Bursa’nın 2050 yılına kadar içme suyu sorunu olmayacak
Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, Bursa’daki yatırımlarıyla ilgili bilgi verdi. Genel Müdürlükten yapılan açıklamada su yapılarının artmasıyla bölgedeki tarımsal faaliyetlerin geliştiği, ayrıca Bursa'nın 2050 yılına kadar içme suyu sıkıntısı yaşamayacağı kaydedildi.
BURSA (DÜNYA) – DSİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan yazılı açıklamada tarım alanlarında gerçekleştirilen projeler doğrultusunda gelişen tarım sektörünün diğer sektörlerin de itici sektörü olduğu kaydedildi.
Bursa’nın içme suyu problemini çözmek için dev barajlar inşa ettiklerini ifade eden DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, “İnşa ettiğimiz Nilüfer ve Çınarcık Barajlarından yıllık toplam 205 milyon metreküp içme suyu şehre iletilecek olup, şu anda Nilüfer Barajı’ndan, Bursa şehir merkezine yıllık 60 milyon metreküp içme suyu sağlıyoruz. Böylece Bursa’mızın 2050 yılına kadar içme suyu problemini ortadan kaldırdık” dedi.
16 yılda 20 baraj ve 15 gölet inşa edildi
Bursa ilinde son 16 yılda 20 baraj ve 15 gölet inşa ederek toplam 494 milyon metreküp su biriktirme hacmine ulaştıklarını açıklayan Genel Müdür Aydın, sulamadan, içme suyu teminine, enerji üretiminden taşkın korumaya kadar barajlardan yararlanıldığını duyurdu. 9 baraj ve 2 göletin inşaat çalışmalarının devam ettiğini belirten Mevlüt Aydın, “İnşa ettiğimiz barajlardan Gemlik Büyükkumla Barajıyla, Gemlik Körfezi’ndeki yerleşim yerlerine içme, kullanma ve sanayi suyu temin edeceğiz. İznik’in hasretle beklediği İznik Barajı ile İznik ilçe merkezinin içme suyu ihtiyacı karşılanacak olup baraj ile ayrıca terfi ile sulanan 61 bin dekar arazi cazibeli olarak sulanacak ve enerji masraflarından tasarruf edilecektir” diye konuştu.
Çiftçilere yıllık 537 milyon TL zirai gelir artışı
Son 16 yılda inşa edilen sulama projeleri ile 533 bin 960 dekar zirai arazinin sulamaya açıldığına da işaret eden Aydın, sulu tarım ile birlikte Bursalı çiftçilere yıllık 537 milyon TL zirai gelir artışı sağladıklarını dile getirdi. Aydın, sulanan bu alanların haricinde sulama şebekesi inşaatları devam eden tesislerle 36 bin 20 dekar arazinin de sulanacağına dikkat çekti. Mevlüt Aydın, inşa edilen 16 adet taşkın koruma tesisi ile 12 meskûn mahal ve 47 bin 153 dekar arazinin taşkın zararlarından korunduğunu vurgulayarak, 4 adet taşkın koruma tesisinde de çalışmaların devam ettiğini söyledi.