Bursa, 4. sanayi devrimine yeni yatırımlarla hazırlanıyor
Bursa’da sanayiciler, 4’üncü sanayi devriminin rüzgarını arkalarına alabilmek amacıyla, çalışanlarını yoğun biçimde Endüstri 4.0 doğrultusunda eğitmeye başladı.
Gülay SOYDAN PEHLEVAN
Türkiye’de OSB’lerin kurulmasına öncülük eden Bursa, Endüstri 4.0 (4’üncü sanayi devremi ) dönüşümünde de örnek olmakta kararlı. Bursa, sanayi yatırımlarını da Endüstri 4.0 doğrultusunda yeniden yapılandırmaya başladı. Tesis altyapılarını Endüstri 4.0’a uyarlamak için yatırımların fitilini ateşleyen Bursalı sanayiciler, öte yandan personeline bu doğrultuda eğitimler de veriyor.
Bosch Türkiye Endüstri 4.0 ile üretkenliğini yüzde 10 artırdı
Bursa’da yerleşik konumda bulunan Bosch, özellikle otomotiv sektöründe Endüstri 4.0 altyapısının kurulması adına bir dizi proje yürütüyor. Dünyada yaşanan hızlı dijital dönüşüm sürecinde iş modellerini yenileyen Bosch Türkiye’de Endüstri 4.0 çalışmaları 2014 yılında başladı. Bosch’un Bursa’daki dizel enjektör fabrikası dünya genelindeki Bosch fabrikaları içerisinde IPN uygulamalarının ilk başladığı pilot fabrika.
Dünyanın önde gelen IoT şirketi olarak Bosch; kendi IoT bulutunu kullanarak müşterilerine; ağa bağlı, farklı alanları bir arada tek bir kaynaktan sağlayabiliyor. Bosch bugüne kadar Endüstri 4.0 ile envanterde yüzde 30’a varan azalma, üretkenlikte de yüzde 10’luk artış elde etti. Bosch, geçen yıl toplamda 750 milyon liralık yatırıma imza attı.
Beyçelik Ar-Ge’den sonra tasarım merkezi de kurdu
Beyçelik Holding, Bakanlıktan onaylı mevcut Ar-Ge merkezinin yanına geçen aylarda tasarım merkezini de ekledi. Ayrıca Beyçelik Gestamp Akademi bünyesinde Endüstri 4.0 altyapısı oluşturulması için çalışmalar yürütülüyor. Her yıl döviz bazında yüzde 10 ile 15 aralığında büyüme kaydeden Beyçelik’in bu yılki öngörüsüyse yüzde 10 büyüme.
Doğu Pres, yapay zeka altyapısı için yatırım yaptı
Doğu Pres de geleceğin teknolojilerine bugünden hazırlanan ve altyapısını Endüstri 4.0’a göre kurgulayanlar arasında bulunuyor. Endüstri 4.0 ve yapay zeka altyapısı kurulması konularında tesisinde her yıl önemli yatırımlar yapan Doğu Pres’in hedefi elektrikli araçlarda da etkin olarak görev alabilmek. Bu çerçevede Ar-Ge yapılanmasına önem vererek, proses ve ürün tasarımı konularında da faaliyetler planlıyor. Öte yandan mühendislik gücüne ve teknik altyapısına yatırım yapmaya devam ediyor. Geçen yıl toplamda 9.7 milyon euroluk yatırım yapan Doğu Pres, bu yıl da 10 milyon euroluk yatırıma ulaşmayı planlıyor.
Ermetal otomasyonla verimliliğini artıracak
Ermetal Şirketler Grubu ise gerçekleştirdiği pres hattı yatırımıyla, orta ölçekli parçalarda otomasyon sağlayıp verimliliği artırmayı hedefliyor. Bu yılın ilk çeyreğinde cirosunu yüzde 19 artıran Ermetal, yılsonunda yüzde 15’lük büyüme öngörüyor.
Çemtaş çeliğin niteliğini artırmaya odaklandı
Çemtaş da fiziki kapasiteden çok üretilen çeliğin niteliğinin artırılmasına yönelik yatırımlar yapıyor. Gerek Ar-Ge merkezindeki gelişmeler, gerekse tesis içinde verimliliği yükselten yatırımlarıyla satış gelirlerini bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 50, karını ise yüzde 132 artıran Çemtaş, ayrıca haddehanede otomasyonun artırılması için de yatırımlar hedefliyor.
Tredin makine-insan uyumunu yoğunlaştı
Tredin, Endüstri 4.0 çalışmaları kapsamında bu yıl bazı hatlarında robot teknolojisini daha fazla kullanmayı planlıyor. Endüstri 4.0 için 1+4 yıllık plan hazırlayan Tredin, kısa vadede bu konudaki otomasyon çalışmalarını sürdürecek. Ayrıca Fransa’daki Ar-Ge merkezinde yapılan bazı ürünlerin mühendisliğini de Bursa fabrikasına alıp bu alandaki altyapısını geliştirecek. Öte yandan makine-insan uyumunu da dengeli hale getirmeyi amaçlıyor.
Sazcılar robotik sistemlere geçiş yapma yolunda
Sazcılar Otomotiv de Endüstri 4.0’ın uzağında kalmamak için robotik sistemlere de geçiş yapmaya hazırlanıyor. Kurulu kapasitesinin tamamını kullanan Sazcılar, yatırım planlarını kapasite artırımına yönelik şekillendiriyor. Sazcılar, enine büyüyerek, kompozit ağırlığını düşürmeyi ve katma değeri artırmayı hedefliyor.
Miranlı’nın fabrikasında tüm makineler birbiriyle haberleşiyor
Avrupa’da son yıllarda tek seferde en büyük yatırımlardan birisini oluşturan Miranlı İplik de tesislerini Endüstri 4.0 altyapısına uygun inşa edenlerden. Şu anda fabrikadaki tüm makineler birbiriyle haberleşebiliyor ve entegre şekilde çalışıyor. Önümüzdeki süreçte makinelerin dışarıyla da haberleşmesi amaçlanıyor. Miranlı, toplamda 500 milyon lira olarak öngörülen yatırımın şu ana kadar 150 milyon lirasını hayata geçirdi. Üç etabın da devreye girmesiyle, tekstüre işleminden paketlemeye kadar üretimin tüm aşamalarını tedarik ve tüketim süreçleriyle birleştirmiş olacak.