Bin 320 nüfuslu köyün kiraz ihracatı başladı

Osmaniye'nin Bahçe ilçesinin Yukarıkardere köyünde üretilen kirazlar kalitesi ve dayanıklılığı nedeniyle dış piyasaya sunuluyor. Bu yıl ihraç edilecek nitelikte bin ton kiraz üretilmesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Osmaniye'nin Bahçe ilçesinde bin 320 nüfuslu Yukarıkardere köyünde yüksek kalitede üretilen kirazların ihracına başlandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bahçe İlçe Müdürü Ahmet Refik Müftüoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Yukarıkardere köyünde yüksek kalitede kiraz yetiştirildiğini belirterek, "Bu yıl ihraç edilecek nitelikte bin ton kiraz üretilmesini bekliyoruz." dedi.

Köyde yetiştirilen kirazın birinci kalite ihraçlık nitelikte olduğunu vurgulayan Müftüoğlu, ürünlerin meyvesinin iri, sulu, kaliteli ve lezzetli, meyve renginin koyu parlak kırmızı ve nakliyeye çok dayanıklı nitelikte olduğunu söyledi.

Müftüoğlu, köyün iklim özellikleri ve toprak yapısı sayesinde yüksek kalitede ürün alındığını vurgulayarak, "Köyde 2 bin 850 dekar kiraz bahçesinde 70 bin ağaç bulunmakta. Bu yıl fiyatlar 5 liradan açıldı, şu an ihraca gidecek kirazın fiyatı 3,5 ila 4 lira arasında alıcı buluyor. İç piyasaya giden ürünler ise 1,5 ila 2 lira arasında satılıyor. Üreticimiz bir dekar kirazdan ağacın yetişme durumuna, cinsine göre bin 500 ile 5 bin lira arasında gelir elde edebiliyor. Bu yıl oluşan fiyatlardan üreticilerimiz oldukça memnun." diye konuştu.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam da üreticinin daha çok kazanması için piyasadaki arz talep dengesinin önemli olduğuna dikkati çekerek, "Ülkemiz kiraz üretiminde oldukça iyi durumda, Burada, kirazın erken ve geç piyasaya sürülmesi durumunda fiyatlar farklı oluyor. Bu köyümüzde fiyatların iyi olmasının nedeni erkenci olması. Ülkemizin çeşitli bölgelerinde kiraz arzı arttıkça fiyatlar düşecektir. Önemli olan ürün piyasada olmadan o ürünü çıkarmaktır. Burada çiftçilerimizin bilinçli olması önemlidir ve çiftçilerimizde bu bilinç gittikçe artmakta." değerlendirmesinde bulundu.