ve otopark sorununu çözdükleri takdirde 0.50 emsal artışını veriyoruz. Bu dönüşüm için büyük bir fırsat. Bursa'da 1070 mahalle var ve bunların önemli bölümü dönüşmeyi istiyor. On binlerce binanın yıkılıp yenilenmesi lazım. Depremin ne zaman geleceği belli değil. Hep birlikte tedbirimizi almalıyız. Hem bakanlığın hem de şehirlerin hedefleri doğrultusunda hızlı bir dönüşüm sürecek" dedi.
YILDIRIM, ÇARPIK KENTLEŞMEYE SAVAŞ AÇTI
700 bini aşkın nüfusuyla çarpık kentleşmenin en yoğun olduğu Yıldırım ilçesinde belediye bünyesinde kurulan Yeşil Yıldırım şirketi aracılığıyla müteahhitler ve vatandaşlar arasında uzlaşma sağlandı. İlçenin büyük bölümünü kentsel dönüşüm kapsamına alan belediye Teferrüç, Piremir, Yediselviler, Sıracevizler, Vatan, Beyazıt, 152 Evler, Ortabağlar, Güllük, Mimarsinan, Esenevler, Yiğitler, Şükraniye, Ertuğrulgazi, Kaplıkaya, Değirmenönü, Karapınar, Arabayatağı, Ulus, Mevlana, Hacivat, Yavuzselim ve Çınarönü mahallelerinde hayata geçireceği dönüşümle ilçenin çehresini değiştirmeyi hedefliyor.
OSMANGAZİ'DE 10 BÖLGE DAHA DÖNÜŞÜME GİRECEK
Osmangazi Belediyesi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte, toplam 42 hektar alanda 4 kısım olarak planladığı Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi'nde 3'üncü kısmın yapımına başladı. Proje kapsamında 153 bin 170 metrekarelik alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Osmangazi Belediyesi tarafından kamulaştırıldı. 2017 yılı Şubat, Ağustos ve Ekim aylarında etap etap teslim edilecek proje için ödenen kamulaştırma bedeli 130.8 milyon lira oldu. Proje tamamlandığında toplam 2 bin 177 konut ve 192 ticari alan yer alacak. Belediye, ilçenin 10 farklı bölgesinde daha kentsel dönüşüm alanı belirledi.