Bursa, OSB sayısını 23’e çıkaracak
Türkiye’de organize sanayi bölgelerinin kurulmasına öncülük eden Bursa’da mevcut 14 OSB’ye eklenecek yeni bölgelerle OSB sayısı 23 olacak. Islah çalışması tescil edilen 4 bölge bulunurken, çalışmaları devam eden 3 ıslah sanayi bölgesi bulunuyor. İki bölge ise yeni kurulacak.
ESRA ÖZARFAT
BURSA - Bursa’da başvurusu yapılan 2 yeni ihtisas bölgesi ile mevcut OSB sayısı 23’e çıkıyor. Kent halen 4 bin 388 hektarlık alanda tüzel kişilik kazanmış toplam 14 OSB’ye ev sahipliği yapıyor. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü kayıtlarına göre bölgelerin toplam parsel sayısı 2 bin 142, faal tesis sayısı ise bin 652. Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Latif Deniz, OSB’lerdeki doluluk oranını yüzde 86 olarak açıkladı. Toplam istihdamın 154 bini aştığını belirten Deniz, Bursa’da kurulu olan OSB’lerin çevre hassasiyetlerine vurgu yaparak 14 OSB’nin 11’inde arıtma tesisi bulunduğunu ifade etti.
OSB’lerin toplam ihracatının 11 milyar dolar olduğunu dile getiren Latif Deniz, “İlde yer alan 14 OSB’de bin 547 firma faaliyet gösterirken, 583 firma ile ilk sırayı tekstil sektörü alıyor. İkinci sırada 203 firma ile otomotiv ve yan sanayi bulunuyor. Tekstil firmalarının büyük çoğunluğu Demirtaş OSB’de yer alırken, otomotiv ve yan sanayi firmaları ise daha çok Nilüfer OSB’de üretim yapıyor. OSB’lerdeki istihdamı da tekstil sektörü sırtlıyor. Bursa’da ayrıca ıslah kapsamına alınan OSB’ler de etkin. 2016 itibariyle Kayapa, Akçalar, İnegöl-Yenice ve Barakfakih sanayi bölgeleri ıslah OSB olarak tüzel kişilik kazanırken, Çalı, İnegöl-Cerrah ve Nilüfer Başköy sanayi bölgelerinin de tescil çalışmaları halen devam ediyor. Öte yandan Bursa’da iki yeni OSB kurulması için de çalışmalar yürütülüyor. Bunlardan biri Orhaneli Maden İhtisas OSB, diğeri ise Orhangazi ilçesinde kurulması planlanan Gıda İhtisas OSB” dedi.
Dağ yöresine Maden İhtisas
OSB Deniz, sanayi işletmelerinin yüzde 42’sinin yer aldığı Marmara Bölgesi’nin sürükleyici illerinden olan Bursa’nın 2016 yılsonu itibarıyla 102 milyar 471 milyon 485 bin TL ile iller arası ticarette ilk sırada yer aldığına vurgu yaptı.
Yaklaşık 175 hektar alanda Maden Mermer Üreticileri ve Sanayicileri İş Adamları Derneği tarafından kurulması planlanan Orhaneli Maden İhtisas OSB için bugüne kadar 52 firma başvuruda bulundu. 45.8 milyon lira yatırımla kurulması planlanan bölgenin en önemli özelliği maden yataklarına yakın olması. Ayrıca Bursa’da işlenmiş ürünün satışı için gerekli altyapı da bulunuyor. Orhaneli bölgesinde; özellikle krom, linyit, manyezit, asbest, dolomit, mermer, talk, kalsit, feldspat, siyenit, kireç taşı, olivin, demir içeren maden yatakları yoğun olarak bulunuyor. OSB’nin 2022’de faaliyete girmesi bekleniyor.
Orhangazi’ye Gıda İhtisas OSB
Orhangazi-Yalova Yolu üzerinde 95.29 hektar alanda kurulması planlanan Gıda İhtisas OSB de zeytin, zeytinyağı, turşu, konserve, salça, gıda paketleme gibi alanlarda faaliyet gösteren üreticileri bir çatı altında toplayacak. Bugüne kadar yatırımcı formu dolduran firma sayısı 45. Orhangazi Ticaret ve Sanayi Odası, Orhangazi Kaymakamlığı ve Orhangazi Belediyesi tarafından sürdürülen çalışmalarla zeytin ve turşu üretiminde Türkiye genelinde önemli bir yere sahip olan ilçede kayıt dışı ve merdiven altı tesislerin modern ve planlı bir yapılanmaya taşınması hedefleniyor.