Bursa Büyükşehir'den yeşil enerji seferberliği

Çevreci enerji yatırımlarından oluşan bir dizi projeyi peş peşe hayata geçirmeye başlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, yakın gelecekte tesisleri için sistemden hiç elektrik satın almamayı planlıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ZEHRA ORUÇ

BURSA - Bursa, çevreci yatırımlarla enerji üretimine kanalize oldu. Güneş, evsel atık çamurunu yakma, metan gazı ve hidroelektrik santrallarından elde edilen enerji Bursa Büyükşehir Belediyesi ve bağlı iştiraklerinin elektrik faturalarını azalttı. İl ve ilçelerde HES ve GES yatırımına giden Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin yakın gelecekteki hedefi, sistemden hiç elektrik satın almadan kendi tesislerinde kendi enerjisini kullanabilmek.

"Bursa, akan sudan, esen rüzgardan enerji üretiyor" diyen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kentin geleceği için yenilenebilir enerjinin önemine vurgu yaptı. Altepe, hayata geçirdikleri tüm yapı ve tesislerin kendi enerjisini üretip, daha fazlasıyla da diğer ihtiyaçların karşılanması için çalıştıklarını belirtti. BUSKİ Genel Müdürlüğü'nce projelendirilip devreye alınan Dobruca D-0 Su Deposu çıkışındaki HES ile Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiklerini söyleyen Altepe, "Mühendislerimiz geliştirdikleri projelerle suyu depodan şehir şebekesine vermeden önce türbinden geçirip elektrik enerjisi üretiyor. Tesisi devlet şirketi olan TEMSAN kurmuş olup, türbinler şirketin Diyarbakır'daki fabrikasında üretildi. BUSKİ olarak buraya 2,2 milyon TL yatırım yaptık, 500 KW gücü var. Yılda 800 bin TL'lik enerji üretiyoruz. Tesis kendini 2,5 yılda amorti edecek. Santralda üretilen elektrik Doburca Artıma Tesisleri'nde kullanılıyor, artan kısmı UEDAŞ'a satılıyor" bilgisini verdi.

Projenin diğer illere de örnek olduğu vurgulayan Altepe, "Enerji üretimine yönelik başka yatırımlar da var. Bir ay içinde devreye alınacak Çekirge Su Deposu D-13'teki HES, bin 200 KW'lık güçte olup, yılda 6 milyon KWH elektrik üretecek. Bu da 1,5 milyon TL civarı gelire tekabül ediyor. Tesis, 4,6 milyon liraya mal oldu" diye konuştu.

Enerji masraflarını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz

GES yatırımlarına da değinen Altepe, "Nerede boş alan varsa, binalar, tesisler, spor tesislerinin üstleri, depoların üstlerini, arazileri güneş kolektörleriyle kaplıyoruz. D-46 Depomuzda 250 KW güneş enerji santralimiz var. Oradaki ihtiyaçlarımızı gideriyor, ilave ihtiyaçlarımızı da karşılıyor. Yılda 350 bin KW elektrik üretiyor. 140 bin TL maliyetle kurduğumuz tesis, kendini yaklaşık 4,5 yılda amorti edecek. Batı Atıksu Arıtma Tesisi'nde de güneş enerjisi santralimiz bulunuyor. Oradaki boş alana 130 KW kurduk. Yılda 180 bin KWH enerji üretiyor" dedi.

Yeni planlanan tesislerden de bahseden Recep Altepe, sözlerini şöyle sürdürdü: "D-12 Su Deposu HES yatırımı 650 KW gücünde olacak. Yıllık 3,5 milyon KWH enerji üretecek. Burada aynı zamanda güneş enerjisi panelleri de monte ediliyor. 250 KW'lık GES kurup, yıllık 350 KWH elektrik üreteceğiz. İmalata başlandı, çalışmaları sürüyor. Karacabey Hayırlar Köyü Rüzgar Enerji Santralı için de Karacabey civarında araştırmalarımız devam ediyor. Yenişehir Atıksu Arıtma Tesisleri'ne 500 bin KWH GES ve İnegöl içme suyu kaynakları üzerine inşa edilecek 3 HES yatırımımız söz konusu. Bu 3 HES'ten BUSKİ yılda 10 milyon KWH elektrik enerjisine kavuşacak. Tesislerimizin gelecekte yük getirmemesi için enerji masraflarını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz."

Çamur yakma tesisinde sona gelindi

BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisleri'nde kurulan çamur yakma tesisinin de önümüzdeki aylarda devreye alınacağı bilgisini veren Altepe, "Burada doğaya zarar vermeden yakılacak çamurlar elektrik enerjisine dönüşecek. 2.5 megavat saat burada günlük elektrik üretiliyor. Tesisin yaklaşık maliyeti 70 milyon lira. Ürettiği elektrikle aynı zamanda 10 yılda kendisini amorti edecek. Türkiye'de ilk olan bu yatırımla günlük üretilen 400 ton çamur bertaraf edilecek. Uzun yıllar araştırdık, dünyada 2 yerde sonucunu aldılar. Amerika'daki uygulamayı model aldık. Yerlisini Bursa'da hayata geçirdik. Tesis için kazanların imalatı Mustafakemalpaşa'da gerçekleştirildi. Montaj aşamasına geldik. Son teknolojik metotları kullanarak yerli üretimle kentimize kazandırdığımız tesisi yeni yıla girerken çalıştırmak istiyoruz" dedi.

HAMİTLER ÇÖPLÜĞÜNDEN 50 BİN KONUTA ENERJİ ÜRETİLİYOR

Türkiye'nin ilk katı atıktan enerji üreten tesislerinden birine de yine Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin imza attığını belirten Recep Altepe, "Bursa'da ilk denenen, çevreci bir yatırım oldu. Oradan çıkan metan gazı atmosfere karışmasın, çevre kirliliği oluşturmasın diye çabalıyoruz. Hamitler Yenikent Katı Atık Depo Sahası Metan Gazı Santralı'nda bu sistemin çalışması sayesinde 4 yılda 162 milyon metreküp gaz yakılmış. Yap-işletdevret tarzıyla 2012'de devreye alınan bu tesiste ortaya çıkan enerjinin gelirinin yüzde 41'i belediyenin. Burada yaklaşık 50 bin konutun kullanabileceği elektrik enerjisi üretiliyor. 4 yılda 42 milyon TL gelir elde edildi. Yıllık gelirimiz 10 milyon lirayı aştı. Bunlar hiç para harcamadan yaptığımız akıllı yatırımlar" diye konuştu.