Bursa OSB, projelerini 2014'te tamamlıyor

Bursa OSB, 2014 yılı Ekim ayına kadar su temini ve kalitesinin artırılması, elektrik dağıtım şebekesinin yer altına alınması projelerini tamamlamayı hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - Bursa OSB’nin gelecek dönem önemli projeleri arasında ileri arıtma tesisini kurarak, su kullanımında yüzde 80 tasarruf sağlamanın yer aldığını kaydeden Bursa OSB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Uğur, “Kongre sürecinde bizim söz verdiğimiz üç projemiz var. Bunlar; su temini ve kalitesinin artırılması, elektrik dağıtım şebekesinin yer altına alınması ve sosyal tesis inşaatı. Üzerinde çok durduğumuz proje su ile ilgili” diye konuştu. Bölgede gerek enerji santralleri gerekse tekstil firmaları kaynaklı su talebinin her geçen gün arttığını vurgulayan Uğur, suyun temininde ve kalitesinde bazı sıkıntılar olduğundan bahsetti. Şu anda su arzı ve talebinin başa baş gittiğinin altını çizen Uğur, gelecekte arz-talep dengesini kaybetmemek için şimdiden önlem almaya çalıştıklarına işaret etti. İleri arıtma tesisi yatırımının bu yılki iş planları arasında yer aldığını belirten Uğur, su üretim tesisi revizyonu için bütçeye 3.5 milyon TL’lik bir ödenek koyduklarını hatırlattı. 

Sosyal tesis hizmete girdi

Enerji nakil hatlarının yer altına alınmasının ise ikinci öncelikleri olduğunu dile getiren Ali Uğur, bölgede 1’inci, 2’nci ve 3’üncü Tevsi bölgelerinde havai hatları yer altına almayı planladıklarını söyledi. Böylece daha çağdaş, daha az kayıp-kaçağı olan bir dağıtım şebekesi kuracaklarını anlatan Uğur, “Tabii bunu yaparken 1992’den beri faal olan SCADA sistemimiz ile daha entegre bir yapıya sahip olacağız. Üçüncü sözümüz olan sosyal tesis inşaatımızı ise tamamladık ve sanayicilerin hizmetine sunduk. Bizim görev süremiz 2014 yılı ekim ayına kadar. O zamana kadar bu projelerimizi bitirme hedefindeyiz. Bütçe sıkıntımız yok” diye konuştu. 

BOSEN Enerji’nin kapasite artırımını ise geçen yıl tamamladıklarını aktaran Uğur şunları söyledi: “Bizden önceki yönetim döneminde BOSEN’in kapasitesinin bir kat artırılıp, 263 megavata çıkması konusunda Amerikan Eximbank ile 55.8 milyon dolarlık bir kredi anlaşması yapılmıştı. Bizim dönemimizde OSB Yönetim Kurulu Başkanvekilimiz Hüseyin Durmaz BOSEN Yönetim Kurulu Başkanı oldu ve yatırım bitirildi. Ancak BOSEN gibi sadece doğalgazda enerji üreten firmaların kârlılıkları son derece kötü. Doğalgaz girdisi dışa bağımlı olduğumuz ve pahalı bir girdi. BOSEN’de de aynı sıkıntıyı çekiyoruz.”        

46 bin kişiye istihdam sağlıyor

Ali Uğur, Türkiye'de ilk modern uygulama olarak, Bursa OSB’nin, 1962 yılında Milletlerarası Kalkınma Teşkilatı Artık Paralar Fonundan Maliye Bakanlığı'nca sağlanan 26.2 milyon TL kredi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın  (BTSO) yüzde 10 oranında katkısı ile kurulduğunu hatırlattı. 1966 yılında ise resmi olarak hizmet vermeye başlayan bölgenin, 51 yılın ardından BTSO’dan ayrılarak geçen yıl Bursa OSB adını aldığını belirten Uğur, bölgenin bugün yaklaşık 46 binden fazla kişiye istihdam sağladığını söyledi. Uğur, bölgede yüzde 31.80 tekstil, yüzde 19.67 otomotiv ve yan sanayi, yüzde 8.80 makine, yüzde 6.70 metal sanayi ve yüzde 33 kimya, plastik ve kauçuk, gıda, inşaat, enerji ve atık geri dönüşüm gibi sektörlerin ağırlıkta olduğunu söyledi. 679 hektar alan üzerine kurulu olan Bursa OSB’de 267 dolu sanayi parseli, 240 faal firma bulunurken, 29 de boş parselin yer aldığını anlatan Uğur, bu yılki bütçesi 46.6 milyon TL olan bölgede arsa fiyatlarının ortalama 300-400 metrekare/dolar olarak şekillendiğini kaydetti. Uğur, “2012 yılı verileriyle İSO tarafından yapılan araştırmada Bursa OSB’de üretim yapan 15 firma yer alıyor. Bu firmaların üretimden satışları toplamı 18 milyar 323 milyon TL’yi buluyor. Yine BTSO’nun 250 büyük firma araştırmasında da bölgemizden 44 firma bulunuyor. Bursa’nın 250 firmasının yaptığı toplam ihracatın yarısı bölgemizde faaliyet gösteren 44 firma tarafından gerçekleştiriliyor. Bu 44 firmada 29 bin 500 kişi çalışıyor” dedi. 
Uğur, Bursa OSB’nin toplam ihracat hacminin ise 5 milyar dolar olduğunu sözlerine ekledi.